Agerpres – Senat: Proiectul privind instituirea sancţiunii de confiscare extinsă, aprobat

Plenul Senatului a aprobat, luni, proiectul de lege ce completează Codul penal în sensul introducerii unei noi sancţiuni penale, c.

Proiectul de lege de completare a Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, care transpune dispoziţiile Deciziei-cadru 2005/212/JAI a Consiliului privind confiscarea produselor, a instrumentelor şi a bunurilor având legătură cu infracţiunea, a fost aprobat de plenul Senatului cu 80 de voturi pentru, trei voturi împotrivă şi 11 abţineri. În timpul dezbaterilor din plen, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că prin adoptarea legii senatorii dau un ”semnal clar în vederea combaterii infracţionalităţii” deoarece acest proiect de lege reprezintă o ”inovaţie”. ”Ar fi complet deplasat ca acest proiect să nu fie adoptat. (…) Este vorba de o lege penală care se aplică după ce a intervenit o condamnare definitivă aplicată de o instanţă penală. Nu este vorba de o confiscare administrativă”, a explicat ministrul Justiţiei.

Senatorii au aprobat şi raportul cu amendamente întocmit de Comisia juridică din Senat cu 87 de voturi pentru şi opt abţineri. Astfel, potrivit documentului citat, confiscarea extinsă se aplică în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani sau mai mare şi care este susceptibilă să îi procure un folos material.

Infracţiunile penale pentru care se aplică şi sancţiunea confiscării extinse sunt proxenetismul, traficul de droguri, traficul de persoane, infracţiuni la regimul frontierei de stat a României, infracţiuni de spălare a banilor precum şi infracţiunile din legislaţia privind prevenirea şi combaterea pornografiei sau a terorismului. De asemenea, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, constituirea unui grup infracţional organizat sau sprijinirea acestuia, precum şi infracţiunile contra patrimoniului sau cele privitoare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor pot face obiectul acestei legi.

În lista infracţiunilor sunt prevăzute, de asemenea, şi traficul de migranţi, infracţiunile privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, infracţiunile de corupţie, divulgarea secretului economic sau deturnarea de fonduri, sau cele privind traficul de organe sau celule de origine umană.

Confiscarea extinsă se dispune dacă valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte, şi dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod ilicit şi dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute de lege.

Printr-un amendament al senatorilor jurişti se stipulează faptul că se confiscă, de asemenea, şi bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscării. Legea are caracter organic, iar Senatul a dezbătut proiectul legislativ în calitate de primă Cameră sesizată.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: