STANDARD: Piaţa de capital la finalul anului (III)

ceastă undă de criză se resimte în sectorul financiar-privat – inima sistemului economic, cu consecinţe imediate pentru economia reală. Deja, marea majoritate a indicatorilor macroeconomici comunicaţi în Zona Euro în ultimele luni exprimă reîntoarcerea contracţiei economice în regiune. Rămâne de văzut dacă acest al doilea val de criză va fi mai sever decât primul.

De asemenea, se menţin provocări economico-financiare şi în Statele Unite, unde nivelul şomajului se menţine la valori ridicate, piaţa imobiliară nu îşi revine în urma şocului din 2006/2008, finanţele publice consemnează dezechilibre importante (iar procesul de consolidare va afecta nefavorabil evoluţia economiei), iar companiile nu au reluat investiţiile în economia americană la un ritm sustenabil.

Nu în ultimul rând, în ultima perioadă am asistat la semnale nefavorabile şi din Asia. Japonia a fost afectată de cutremurul din martie. Iar în China industria prelucrătoare s-a contractat recent şi piaţa imobiliară ar putea consemna o ajustare dezordonată.

Pe plan intern, economia resimte deja criza datoriilor suverane din Europa (Zona Euro este principalul partener economic). În prezent este ridicată probabilitatea reîntoarcerii contracţiei economice. Consolidarea bugetară constituie principala provocare pentru 2012, mai ales că este un an electoral, iar costul la care se finanţează România se menţine foarte ridicat. De asemenea, economia s-a confruntat în ultima perioadă (după primul val de criză) cu un declin sever al potenţialului economic. În acest context, investiţiile străine directe ocolesc economia internă şi sunt din ce în ce mai multe cazuri de dezinvestire.

Într-un astfel de climat macroeconomic mondial şi intern este dificil de crezut că în 2012 vom asista la o creştere sustenabilă a burselor, deşi nivelul de evaluare a companiilor se menţine sub valorile medii istorice. O creştere sustenabilă a burselor este condiţionată de reluarea investiţiilor (la un ritm sustenabil) de către sectorul privat: iar un astfel de proces este condiţionat de atenuarea/rezolvarea factorilor de risc din plan macroeconomic.

Pe de altă parte, nu este exclus să asistăm la un an nefavorabil pentru bursele mondiale, în măsura în care vor predomina tergiversările politice pentru rezolvarea dezechilibrelor din sfera finanţelor publice.

Însă, un scenariu central ar fi acela de range pentru pieţele de capital pentru anul viitor, în care preocupările macroeconomice să fie contrabalansate de cash-ul companiilor.

Pentru piaţa internă de capital, scenariile sunt condiţionate de evoluţia climatului macro-bursier internaţional (care determină direcţia fluxurilor de capital străin pentru economiile emergente). De asemenea, putem menţiona factori specifici care ar putea influenţa bursa românească în 2012: în primul rând deciziile de politică economică (în principal politica bugetară), dar şi decizia cu privire la pragul la SIF-uri. Dacă politica economică se va menţine coerentă acordului stand-by încheiat cu FMI (nu vor exista derapaje în contextul anului electoral), iar Parlamentul va vota pragul la SIF-uri, atunci piaţa internă de capital ar putea fi un outperformer în 2012.

Pe de altă parte, dacă volatilitatea pe pieţele internaţionale se va menţine la cote ridicate, iar pragul la SIF-uri nu va fi votat, putem lua în calcul şi un scenariu de underperformance pentru piaţa de capital în 2012.

Concluzionând, 2012 se anunţă ca un nou an plin de provocări pentru piaţa internă de capital. În acest context, recomand monitorizarea cu atenţie a evenimentelor din plan macro-bursier internaţional (în special Zona Euro), dar şi evenimentele specifice din plan intern. 

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: