Mediafax – USL cere implicarea CA al TVR şi a comisiilor de cultură împotriva menţinerii lui Culcer la TVR

USL protestează faţă de menţinerea Rodicăi Culcer la conducerea ştirilor TVR şi solicită implicarea CA al postului public de televiziune, a comisiilor de cultură ale Parlamentului şi a opiniei publice pentru a pune capăt acestei situaţii „imorale” cu consecinţe grave asupra credibilităţii TVR.

„Uniunea Social Liberală protestează vehement faţă de decizia de menţinere a doamnei Rodica Culcer la conducerea ştirilor TVR şi solicită implicarea Consiliului de Administraţie al postului public de televiziune, a Comisiilor de Cultură din Parlament şi a opiniei publice pentru a pune capăt acestei situaţii imorale care are consecinţe grave asupra credibilităţii televiziunii publice”, se arată într-un comunicat semnat de Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Liderii USL susţin că, sub coordonarea Rodicăi Culcer, programele de ştiri ale TVR au devenit „o platformă exclusivă a partidelor şi politicienilor aflaţi la putere, ceea ce transformă Televiziunea Română într-un complice al războiului actualei puteri împotriva propriilor cetăţeni, plătitori de taxă TV”. „Partizanatul politic afişat al doamnei Culcer este o dovadă de neprofesionalism pentru angajatul unui post public plătit în plină criză cu 100 de milioane de lei pe lună din contribuţiile cetăţenilor României. De asemenea, faptul că TVR obligă cetăţenii României să plătească salariul doamnei Rodica Culcer, o beneficiară a pensiei acordate de stat, pentru eforturile ei zilnice de a lăuda o guvernare în care nu mai au încredere 90% dintre telespectatori reprezintă o decizie care contrazice nu numai normele deontologice ale jurnalismului de calitate, ci şi orice regulă de eficientizare comercială. Menţinerea abuzivă doamnei Culcer în calitate de salariat la stat o transformă în pensionar de lux, TVR sfidând astfel, cu sprijinul actualei puterii, milioane de pensionari, plătitori oneşti ai taxei tv şi telespectatori fideli care nu au posibilitatea de a cumula pensia mică şi îngheţată cu un salariu pentru că în România lui Băsescu şi Boc nu-i mai angajează nimeni”, se mai arată în comunicat.

Televiziunea Română a anunţat, pe 22 noiembrie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, în condiţiile în care Rodica Culcer a împlinit, anul acesta, vârsta legală de pensionare.

Potrivit anunţului iniţial, cei interesaţi de acest post îşi puteau depune candidaturile până la data de 5 decembrie, ora 16.00, inclusiv. Termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost însă prelungit cu o săptămână, până pe 12 decembrie, ora 16.00, inclusiv. Hotărârea a fost luată întrucât nu s-a înscris niciun candidat până la data limită iniţială de depunere a candidaturilor, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii TVR.

Concursul pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR va avea loc la sediul Televiziunii Române în perioada 15 – 31 decembrie. Cei interesaţi de şefia Ştirilor TVR vor prezenta la înscriere un proiect managerial specific postului, în care îşi vor expune viziunea managerială asupra funcţionării Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport plecând de la două coordonate: adaptarea funcţionării Direcţiei la un flux continuu de informaţii furnizate TVR Info, cu acoperirea, totodată, a jurnalelor susţinute pe celelalte canale SRTv, în acord cu evoluţiile tehnologice de ultimă oră; relaţia Direcţiei cu celelalte structuri funcţionale din SRTv.

Probele de concurs vor fi: un test de limba engleză, notarea proiectului managerial şi un interviu final. Candidaţii preselectaţi în urma depunerii dosarelor vor fi contactaţi în vederea efectuării evaluării psihologice. Responsabilităţile noului director vor fi planificarea, organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate în cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport.

Candidaţii la postul de director al Ştirilor TVR trebuie să aibă studii universitare de licenţă sau echivalente într-unul dintre domeniile: ştiinţe ale comunicării/ştiinţe umaniste/management (în cazul inexistenţei studiilor de specialitate este necesară atestarea cunoştinţelor prin absolvirea unor studii postuniversitare cu durata de minimum un an: curs postuniversitar, master, doctorat în domeniul ştiinţe ale comunicării/ştiinţe umaniste/management), experienţă în domeniul audiovizual de minimum 10 ani, din care minimum 5 ani în televiziune, dar şi experienţă de conducere în audiovizual de minimum 3 ani.

Totodată, cei care se înscriu la concursul pentru acest post trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte şi nu au colaborat cu fosta poliţie politică.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, încă de la sfârşitul lunii august, condiţiile de înscriere ale candidaţilor la concursul pentru ocuparea postului de director Direcţia Emisiuni Informative şi Sport. În respectiva şedinţă, dar şi în şedinţele următoare ale Consiliului de Administraţie, unii dintre membrii CA au susţinut necesitatea organizării mai rapide a concursului pentru şefia Ştirilor TVR.

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: