Hotnews – Scenarii politice pentru 2012

Avem in fata un an complicat si cu totii dorim sa aflam, cu o clipa mai devreme, ce ne asteapta. Cam tot anul vom fi ocupati cu analize si scenarii, incercand sa intuim sau sa influentam evenimente politice.

PDL trebuie sa-si innoiasca leadership-ul

Mai mult, este vorba chiar de oferta sa pentru functia de premier al guvernului rezultat din alegeri. Emil Boc a anuntat clar ca nu mai doreste un nou mandat, ar fi si nerealist, dupa uzura teribila a ultimilor ani, cand situatia economica interna si internationala a impus sacrificii enorme populatiei. Opozitia si o parte dintre cetateni ii imputa lipsa masurilor de lansare sau relansare economica. Unele masuri de atragere a investitorilor, atatia cati mai sunt, puteau fi luate (reducerea birocratiei, acordarea de terenuri si facilitati fiscale, etc.). Avand insa in vedere ca sunt intr-o situatie mai proasta decat noi multe alte tari (Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Portugalia), rezulta ca Emil Boc a facut, in mare, cam ce trebuia, pentru a limita efectele dezastrului economic mondial asupra Romaniei.

Indiferent daca ramane sau nu Emil Boc seful partidului dupa alegeri, in cateva luni PDL trebuie sa anunte numele viitorului premier. Grea misiune, pentru ca de numele acestuia se va lega toata viitoarea campanie electorala.

Sa vedem ce alternative are.

Dintre tinerii dizidenti, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu, este putin probabil sa fie ales. Acestia au, mai degraba, vanitati academice, nu cred ca pot vorbi unor cetateni aflati intr-un obor de porci, de exemplu. Si sunt inca necopti pentru asa o functie dificila.

Elena Udrea nu intra nici ea in discutie, nu este un simbol al luptei anticoruptie. L-a propus pe Gheorghe Falca candidat la presedentia partidului, desi avea probleme nerezolvate cu justitia, i-a rechemat in partid pe Solomon si Gutau, ultimul proaspat iesit dintr-o condamnare definitiva pentru coruptie, l-a recuperat pe Piedone din centura politicii. In plus, a declarat ca vrea un copil, ceeace nu se prea leaga cu campanii electorale dure.

Vasile Blaga este un om de caracter si profund loial partidului. De fiecare data cand a pierdut alegeri (si a pierdut destule), s-a retras cu demnitate, revenind pe front atunci cand a fost rechemat. A fost, insa, prea „coleg” cu subordonatii de la Interne, n-a gestionat cum trebuie demonstratia politistilor, pe timpul sau s-au facut angajari pe pile in Minister, iar cazul Soric, de la Neamt, ramane in istoria Politiei un exemplu de modul cum interlopii pot influenta activitatea politiei. Presedintele Basescu nu are incredere in Vasile Blaga aflat in executiv, exact din aceste motive.

Despre Ioan Oltean, Radu Berceanu, Adriean Videanu, nu poate fi vorba, dupa prestatiile lamentabile de pana in prezent. Radu Berceanu a fost intrecut cu mult de Anca Boagiu, la carma ministerului Transporturilor.  Pot fi luati in considerare cel mult pentru primaria Capitalei.

Solutii castigatoare pentru ramanerea PDL la guvernare pot fi doar doua.

Prima, Monica Macovei. Raspunde dezideratului de a fi un simbol al luptei anticoruptie, recunoscuta ca atare si in Uniunea Europeana.  Prestatia  ei in guvernul Tariceanu reprezinta o garantie ca fraudele si coruptia nu vor fi tolerate la nivelul guvernului si structurilor guvernamentale. Ceeace populatia asteapta de 22 de ani. Este mai putin charismatica, are un discurs mai putin convingator, cu mai putina priza la publicul larg, din mediul rural, de exemplu. Dar schimbarea dramatica in lupta anticoruptie, cu Monica Macovei premier, compenseaza cu prisosinta aceste minusuri.

Ciudata lipsa de reactie a Monicai Macovei in cazul atacului presedintelui Basescu la adresa procurorilor DNA. Sa fi stiut ambii date furnizate de servicii, conform carora unii procurori fac jocul opozitiei? Urmeaza alte puneri sub acuzatie, din randul parlamentarilor, poate chiar al ministrilor, si presedintele Basescu a vrut sa dea o explicatie inaintea producerii lor? Greu de spus. O alta posibila explicatie ar fi ca s-a batut palma pentru acest scenariu si atunci Monica Macovei nu mai poate declara ce vrea.

A doua solutie castigatoare este chiar Traian Basescu. Pare surprinzatoare, dar este fezabila prin venirea lui Vasile Blaga la presedintia Senatului, viitor inlocuitor al lui Traian Basescu la Cotroceni, in cazul demisiei acestuia.

Solutia este in stilul lui Traian Basescu, surprinzatoare, asul din maneca, scos in ultima instanta. A facut la fel cand a candidat la primaria Capitalei si cand l-a inlocuit pe Stolojan la candidatura pentru presedintia Romaniei. Lacrimi, durere, regrete, stare de emotie maxima. Spectacolul s-a dovedit castigator.

Intrebarea este, mai are populatia incredere in Traian Basescu? Daca ne luam dupa lipsa demonstratiilor si manifestatiilor impotriva reducerilor salariale din 2010, de care se minuneaza si presedintele Erste Bank, raspunsul este da. Presedintele a fost convingator cand a explicat motivele acelor masuri, populatia n-a protestat, sindicatele au cam disparut din peisaj. Atunci cand nu s-au dus la puscarie.

Ar urma o campanie de o luna condusa, evident, de Traian Basescu, care, dupa experienta capatata in opt de presedintie, nu ar avea nicio problema sa-i faca zob pe imberbii Ponta si Antonescu, in dezbateri directe.

Vasile Blaga ar numi premierul, pe Traian Basescu, generat de o majoritate parlamentara constituita ad-hoc prin negocierile conduse de viitorul premier, beneficiind de noii intrati in parlament, UDMR, Noua Republica, UNPR.

Alegerile prezidentiale s-ar desfasura in trei luni de la vacantarea functiei, in conditiile in care USL ar fi dezintegrata, iar PSD si PNL ar participa cu candidati proprii la alegerile prezidentiale. In aceste conditii, Vasile Blaga sau un alt candidat al coalitiei aflate la guvernare ar avea mari sanse sa devina presedintele ales. Dupa o campanie a PDL condusa de Traian Basescu.

Impotriva acestui scenariu stau declaratiile presedintelui Basescu conform carora, dupa ce ai fost presedinte nu-ti mai doresti o alta functie. In plus, a spus ca la terminarea mandatului de presedinte pleaca din politica si se ocupa de nepoti.

Dar revenirea la guvernare a USL, pe care am vazut-o la lucru in varianta demo in 2007-2008, ar fi un argument suficient de puternic pentru a-i schimba decizia.

Discutii pe aceasta tema vor mai fi, multe si articulate in mod divers.  Conteaza si in ce directie se indreapta opinia publica, media, comentariile si opiniile celor avizati  in predictii politice.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: