Standard.ro: Ghici care bancă “prea mare pentru a cădea” va cădea

…de mai sus decât Lehman Brothers.

Vestea că S&P a retrogradat nu mai puțin de 15 bănci de importanță sistemică va provoca, probabil, o undă de șoc pe piețele internaționale în următoarele zile. Retrogradarea vine doar dintr-o schimbare de metodologie, prin care agenția încearcă să-și recupereze credibilitatea pierdută. Însă rezultateal sunt foarte interesante. Au fost retrogradate doar bănci anglo-americano-elvețiene, în timp ce băncile euro au fost lăsate pe loc iar două chinezești – avansate.

Retrogradații sunt JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland şi UBS. Printre consecințe, ușor mai scumpe și o oarecare cădere a acțiunilor pe bursă. Pentru majoritatea, aceste lucruri nu ar fi neapărat noutăți. Cu o excepție!

Bank of America este teribil de aproape de pragul de 5 dolari pe acțiune, nivel critic din două motive. În primul rând, sub acest nivel mulți brokeri nu mai permit cumpărările în marjă, ceea ce subțiază din start rândurile cumpărătorilor. În al doilea rând, mulți dintre investitori refuză pur și simplu să țină în portofoliu astfel de acțiuni (echivalate cu “penny-stocks” deși valorează 500 de penny), ceea ce înseamnă un val de lichidări care ar duce prețul mult mai jos. Singura speranță: un bailout direct pe bursă.

Banca a mai trecut printr-un minimum de 2,5 dolari la începutul lui 2009. Diferența este că atunci scăderea a fost considerată conjuncturală. Acum însă, BofA s-a desprins de pluton și nu dă semne că se va mai întoarce. Cu cinci ani în urmă, o acțiune valora 50 de dolari.

Atenție la bursa de la New York: se deschide în mai puțin de o oră.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: