Agerpres – Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte, îngrijorată de o comasare a alegerilor

Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte îşi exprimă îngrijorarea faţă de organizarea concomitentă a alegerilor locale şi a celor parlamentare, apreciind că o modificare a sistemului electoral ar putea avea ‘efecte devastatoare’ asupra democraţiei din România.

‘Luând act de propunerile partidelor politice aflate la guvernare vizând comasarea alegerilor şi modificarea sistemului electoral pentru alegerile de anul viitor, Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele potenţial devastatoare ale acestor schimbări asupra gradului, şi aşa precar, de democraţie din ţara noastră. Într-o perioadă în care criza economică favorizează, peste tot în lume, manifestarea unor mişcări populiste şi antidemocratice, astfel de măsuri arbitrare riscă să afecteze iremediabil echilibrele fragile ale democraţiei de faţadă din România’, se afirmă într-un comunicat remis miercuri de Asociaţia Pro Democraţia, membră a Coaliţiei 2012 pentru Alegeri Corecte.

Conform sursei, caracterul ‘deloc democratic’ al acestui tip de schimbări rezultă şi din concluziile Consiliului pentru alegeri democratice şi ale Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora ‘deşi legislaţia electorală nu este gravată în marmură, ea nu poate, pe de altă parte, să facă obiectul unor modificări constante’.

Membrii Coaliţiei sunt de părere că schimbarea regulilor jocului chiar înaintea sau în timpul alegerilor nu favorizează alegerile democratice. ‘Diferenţierea între sistemul electoral de la Camera Deputaţilor şi de la Senat este de neînţeles câtă vreme ambele camere reprezintă naţiunea română. Coaliţia 2012 avertizează că orice sistem majoritar – iar partidele aflate la guvernare au propus un sistem majoritar uninominal relativ (într-un tur) – discriminează între cetăţeni, împărţind naţiunea între cei ce au votat cu câştigătorii şi sunt reprezentaţi şi cei ce nu au votat cu câştigătorii şi nu sunt reprezentaţi în Parlament. Se încalcă astfel principiul egalităţii între cetăţenii României care au dreptul la o reprezentare echitabilă în forul legislativ’, se arată în comunicat.

Înţelegând că principalul argument adus în favoarea organizării concomitente a alegerilor locale şi a celor parlamentare de anul viitor este reducerea cheltuielilor din fondurile publice, Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte atrage atenţia asupra faptului că, în ciuda desfăşurării concomitente a ambelor scrutine, alegerile se vor desfăşura în circumscripţii diferite. Mai mult, luând în calcul precedentele organizări concomitente de alegeri şi referendumuri, în 2009 şi în 2007, este evident faptul că vor exista cheltuieli pentru organizarea de birouri electorale (ale secţiilor de votare) diferite, necesare susţinerii fiecăruia dintre tipurile de alegeri. Astfel, costurile necesare organizării secţiilor de votare, tipăririi buletinelor de vot şi pentru plata resurselor umane ‘rămân aceleaşi’, susţine organizaţia.

Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte atrage atenţia asupra faptului că economiile la bugetul de stat nu pot deveni surse constante de ‘legitimare pentru acţiuni care pot risca să pericliteze buna funcţionare a unui stat democratic’. De asemenea, consideră că procesul electoral poate fi afectat din cauza utilizării de votanţi a unui număr mai mare de buletine de vot într-un timp scurt, fapt care ‘poate crea confuzie în rândul alegătorilor’.

Potrivit membrilor Coaliţiei, comasarea celor două tipuri de alegeri poate influenţa şi mecanismele de finanţare a partidelor politice, în sensul ‘scăderii gradului de transparenţă’. Astfel, partidele şi formaţiunile politice care participă la alegeri sunt aceleaşi şi chiar dacă există rapoarte contabile separate şi mandatari diferiţi, sumele folosite în fiecare campanie nu se vor putea identifica distinct.

Totodată, se mai arată în comunicat, organizarea alegerilor concomitent presupune modificări legislative semnificative, fiind nevoie de prelungirea mandatelor pentru aleşii locali, în speţă primari, consilieri locali şi judeţeni, precum şi preşedinţi ai consiliilor judeţene şi deci modificarea unei legi organice. De aceea, Coaliţia 2012 atrage atenţia asupra riscului de a modifica aceste reglementări prin procedura de asumare a răspunderii guvernamentale, proces care ‘ar contrazice flagrant normele democratice şi constituţionale’.

‘Având în vedere toate aceste argumente, Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte cere, în numele transparenţei, a principiului bunei guvernări, dar şi a bunei credinţe pe care partidele aflate la guvernare le-au arătat în alte ocazii începerea unor consultări largi în privinţa procesului de organizare a alegerilor de anul viitor’, conchide sursa citată.

Etichete:, , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Agerpres–Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte, ingrijorata de o comasare a alegerilor (de Gondolin, Mures) : Regiunea Centru : Brasov Alba Mures Sibiu Covasna Harghita Fagaras Medias Csíkszereda - 16 noiembrie 2011

    […] ale acestor schimbări asupra gradului, şi aşa precar, de democraţie din ţara noastră.citeste tot editorialul din yellowgondolin.wordpress.comRelated Posts:Cum votam în 2012? (de Alexandru Ganea, Brasov)Sibiu: Alegeri adunate. Cine […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: