Mediafax – CE: Noua state UE au notificat prelungirea restrictiilor de munca; comisarul UE va comenta decizia

Noua dintre cele 11 state UE care impun restrictii la munca pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmitând si explicatiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Munca, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort. „Pâna la data de 31 decembrie 2011, 11 state membre nu au aplicat înca legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca cetatenilor din România si Bulgaria, respectiv: Belgia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria si Marea Britanie. Dintre aceste 11 state membre, noua continua sa aplice restrictii în ce priveste accesul liber pe piata muncii. Însa, în Italia si Republica Ceha, forta de munca din Bulgaria si România beneficiaza acum de prevederile legislatiei comunitare în domeniul liberei circulatii”, a precizat Serviciul de presa al CE la solicitarea MEDIAFAX.

Comisia reaminteste ca, „în orice caz, toate restrictiile care mai sunt în vigoare trebuie sa fie abolite pâna cel mai târziu la data de 31 decembrie 2013”. Executivul european mai arata ca, potrivit dispozitiilor Tratatului de Aderare, restrictiile privind libera circulatie a fortei de munca din cele doua state membre – România si Bulgaria – ar fi trebuit sa ia sfârsit, în principiu, odata cu data de 31 decembrie 2011 deoarece statul membru care restrictiona accesul la data de 31 decembrie putea sa continue aceasta restrictionare si dupa aceasta data, pentru înca maximum doi ani, doar în cazul unor distorsiuni serioase pe propria piata a muncii sau a unor riscuri serioase în acest sens si doar dupa notificarea Comisiei asupra deciziei de continuare a restrictionarii. Notificarea trebuia sa fie transmisa înainte de data de 1 ianuarie 2012, iar în absenta ei se aplica automat legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca.

Noua dintre cele 11 state membre care mentineau restrictii pe piata muncii au trimis notificari pâna la data de 31 decembrie: Marea Britanie (24 noiembrie), Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia (22 decembrie), Franta (23 decembrie), Luxemburg (22 decembrie), Malta (22 decembrie), Olanda (23 decembrie) si Austria (22 decembrie).

Celelalte doua state, respectiv „Italia si Republica Ceha au informat Comisia ca vor aplica integral legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca începând cu data de 1 ianuarie 2012”, potrivit CE.

Comisia precizeaza ca, potrivit regulilor aplicabile, nu este necesar acordul Executivului european pentru continuarea restrictiilor. „În plus, deoarece Tratatul de Aderare nu defineste ce înseamna «o distorsiune serioasa pe propria piata a muncii» sau «riscul serios în acest sens», si datorita faptului ca pietele muncii sunt foarte diverse pe teritoriul întregii Uniuni, fiecare stat membru a trebuit sa faca propriile evaluari pentru a vedea daca este afectat, sau este amenintat sa fie afectat, de o distorsiune serioasa a pietei muncii”, mai precizeaza CE.

Comisia reaminteste ca, în trecut, a explicat în mod clar statelor membre ca asteapta ca notificarea sa fie însotita de o explicatie a evaluarii, împreuna cu o justificare deplina continând date si argumente pertinente, a distorsiunii sau riscurilor mentionate. „Toate cele 9 state membre au transmis notificari împreuna cu explicatii ale evaluarilor lor în ce priveste distorsiunile serioase pe piata muncii sau riscurile serioase în acest sens”, precizeaza Comisia, adaugând ca, desi nu este necesar acordul sau pentru ca statele membre sa continue sa aplice restrictii, comisarul Andor are în vedere sa prezinte comentarii asupra notificarilor primite de la statele membre si asupra evaluarilor si datelor prezentate de acestea în cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului ministrilor UE de resort.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: