USL vs BB: Greseli provocate

În lungul război de uzură între USL și regimul Băsescu-Boc (fac un elogiu nemeritat lui Boc alăturându-l lui Băsescu, adevăratul stăpân al partidului și al sistemului mafiot care, la rândul lor, stăpânesc România) fiecare dintre oponenți au făcut, fac și vor mai face greșeli. Unele, cele mai multe, de tactică. Altele, mai puține dar cu efecte tot mai accentuate pe măsura trecerii timpului, de viziune strategică.

Din punct ul meu de vedere, în plan tactic cele mai importante sunt acele greșeli ale adversarului care sunt provocate de propria ta activitate. Să le numim greșeli provocate. Dacă supui adversarul unei presiuni continue, dacă îl ataci folosind des și în puncte diferite, unele surprinzătoare, dacă nu  îi lași prea mult timp pentru a reconsidera stadiul în care lupta politică a ajuns, este foarte posibil ca adversarul să îți facă un cadou nesperat: să comită o greșeală provocată. Să se lase descoperit într-un punct sensibil astfel încât, exploatând eficace noua direcție de atac, să acumulezi puncte prețioase sau chiar să obții o victorie prin scoaterea adversarului din luptă.

Ieșirea (aparent intempestivă) a președintelui-jucător împotriva lui Raed Arafat a fost o greșeală neprovocată. A fost un dar făcut de Băsescu unei opoziții care nu a reușit încă să exploateze deplin în plan politic ceea ce Taleyrand ar spune că a fost mai grav decât o crimă, a fost o greșeală politică. Nu pe acest tip de greșeli trebuie să se bazeze Opoziția căci ele pot să apară, dar nu în mod necesar. Și nu poți aștepta la nesfârșit greșeala adversarului pentru a câștiga.

În schimb USL trebuie să continue să atace regimul Băsescu, pentru a-l obliga să comită greșeli. De data aceasta greșeli provocate de către activitatea Opozitiei, greșeli care pot fi prevăzute în plan strategic și, prevăzute fiind, să existe planuri coerente de exploatare a lor în plan tactic.

În ce direcții ar trebui exercitată această presiune continuă care, eventual, ar putea să ducă la o greșeală a adversarului? Evident și mai presus de toate, în acele puncte care privesc o cât mai mare parte a corpului civic: administrația locală, sănătatea și educația ar fi printre ele. Sectoare esențiale ale mecanismelor de funcționare socială și unde USL își poate găsi nu numai o audiență maximă ci și aliați de etapă ce pot deveni aliați de drum lung ai Opoziției.

Deși USL a conștientizat importanța educației ca și câmp de bătălie cu Puterea (prima viziune sectorială a USL a fost aceea pe educație) subiectul este în mare parte pierdut ca și temă: Legea Educației a trecut prin Parlament înainte  ca USL să fi fost acționat coerent și este greu de crezut că se mai poate propune sau face ceva eficient, pe fondul unei lipse de coeziune și de vlagă a sindicatelor profesionale din educație.

O mare victorie, a cărei importanță nu a fost suficient subliniată, a fost bătălia pe reforma administrației locale. Faptul că era iminentă lansarea publica a viziunii USL pe administrație l-a obligat pe Băsescu (în încercarea sa continuă de a fi el cel care să impună teme de dezbatere, iar nu Opoziția) să vină cu propunerea unei regionalizări care, insuficient gândită, a devenit un eșec major pentru Putere. Astfel tema regionalizării în viziune portocaliotă este practic moartă ca temă publică (simpla ei enunțare face să crească adversitatea față de PDL, chiar dacă inițiativa nu a venit de la partid ci de la conducătorul lui informal) în timp ce USL o va putea folosi inclusiv în campaniile electorale ale anului 2012.

Bătălia pe sănătate nu s-a terminat. Odată ce gafa cu Raed Arafat a fost asumată atât de guvern cât și de Băsescu (acestuia din urmă i-a trebuit mai mult timp căci, spre deosebire de Boc, Băsescu dispune nu numai de cohones ci și de orgoliul masculin aferent) este de presupus că Puterea va încerca să pună batista pe țambal. Tema reformei pe sănătate nu va mai fi abordată în acest an din partea Puterii datorită potențialului ei imagistic puternic și a temerilor legate de o redeșteptare, virulentă, a ostilității față de guvernanți. Este de datoria Opoziției să preia inițiativa și, printr-o colaborare activă cu societatea civilă, să conceapă și aducă în Parlament proiecte legislative proprii pe sănătate. Obligând astfel Puterea fie de a asuma respectivele propuneri (ceea ce credibilizează USL ca alternativă guvernamentală) fie de a le respinge (ceea ce ar duce posibil la acutizarea conflictului deschis deja între PDL și societatea civilă, pe tema sistemului de sănătate publică). O situație win-win pentru USL, și un context în care este foarte probabil ca PDL (sau intempestivul său lider de la Cotroceni) să comită alte greșeli. De data aceasta, provocate.

Etichete:, , , , ,

2 comentarii pe “USL vs BB: Greseli provocate”

 1. Ivi 28 ianuarie 2012 la 1:25 PM #

  …da e bine ca tactic sa actionezi astfel incat sa determini adversarul sa faca greseli …dar astea sunt din categoria „aparare si/sau contraatac” …ele trebuiesc lasate in special nivelului doi sau trei de actiune ca operatii curete…
  Cred ca e momentul strategic ca PNL (USL) sa se focalizeze pe actiuni din categoria „ATAC” …si da e momentul sa se gaseasca si asuma cateva teme (cel putin 2, dar nu mai mult de 5) de atac… care sa stea si la baza stategiei de campanie care vine (sa speram chiar si anticipate) mai repede decat se credea..
  Si desigur ca pe fiecare directie (tema) de atac trebuie sa apara si viziunea pozitiva de viitor!

  Apreciază

  • Gondolin 28 ianuarie 2012 la 5:10 PM #

   nu știu dacă sa iti dau dreptate sau nu. Mai degrabă nu. Daca dorim sa împingem Băsescu sau PDL sa cada in greșeală (cel mai adesea prin over-reaction) atunci trebuie sa folosim artileria grea, caci nu cred ca Băsescu s-ar cobora in arena sa răspundă lui Robert Negoiță sau Mariana Câmpeanu. In rest, ai dreptate: sper ca USL are deja stabilite temele principale pe care le va folosi in campanii. Daca nu el are, sa facă bine și sa le identifice!

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: