R. Soviani: Bancile austriece au primit ordin sa isi limiteze expunerea in Europa Centrală si de Est

Surpaveghetorii sistemului bancar din Austria au dat instrucțiuni băncilor austriece să limiteze creditarea prin subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est, potrivit editiei tiparite a Financial Times. Ziaristii de la FT identifica astfel un nou semn prin care criza din zona Euro loveste economiile care nu au aderat inca la moneda unica Europeana.

Potrivit celor de la FT, cererea este motivata de dorinta oficialilor austrieci de a mentine ratingul tarii in categoria A. Bancile austriece sunt cel mai mare impruutator din Europa CEntrala si de Est. Mutarea este interpretata drept ”unilaterala” de catre cei de la FT si arata, in opinia lor cum si cele mai puternice economii din zona Euro sunt afectate de criza datoriilor suverane. Mutarea vine in contextul in care Ungaria a apelat oficial luni la FMI pentru activarea unui ajutor de tip precaut dupa de in urma cu un an si jumatate a renuntat voluntar la limitarile unui acord cu FMI.

Banca Centrala a Austriei a afirmat ca ERSTE Group, Raiffeisen Internationa sau Bank Austria (detinuta de Unicredit din Italia) vor fi limitate in a oferi imprumuturi mai semnificative in tarile din ECE comparativ cu cantitatea de depozite atrase. Adica, nu mai contati pe bani de la bancile mama, bancilor, sunteti de unele singure. Subsidiarele care au fost supraexpuse vor trebui sa asigure ca imprumturile pe care le acorda nu vor depasi cu mai mult de 10%valoarea depozitelor atrase.

Expunerea celor 3 banci in Europa Centrala si de Est depaseste PIB-ul Austriei. Anuntul Bancii Centrale din Austria a venit in conditiile in care diferenta dintre costul de imprumut al Germaniei si cel al Austriei a ajuns la un maxim istoric. Pretul actiunilor a scazut in sectorul bancar austriac (ERSTE -9%, Raiffiesen – 4,7%)

Reprezentantii bancilor austriece au declarat ca activitatile subsidiarelor lor din Europa de Est nu vor fi perturbate major, avand in vedere faptul ca oricum isi luasera angajamentul sa un ofere imprumuturi doar in limita depozitelor atrase. Categoric insa, aceasta masura va limita cantitatea creditului din economia Romaniei, prin urmatorul mecansim:

* intr-o economie care creste modest, manata de agricultura, banii populatiei si firmelor nu au motive sa sporeasca semnificativ

* intr-o economie in care salariile nu cresc, depozitele populatiei au mai degraba tendinta sa scada decat sa creasca.

* in conditiile in care bancile austriece (cele mai mari din Romania) sunt lasate de capul lor, se va amplifica batalia pe economisirea populatiei si firmelor.

* asta va conduce la dobanzi mai mari la depozite, de unde vom avea si dobanzi mai mari la credite (care vor limita competitivitatea si vor conduce la produse mai scumpe decat in late tari)

* statul roman, in conditiile in care a esuat in tentativa de a se imprumuta la costuri rezonabile de pe piata externa de capital, se va indrepta intr-o masura tot mai mare spre piata interna, amplificandu-se din nou batalia pe resurse. Statul va deveni din nou canibal.

* In conditiile in care costurile cu dobanzile se vor majora, iar statul roman intentioneaza scaderea deficitului de la 4,4% din PIB la 1,9% din PIB, chiar daca prognoza de crestere economica a fost diminuata de la 3,5% la 1,8%, Romania este impinsa de aceste politici spre stagnare economica, daca nu chiar recesiune.

* O absorbtie ceva mai buna a fondurilor europene va fi neutralizata de costurile suplimentare cu dobanzile. Avem nevoie de o absorbtie semnificativ mai buna a fondurilor Europene

sursa: Standard

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: