Sondaj Avangarde: USL – 59%

Avangarde_barometru-de-opinie-politica–decembrie–final

Etichete:, , , , , , ,

9 comentarii pe “Sondaj Avangarde: USL – 59%”

 1. berenger 29 decembrie 2011 la 8:59 AM #

  eu n-am sa comentez sondajele, decat ca sa spun ca am satisfactia trista ca optiunea mea, de a nu vota, este majoritara peste tot. ce am sa comentez amuzat e felul in care ai tratat tu stirile despre ultimele sondaje: cel care nu-ti convine l-ai ignorat, dar ai prezentat ca litera de lege exclusiv opinia unor analisti (ma rog…) cunoscuti pentru o anume optiune politica, iar al doilea, cel care iti convine, il prezinti in extenso. cu alte cuvinte, acuzi pe cineva de ceva, facand acelasi lucru (pastrand proportiile)

  Apreciază

  • Gondolin 29 decembrie 2011 la 9:48 AM #

   ai si nu ai dreptate. Sondajul IMAS a fost prezentat in aceeasi maniera in care am prezentat sondajul Avangarde; decat ca cel de al doilea a fost mai extins la „sursa”.
   Si nu, nu fac acelasi lucru nici precum Adevarul: comand un sondaj care sa imi intareasca pozitia anti-USL si nici precum IMAS: distorsionez rezultatele. Ci doar prezint ambele sondaje si fac un comentariu pentru primul sondaj, care mi s-a parut vadit tendentios.
   Cat despre al doilea sondaj, sunt gata sa iau in consideratie ca a exagerat in aceeasi masura (4-5%) dar in sens invers, adica incalcand normele deontologice, precum au facut cei de la IMAS. Si uite ca asa ajungem la un scor penrtru USL undeva in jurul lui 54%.
   Cat despre parerile analistilor, imi pare rau, am citit comentariul lui Mircea Marian plecand de la sondajul IMAS, si m-a cuprin greata… La urma urmei sunt un uslas declarat, asa ca nu mi se poate cere sa introduc pe blogul meu parerile unor oranjgutani decervelati.
   In ceea ce priveste parerea mea, ea este clara in articolul despre manipulare (8) si merge cam in aceeasi directie cu a opinia lui Bogdan Teodorescu.

   Apreciază

   • Gondolin 29 decembrie 2011 la 9:51 AM #

    Uitasem – in ce priveste neparticiparea ta la vot, sper ca sti ce zice teoria sociologica: aceasta neparticipare i-a adus pe oranjgutani la putere in 2008 si s-ar putea (doamne fereste!) sa ii mentina la putere in 2012. Cu alte cuvinte: Good job!

    Apreciază

   • berenger 29 decembrie 2011 la 10:48 AM #

    imi asum neparticiparea la vot. nu este vina celor care nu voteaza ca opozitia nu reuseste sa fie o alternativa credibila.
    cat despre sondaje: am date in calculator din 96 pana acum. desi sondajele denota destul de mult neprofesionalism in tabara sociologilor romani (ca sa folosesc un eufemism), datele imas-ului au fost, de obicei, cele mai apropiate de rezultatele votului. aceasta pe de o parte. pe de alta, orice sociolog stie ca foarte importante sunt tendintele pe termen lung, in romania neexistand nici un partid care sa explodeze brusc in sondaje. iar ambele sondaje spun cel putin acelasi lucru: pedeleul nu scade, useleul nu creste.

    Apreciază

    • Gondolin 29 decembrie 2011 la 10:58 AM #

     de la un anumit nivel intelectual (sau/si politic) in sus, nu trebuie ca cineva sa te convinga, ci ar trebui ca animalul politic din noi sa ne faca sa mergem la vot, chiar daca nu ne place prea mult oferta electorala, asa cum se prezinta ea. In afara de asumarea ne-votarii, iti asumi si rezultatele neparticiparii la vot? Adica tot intervalul 2008-2011?
     Nu imi raspunde, era o intrebare retorica…

     Apreciază

   • berenger 29 decembrie 2011 la 11:24 AM #

    nu, pentru mine intrebarea nu e retorica. analiza la rece, aceea ca ma face sa stau acasa in ziua votului, analiza bazata pe comportamentul politic al actorilor importanti, imi arata ca o eventuala guvernare usele (in cea mai probabila configuratie, cu ponta premier si cu un sir intreg de baroni pesede la carma banului public) nu va fi mai buna decat actuala guvernare.

    Apreciază

    • Gondolin 29 decembrie 2011 la 11:42 AM #

     este vorba despre o analiza lucida sau despre efectul frustrarilor cauzate de comportamentul politic de pana acum?
     Nici o guvernare nu a infaptuit pana la capat ceea ce a promis, dar cu exceptia guvernarii Boc (care a facut exact invers fata de ce promisese) toate celelate guvernari au ralizat macar partial promisiunile. Una dintre promisiunile USL este renuntarea fata de practica moguliadei.
     Desigur putem sa nu credem in promisiunile lui Ponta si Crin, sau prin pasivitate sa pastram la putere PDL & CO, pentru ca astia s-au dovedit, nu-i asa, salvatorii patriei si au pus in functii oameni competenti.

     Apreciază

   • berenger 29 decembrie 2011 la 12:44 PM #

    putem continua discutia asta mult si bine, numai ca analiza mea asupra posibilitatii liderilor usele de a conduce eficient o tara nu se bazeaza (doar) pe ceea ce au facut unii si altii la guvernare, sau pe ce fac actualii guvernanti, ci pe felul in care ei construiesc o opozitie, eficienta, puternica si cu viitor. or ei stau prost tare la capitolul asta, singurul succes, prezumtiva castigare a alegerilor, nerezultand din calitatile intrinseci, ci din defectele adversarului, in rest fiind fara initiativa, viziune si harisma. or, daca nu le ai astea in opozitie, nu ai nicio sansa sa le ai la putere.

    Apreciază

 2. adrian 29 decembrie 2011 la 10:28 AM #

  Mie sondajul asta imi arata ca „electorii” sunt niste rame. Cand ai 10% oameni care nu stiu de Melescanu, Voiculescu sau Vasile Blaga si peste 20 % de unii care n-au auzit de Cristian Diaconescu sau Liviu Dragnea e semn ca tara e plina de cretini care vor sa le fie bine „de la Dumnezeu” ei nefacand niciun efort cat de mic sa incerce sa afle pe ce lume traiesc …

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: