Agerpres – Mişcarea Populară propusă de PDL ar fi o variantă pentru dreapta politică din România, susţin PNTCD şi PER

Mişcarea Populară pe care PDL intenţionează să o creeze după alegerile locale ar găsi deschidere în rândul partidelor mici precum PNŢCD şi Partidul Ecologiştilor, pentru că ar constitui, potrivit liderilor acestora, un pol politic de dreapta bine definit pentru România.

Preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu a declarat pentru AGERPRES că există în acest moment un protocol de colaborare încheiat între PNŢCD şi PDL din 2009 pentru alegerile din 2012 şi că s-au reluat nişte negocieri, dar ‘nu există un act adiţional la acest protocol politic’.  ‘Suntem în contact, dar discuţiile sunt incipiente. Ţărăniştii sunt interesaţi de realizarea unui pol popular în România, suntem în Partidul Popular European şi PNŢCD este interesat de un asemenea pol care să exprime centrul-dreapta în România alături de PDL. Am avut unele discuţii, dar nu pot să spun mai multe lucruri deocamdată, pentru că trebuie anunţat ceva în momentul în care se realizează ceva’, a afirmat Pavelescu.

Preşedintele PER, Dănuţ Pop, a spus la rândul său că ecologiştii nu au avut încă o discuţie oficială cu PDL, dar vor convoca o şedinţă a partidului cel mai probabil săptămâna viitoare sau peste două săptămâni pentru a hotărî dacă intră sau nu în Mişcarea Populară anunţată de PDL.  ‘Cred că săptămâna viitoare sau peste două săptămâni va fi şedinţa, în funcţie de invitaţia lor. Deocamdată nu ne-au făcut o invitaţie oficială. Dacă această mişcare populară se face de dreapta, eu cred că este oportună, pentru că ideologiile în ţara asta s-au cam amestecat, stânga cu dreapta, şi dacă se va face numai de dreapta atunci se va da o şansă ca electoratul de dreapta să meargă spre ei. Nu am nimic împotriva acestei Mişcări, din contră, cred că trebuie să se decidă care este stânga şi care este dreapta, adică cei doi poli şi centru, centrul care am fi noi, ecologiştii’, a afirmat Pop.

În acelaşi context, preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, a declarat că verzii români, membri ai Ecologiştilor Europeni, nu au făcut nicio înţelegere cu Mişcarea Populară şi nici cu o altă alianţă deja formată, pentru că ‘nu consideră încă un avantaj acest lucru’.  ‘Ştiu că aceia de la PER au o înţelegere pe această temă, dar noi nu am făcut niciuna’, a susţinut Iane.

Prim-vicepreşedinţii PDL Theodor Baconschi şi Sorin Frunzăverde au primit mandat tacit din partea conducerii centrale a partidului, în septembrie anul trecut, privind posibilitatea articulării proiectului Mişcarea Populară. Baconschi susţinea la acea vreme că va propune o serie de consultări care să permită preluarea în programul politic al PDL a agendei clasei de mijloc. El puncta necesitatea unor dialoguri pe această temă cu mediul antreprenorial, cu ONG-urile reprezentative şi care sunt mai apropiate de o viziune de centru-dreapta, cu elita intelectuală, academică şi cu bisericile.

Vicepreşedintele democrat-liberal Elena Udrea afirma, la acea vreme, că Mişcarea Populară ar putea cuprinde mai degrabă toate forţele care sunt alături de ”proiectul PDL” decât transformarea Partidului Democrat Liberal. În opinia Elenei Udrea, este ”necesară” şi ”există şi preocuparea” pentru o coagulare a forţelor de dreapta care să fie unite în acelaşi proiect, ”fie politic, fie de ţară”, numit Mişcarea Populară.

Preşedintele Traian Băsescu susţinea, tot în septembrie, că trebuie pregătită ideea de ‘mişcare populară’, cu scopul realizării unei eventuale alianţe, motiv pentru care a rugat-o pe fiica sa cea mare să înregistreze denumirea la OSIM.  ‘Pot să vă spun că acest proiect (Mişcarea populară – n.r.) poate exista, dar nu în sensul la ceva ridicol, că nu o să găseşti partide imaculate, nu se poate. Eu cred că trebuie pregătită ideea de ‘mişcare populară’ pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să înscrie la Oficiul ăsta pentru denumiri. (…) Preventiv, trebuie să gândeşti politic. Nu aş merge mai departe decât să vă spun că este posibil să se creeze o alianţă sau că poate ar trebui creată’, declara şeful statului

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: