(Gandul): MRU ia cu o mână şi dă cu alta. HG care redirecţionează fondurile tăiate de la ministere către primăriile puterii

Cu trei luni înainte de alegeri, puterea taie din bugetele ministerelor pentru a trimite bani în teritoriu primarilor. Surse din PDL au declarat pentru gândul că în aceste zile se pregăteşte o hotărâre de guvern prin care să fie alocate fonduri administraţiilor locale ale partidelor la guvernare, motivul fiind acoperirea cheltuielilor curente şi de capital. Banii ar urma să vină din fondul de rezervă al guvernului care va fi alimentat din tăierile operate la ministere.

În calculele democrat-liberalilor, grosul sumelor care vor pleca în teritoriu vor proveni de la ajustările de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, de la Programul pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI). De altfel, în şedinţa de guvern de marţi s-a decis o diminuare a bugetului ministerului condus de Cristian Petrescu, din cele 100 de milioane de lei bugetate pentru PNDI fiind luate 80. Alţi bani ar urma să vină de la Ministerul Transporturilor, în acest caz însă neluându-se deocamdată o decizie. Decizia a fost anunţată cu o seară înainte de premierul Mihai Răzvan Ungureanu care, la postul public de televiziune, a vorbit de o redimensionare a bugetelor celor două ministere şi despre prioritizarea investiţiilor. Până se vor face toate socotelile, parlamentarii puterii au primit sarcină să întocmescă listele cu primăriile din colegii către care să plece banii, având promisiunea că hotărârea de guvern va fi gata cel târziu săptămâna viitoare.

Primarii se pregătesc de tăiarea panglicilor

Potrivit datelor datelor puse la dispoziţia gândul de MDRT, decizia luată în guvern a fost de diminuare a bugetul ministerului a cu 15 la sută. Cele mai mari reduceri au fost în cazul PNDI care avea un buget total de de 100 de milioane şi din care au fost tăiate 80.

De asemenea, din cele 83,8 milioane alocate programului de construcţie de săli de sport au fost luate 20, iar de la construcţia de bazine de înot 10 din cele 63 de milioane bugetate iniţial. O reducere drastică s-a operat şi în cazul cheltuielilor prevăzute pentru marketing şi promovare turistică, MDRT bazându-se doar pe 2 milioane din 11 pe care le prevăzuse pentru acest an.

Cu toate acestea, „proiectele de campanie” din teritoriu nu vor fi afectate sută la sută. Şi asta pentru că o parte din bani vor fi redirecţionaţi către alte programe de investiţii derulate de minister.

Astfel, primarii se pot pregăti de tăieri de panglici deoarece s-a decis ca prioritară să fie finalizarea obiectivele care sunt executate în proporţie de 80 la sută, cărora li se adaugă investiţiile aflate în zone de interes turistic, ceea ce presupune finanţarea pentru drumurile judeţene şi locale, reţele de apă, canalizare şi epurare.

În aceste cazuri, fondurile vor pleca în teritoriu în baza ordonanţei 7 şi a hotărârii de guvern 577 din 1997, ambele privind dezvoltarea rurală şi lucrările la drumurile de interes judeţean.

Şi ministerul mediului va continua proiectele în derulare privind construcţia de parcuri în zonele rurale, însă nu va angaja alte licitaţii în acest sens.”Anul acesta nu va fi o sesiune privind parcurile. Sunt acum, în momentul de faţă, peste 200 de investiţii în derulare, pentru plata cărora sunt alocaţi banii, dar nu vom avea o nouă sesiune”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ponta sare la Ungureanu

Planurile puterii de a trimite bani în teritoriu au ajuns şi la urechile opoziţiei. Preşedintele PSD le-a spus ieri primarilor de comune că „în acest moment” se pregătesc bani pentru parlamentarii puterii” din fondul de rezervă al premierului în loc să fie ajutate localităţile care au avut de suferit din cauza ninsorilor.

Prezent la întâlnirea Asociaţiei Comunelor din România, Victor Ponta i-a solicitat premierului Ungureanu să nu folosească banii din fondul de rezervă pentru a-i da înaintea campaniei electorale în colegiile parlamentarilor puterii.

Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan, parlamentarii din arcul guvernamental ar urma să primească banii pentru amendamentele depuse în luna decembrie la votarea bugetului de stat.”Solicit premierului Ungureanu ca banii aceia să fie folosiţi în primul rând pentru comunele şi oraşele care au avut de suferit şi au pierdut bani în timpul deszăpezirilor. După care parlamentarii mai încolo, că pot să aştepte”, a declarat Victor Ponta.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: