Ziare.com – Geoana, garantat Basescu

Actiunea „Ocupati Dabuleniul”, organizata in detaliu, cu toata impresia de revolutie spontana, dezvaluie din intentiile comportamentale ale lui Mircea Geoana taman tusa pe care vrea sa o lipeasca de tabloul in care s-a proclamat rege.

Si anume ca in loc sa te chinui sa reinventezi roata cand exista riscul sa iasa patrata, mai bine pornesti la drum traditional, a la americaine, utilizand potentialul caragialesc – „Fratilor! Fratilooor!”

Oricat de nastrusnica ar parea, intentia lui Mircea Geoana este sa dizolve in mentalul colectiv un pic din esenta lui Traian Basescu. Asistam la initierea unei lupte anti-sistem cu multe particularitati caracteristice anului 2004: jos mafia – sus patria, arde-i pe corupti/bolsevici, tarisoara, Rromania.

Fireste ca intre forta autentica a lui Traian Basescu si izbucnirile lui Mircea Geoana exista aceeasi diferenta ca intre Gerard Depardieu si Liviu Varciu, insa nu tinerea de minte caracterizeaza populatia. Daca ar fi asa, nu s-ar declara nostalgici dupa comunism doua treimi dintre romani.

Insa nu-l impiedica nimeni pe fostul presedinte al PSD sa foloseasca nemultumirea ca arma electorala, mai ales ca dupa ce seful statului va parasi lumina reflectoarelor – a si spus ca nu se va intoarce in politica – ramane un loc vacant in zona de vizibilitate caracterizata prin populism.

In cazul domnului Geoana, asistam la un populism ieftin, spre deosebire de presedintele tarii, care si-a legat de glezne aripi de inger al reformei institutionale. Nu s-a multumit cu „care este” si „care zice”, a experimentat „care face”.

Mijloace de a lupta cu sistemul de lut al PSD ar exista. Mircea Geoana porneste sa demoleze avand informatie din interior, si daca nu cumva a beneficiat si el, pe burta, prin afaceri dubioase, de oala cu smantana, retorica anti-mafie va reprezenta a doua pedala pe care o va actiona, pe langa cea a curatarii de „tovarasi”.

Nu-mi imaginez ca va reusi sa demanteleze PSD. Nu are nici forta organizatorica a baronilor judeteni, nici activul de baza al partidului, incolonat, ordonat, disciplinat in asteptarea feudelor pe care le va aduce o victorie in alegeri – tot mai putin probabila.

Dar nici nu-si propune. Domnul Geoana nu este decat un actor de matineu care urmareste sa smulga de la social-democrati exact procentele care i-ar ajuta sa obtina impreuna cu PNL 51 la suta din voturile romanilor. Daca se poate, sa aduca noul sau partid in Parlament. Scaderea pragului electoral nu este o intreprindere imposibila, dar este riscanta, pentru ca ar readuce la masa si PRM, iar Vadim Tudor nu joaca pentru Traian Basescu, ci pentru Opozitie.

Sanse ar fi, totusi, deoarece Geoana nu urmareste doar sa smulga din bazinul PSD, ci sa astearna la vot si nehotaratii, cei dezamagiti de culoarul socialistilor unde canta, rade si danseaza, cu toata indigestia, Ion Iliescu.

Unde mai pui ca avand mai multe ocazii, de-acum, sa dea replica, mai multe tinte aflate in miscare, mesajul USL se va dilua. O actiune-scoala, prin urmare, al carei rezultat este din ce in ce mai previzibil: Opozitia isi va sparge nasul.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: