Piticii Albei ca Zapada: Romania Liberala (1)

Las pentru mai tarziu o analiza detailata a miscarii auto-intitulata Romania Liberala. Deocamdata pe repede inainte despre Agenda imediata a miscarii (citeste aici).

Dupa ce face o sumara dar pertinenta analiza a situatiei care a dus la demonstratiile din Piata Universitatii, RL isi propune un plan de actiune imediata in patru puncte:

 1. combaterea diversiunilor oranj cum ca toate partidele sunt la fel sau cum ca romanii au iesit in strada manati de foame
 2. aderarea RL la idea demisiei lui Traian Basescu
 3. solicitarea demisiei guvernului Boc si alegeri la termen organizate de catre un guvern de tehnocrati
 4. diseminarea informatiilor despre RL in randul manifestatiilor din PU

Remarc faptul ca punctele 1 si 2 sunt perfect congruente cu pozitia PNL/USL in materie. La punctul 3 RL se diferentiaza de USL doar prin faptul ca dupa RL alegerile ar trebui sa fie organizate la termen in timp ce USL solicita alegeri anticipate. Consider ca solutia USL este mai potrivita cu ceea ce romanii au nevoie, fiind de asemeni indeplinirea unei cerinte a demonstrantilor.

In ceea ce priveste punctul 4, cu tot respectul dar aici RL nu se afla intr-o pozitie luminoasa. Este drept ca RL este ca miscare o noutate aproape absoluta si deci sufera de un deficit de vizibilitate care se cere cat mai repede anulat. Dar nu cred ca spatiul simbolic al PU ar trebui sa devina un spatiu de propaganda politica . Daca va proceda cum si-a propus, RL se va afla in compania nu tocmai selecta a unor PP-DD, Noua Dreapta sau a partiduletelor care cauta a se naste din apele involburate ce scalda PU.

La sfarsitul zilei, ce putem afla despre RL si actiunile acesteia, pe termen scurt? Ca in mare parte acestea dubleaza directiile de actiune ale PNL/USL (efort nu numai paralel dar si oarecum superfluu, USL avand capacitatea organizatorica, mediatica si simbolica de a indeplini punctele 1-3 cu mult mai mult succes decat RL) iar atunci cand face ceva prin care se diferentiaza de PNL/USL, atunci cade intr-un politicianism care poate duce la daune de imagine.

Si atunci ma intreb: la ce bun RL?

Etichete:, , , ,

18 comentarii pe “Piticii Albei ca Zapada: Romania Liberala (1)”

 1. Lilick 22 ianuarie 2012 la 12:29 PM #

  „La punctul 3 RL se diferentiaza de USL doar prin faptul ca dupa RL alegerile ar trebui sa fie organizate la termen in timp ce USL solicita alegeri anticipate.” – PSD, adica Ponta, Nastase, cer alegeri la termen si guvern de tranzitie de tehnocrati. „Am venit cu o propunere care nu înseamnă să plece Guvernul PDL şi să venim noi la putere, ci să fie un guvern de tehnocraţi susţinut de toate partidele”, spune Ponta. Partidele care fac parte din USL nu au o pozitie comuna inca pe tema asta. Cum nu sunt uniti nici pe tema iesirii din Parlament. De exemplu liberalii vor sa iasa din Parlament, pesedistii nu. Poate maine, luni, se vor intelege exact ce fac.

  Apreciază

  • Gondolin 22 ianuarie 2012 la 1:10 PM #

   @Lilick: ca persoane particulare, diferiti lideri USL se pot exprima si, dusi de val sau de logica argumentarii proprii, sa spuna diferite lucruri. Eu cand spun USL ma refer la comunicatele comune ale acestei aliante, nu ce spune unul sau altul din lideri la TV sau pe bloguri.
   Punctul 5 al cererilor USL adresate Puterii prevede clar: „În cel mai scurt timp, îndeplinirea condițiilor constituționale și legale pentru organizarea de alegeri anticipate, libere și corecte.” vezi
   In fapt, citit fara graba, citatul dat de tine din Ponta nu contrazice ideea alegerilor anticipate.
   Cat despre iesirea din Parlament, ma tem ca nu exista masa critica in cadrul nici unui partid in ce priveste demisia parlamentarilor 😛

   Apreciază

   • Lilick 22 ianuarie 2012 la 3:10 PM #

    Chestia ca liberalii vor sa iasa si pesedistii trag de Ponta sa nu iasa o stiu de la deputatii nostri, nu am inventat. Iar argumentele lui Nastase si ale lui Ponta mi s-au parut mai bune in ceea ce priveste guvernul de tehnocrati de tranzitie. Scrisesem si pe facebook… Cel mai bine ar fi ca USL sa se plieze pe mesajul oamenilor din Piata care striga in majoritatea timpului Jos Basescu si sa ceara in primul si-n primul rand anticipate prezidentiale.

    Apreciază

 2. Bogdan Duca 22 ianuarie 2012 la 2:13 PM #

  Alegerile anticipate sunt imposibil de realizat fie si pentru ca avem o Constitutie destul de explicita in acest sens. Faptul ca unii lideri ai USL nu citesc Constitutia sau se lasa dusi de val in declaratii, este treaba lor.
  Ieri pozitia oficiala a PSD a fost clara (prin declaratiile lui Victor Ponta) si congruenta cu realitatile legislative, nu cu dorintele de ordin personal.
  Opozitia nu are o majoritate sa pice guvernul Boc. Dar cum sa aiba o majoritate sa pice alti doi premieri desemnati dupa aceea? 🙂 Insa se pare ca imaturitatea politica si demagogia nu se intalnesc doar la platforme politice noi, gen Naumovici si PP ci si la politicieni mai vechi.

  Cat despre Piata Universitatii: regret ca Gondolin arunca in derizoriu fenomenul. Acolo nu este numai PP si Noua Dreapta ci sunt oameni de toate orientarile politice. Si suntem si noi, national-liberalii.

  La fel, regret asocierea noastra cu Alba ca Zapada (fie si ca pitici ai ei). Noi nu vrem sa plecam din PNL ci ne dorim ca vocile care pretind suspendarea liberalismului din interese pragmatice, de „os”, sa nu mai fie voci autorizate in partid.

  Am inteles ca platforma noastra este cenzurata „en gros” pe grupurile PNL pe motiv ca nu e conforma cu PNL asa cum a fost el gandit la ultimul Congres. Va aduc aminte ca la ultimul congres al PNL motiunea, care cerea unificarea dreptei in jurul PNL se numea: „Prin noi insine. Acum!”. Aceasta motiune daca mai exista in partid in aceasta clipa e ….doar datorita platformei noastre :).

  Apreciază

  • Gondolin 22 ianuarie 2012 la 3:36 PM #

   Bogdan – prea multe idei pentru o simpla replica (la replica) din partea mea. Poate un raspuns detailat, ulterior. In cazul ca vor mai fi si alte comentarii, astfel incat sa raspund in bloc.

   Apreciază

 3. berenger 22 ianuarie 2012 la 2:36 PM #

  bag sama ca politrucii penelisti sunt foarte nemultumiti de faptul ca cineva – oricine – are curajul de a vorbi in numele unei miscari ce promoveaza idei liberale (reale, de dreapta, ce tin de liberalismul clasic)

  Apreciază

  • Gondolin 22 ianuarie 2012 la 3:34 PM #

   berenger – nu tin de liberalismul clasic, ci de neo-liberalism. Dar daca este asa, atunci sa produca o Romanie Neoliberala, ca sa stim si noi ce fumam 🙂

   Apreciază

   • berenger 22 ianuarie 2012 la 4:14 PM #

    „Limitarea la minimum a drepturilor puterii executive de a iniţia modificări ale conţinutului şi ale cuantumului taxelor şi impozitelor.”
    asta numai a neoliberalism nu suna. ma rog, cum „neoliberalismul” e noul tap ispasitor al stangii, desi nici ea si cam nimeni din cei care folosesc termenul nu prea stiu ce ar putea insemna (doar un vag „tot ce nu ne place”), nu ma mira asa raspuns din partea unui comunicator usele.
    si chiar daca ar fi asa, mesajul e clar, in directia unor valori liberale, oricum le-am eticheta, spre deosebire de mesajul peneleului, care nu mai are nimic liberal in el (nici macar in varianta nord americana a termenului).

    Apreciază

    • Gondolin 22 ianuarie 2012 la 4:36 PM #

     Berenger:
     (1) gresesti, nu sunt unul dintre comunicatorii USL. desi sunt uslas declarat. Ar fi cu totul gresit sa consideri ca USL ar transmite mesaje prin mine. Nici macar PNL nu o face…
     (2) valori liberale este ceva destul de vag, mult mai vag decat insesi chestia cu neoliberalismul. Eu ma trag mai degraba de la intemeietorii liberalismului, pentru care esential era raportul intre stat si individ, dar nu in mod necesar/prioritar pe plan economic.
     In ce ma priveste, mesajele PNL au fost constant liberale, si nici nu puteau sa fie altfel. Dar observ ca aici (si numai) parerile noastre nu coincid.

     Apreciază

   • berenger 22 ianuarie 2012 la 5:13 PM #

    pai daca ar coincide, ce farmec ar avea? 🙂
    oricum, faza cu mesajele constant liberale cred ca nici tu nu o crezi, dar n-ai ce face, trebuie sa spui asta 🙂
    oricum una dintre trasaturile liberalismului ala vag e acceptarea pluralismului, ceea ce pare a fi obnubilat in discutia de fata.

    Apreciază

    • Gondolin 22 ianuarie 2012 la 5:23 PM #

     Berenger: pai nu vezi ca discutam in draci?
     Cu pluralismul este de discutat unde, cand si cum… dar nu vad cum eu pot impiedeca pluralismul de vederi. Ma vezi pe mine, simplu membru de partid, interzicand ceva in PNL, lui Stefan Szobotka? Sau lui Dinu Patriciu?

     Apreciază

 4. Ivi 22 ianuarie 2012 la 2:56 PM #

  Ca „Romania Liberala” e o voce distincta a liberalismului e ok…
  …insa asa a spus ca este si „Stollo (ce penibil a fost „minus liberalul” Stolo chiar acum cateva zeci de minute in conferinta de presa a pdl-ului…) cu Flutur, cu Penalti, cu Pelticu, etc.”, sau mai pe la inceputul anilor 90 cuconu Dinu cu Catarama (cacofoniile voite..) si cu ai lor lupi tineri…
  …si atunci „cui prodest”? …”follow the money and the power” (fie intr-un sens – castig, sau in altul, pierdere…) ar spune un anglosaxon!

  Apreciază

  • Bogdan Duca 22 ianuarie 2012 la 3:11 PM #

   Cum spuneam si mai sus: noi nu suntem o voce distincta a liberalismului. Manifestul nostru este in perfecta simfonie cu motiunea lui Crin Antonescu de la Congresul PNL. Deci suntem bine ancorati in traditie si in realitatea statutara a partidului 🙂

   Apreciază

   • Gondolin 22 ianuarie 2012 la 3:33 PM #

    Bogdan – pai in situatia voastra si tinand seama de scopul afirmat in Manifest, ce altceva ar putea sustine RL?
    „Iadul este pavat cu bune intentii” – nu eu am scornit aceasta zicala 🙂

    Apreciază

   • Bogdan Duca 22 ianuarie 2012 la 3:56 PM #

    Demonstreaza-mi ca nu am dreptate. Demonstreaza-mi ca demersul nostru nu este unul national-liberal, penelist. Si mai ales demonstreaza-mi ca motiunea care a castigat Congresul in 2010 mai este respectata :).

    Cat despre chestiunea cu drumul spre iad podidit cu bune intentii, nu prea inteleg ce vrei sa zici…

    Apreciază

 5. Razvan Timofciuc 22 ianuarie 2012 la 3:17 PM #

  Piata, ţinând cont de simbolistica ei, ESTE un vehicul politic (sau, mult mai rece spus de dvoastră, „spaţiu de propagandă politică”). Oamenii nu ies în Piaţa Universităţii să se întâlnească la un taifas sau să pălăvrăgească steril. În Tienanmen, Piaţa Uniersităţii, Piaţa Indenpendeţei din Ucraina, în Piaţa Centrală din Chişinău sau aiurea oamenii au ieşit şi încă mai ies pentru că şi-au dorit o schimbare politică. Dacă expulzăm orice trimitere la ideile politice care îşi găsesc locul în piaţă (spaţiu prin excelenţă de diseminare al acestor idei – vezi Agora din perioada antichităţii greceşti), cred că nu facem decât să cădem în capcana celor de la PDL. În Piaţa trebuie să circule alternativa, dincolo de refularea nemulţumirilor, oamenii caută şi se gândesc la ce va fi după. Mesajele disparate trebuie să îşi găsească un numitor comun, iar ideile sunt mai puternice decât siglele de partid. De aceea, am aderat la ideile prezentate în manifestul RL şi cred că merită să circule în Piaţă, cu atât mai mult cu cât iniţiatorii îşi propun ca Partidul Naţional Liberal să fie catalizatorul acestora.

  Apreciază

 6. Ivi 22 ianuarie 2012 la 9:20 PM #

  @bogdan & razvan
  …sa pornim, cum e normal, de la buna credinta declarata a acestei miscari (o voce mai aparte in cadrul viziunii mai largi a PNL-ului…)
  Si in acest context va invit pur si simplu sa definiti voi un sistem de criterii (garantii) ca cel putin in acest an electoral nu impietati batalia politica, ci din contra o intariti, prin care orice liberal sa evalueze situatia de acum (pe intentii declarate …da stiu cateva au fost deja facute, dar nu suficient) si din viitor (pe fapte)…

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Din nou despre România Liberală și inițiativele ei | Radu Zlati - deputat de Gherla - 22 aprilie 2013

  […] jurul platformei online România Liberală. Depre această platformă am mai scris pe acest blog aici, aici dar și aici. După care am încetat să mai scriu despre vajnicii luptători ai RL, ca și […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: