EvZ: Calcule la PNL. 10 zone cu negocieri eşuate pe candidaturi: Harta judeţelor cu probleme în USL!

Negocieri cu noduri în cadrul Uniunii Social Liberale. Cel puţin 10 judeţe au fost identificate de către conducerea liberală, la ultima şedinţă în Biroul Politic Central, ca întâmpinând probleme grave în încheierea negocierilor pe candidaturile comune la viitoarele alegeri locale. Potrivit unor surse liberale, secretarul general al PNL, Eduard Hellvig le-a comunicat colegilor că a primit reclamaţii şi nemulţumiri din partea reprezentanţilorfilialelor din circa 10 judeţe şi că nu vede cum va putea fi respectat termenul de 15 martie pentru finalizarea listelor cu candidaţi la nivel naţional.

De altfel, potrivit surselor citate, o bună parte din liberalii nemulţumiţi din teritoriu au tot făcut, în ultimele două săptămâni, o serie de diligenţe la Bucureşti pentru a cere medierea liderilor de la centru în faţa pretenţiilor partenerilor din PSD. Înafară de situaţia arhicunoscută de la Buzău, acolo unde social-democraţii nu au renunţat la candidatura pentru şefia Consiliului Judeţean, obstacole serioase au apărut în alte judeţe cu privire la raportul de negociat în cazul posturilor de consilieri locali şi judeţeni. Totodată, o serie de municipii din eşalonul doi sunt încă în dispută între reprezentanţii celor două partide, dar şi cu aliaţii din PC.

Conservatorii şi Nini Săpunaru

De exemplu, în Vrancea, acolo unde liberalii îi acuză pe social-democraţi de înţelegeri locale cu PDL-ul, conservatorii au început să emită pretenţii cu privire la candidatura pentru scaunul de edil al oraşului Mărăşeşti. Liberalii vor însă să îşi menţină candidaţii în cele 17 localităţi pe care le păstoresc, iar doleanţele PC sunt considerate o sfidare, de vreme ce respectiva urbe a fost sub control liberal.

De altfel de această situaţie s-a plans la BPC-ul din 5 martie şi şeful filialei, Nini Săpunaru. Îndatoritor, ieşeanul Relu Fenechiu a cerut conducerii ca negocierile pe candidaturi cu PC să se încheie înaintea celor cu PSD, tocmai pentru ca în cazul unor cedări către conservatori, liberalii să-şi mai scoată pârleala pe socoteala social-democraţilor.

Maramureş, o şefie de CJ cu bucluc

Antonescu are însă şi aşa destule probleme. O serie de delegaţii liberale din teritoriu au tot luat, în ultime vreme, calea Bucureştiului pentru a-şi expune nemulţumirile faţă de lipsa de flexibilitate a colegilor din PSD la masa tratativelor. Recent, în data de 6 martie, liberalii maramureşeni au cerut intervenţia liderilor USL, nemulţumiţi că pe candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean, celelalte două partide nu cedează.

La fel ca şi social-democraţii, care au întreprins deja o serie de intervenţii pe lângă Victor Ponta, liberalii din acest judeţe speră să poată întoarce decizia conducerii centrale în favoarea lor şi că, în următoarele zile, candidatul Uniunii nu va fi unul nominalizat de PC, cum s-a anunţat la încheierea protocolului naţional.

Ambele tabere susţin că pot veni cu un candidat mult mai capabil să-l răstoarne pe democrat-liberalul Mircea Man de la şefia administraţiei judeţene.

În prezent, pesediştii şi liberalii au 48 de primării din cele 76 existente în Maramureş. Cele mai multe – 29, aparţin PNL, iar 19, PSD. Cât despre împărţirea scaunelor de consilieri locali, cele două tabere ar înclina să ţină cont de configuraţia politică reieşită în urma alegerilor din 2008. Astfel, la Baia Mare, PNL ar urma să aibă pe listele comune un număr dublu de candidaţi pe locurile eligibile.

Bihor, pretenţii prea mari de la un PSD atât de mic

Mai la sud, la Bihor, liderul filialei PNL, senatorul Cornel Popa are probleme similare cu omologii săi din PSD, fiind posibil ca doar la municipiul Oradea şi la Consiliulul Judeţean USL să aibă candidaţi comuni.

Conform surselor citate, Popa a reclamat la centru că nu se poate baza pe sprijinul PSD nici măcar în oraşele unde PNL are primari în funcţie. Mărul discordiei l-ar constitui pretenţiile social-democratului Ioan Mang, ca pe listele candidaţilor de consilieri locali şi judeţeni, pesediştii şi liberalii să fie aproape egali pe poziţiile considerate eligibile la un raport de 7 pesedişti la 9 liberali, faţă de 3 câţi sunt acum de la PSD şi 10 de la PNL.

Dolj; viziuni diferite pe raportul de reprezentare în consiliile locale

Şi în Muntenia, la nivelul judeţului Dâmboviţa există nervi şi suspiciuni întrre aliaţi. PSD a acuzat în repetate rânduri PNL că se află mână în mână cu PDL. Potrivit surselor citate, la Moreni, Tătărani, Pucioasa şi alte trei localităţi, nu există şanse de înţelegere şi conclucrare între cele două tabere.

Şi USL Dolj are nevoie de mediere şi arbitraj la nivel central. Ideea de paritate pe listele de candidaţi nu a fost niciodată agreată de social-democraţi. Până acum, liberalii şi pesediştii nu au căzut de acord decât asupra principalelor funcţii puse în joc în alegeri: candidaţii Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa pentru primăria Craiova şi Consiliul judeţean şi câte un post de viceprimar şi unul de vicepreşedinte de fiecare.

La nivelul judeţului, PNL are, în principiu, 18 primari, iar PSD Dolj vreo 49, după ce a pierdut mulţi care au migrat către alte partide. Sursa de litigiu o reprezintă raportul de reprezentare pe liste între candidaţii celor două formaţiuni, care ar trebui să fie de 1 la 3 în viziunea PSD, sau de maximum 1 la 2 în accepţiunea PNL. Cum cele două părţi prezente la mediere nu s-au decis încă să facă media aritmetică, urmează noi runde de negocieri la Craiova şi Bucureşti.

Galaţi, orgolii la Tecuci

Desemnarea candidaţilor comuni USL ridică probleme şi în judeţul Galaţi. Abia ce s-au domolit tensiunile provocate de nominalizările candidaţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) şi Primăriei Galaţi, că au apărut noi focare de tensiune. Postul pentru care se bat cei din PSD şi PNL este de primar al municipiului Tecuci. Social-democraţii l-au propus pe Daniel Butunoi, şeful filialei locale PSD, pentru funcţia de edil al oraşului, în timp ce liberalii merg cu Daniel Ţuchel. Deşi mai au doar o săptămână până la desemnarea candidaţilor, încă nu s-a stabilit care dintre cei doi va fi candidatul comun.

La nivelul judeţului Braşov, liderii USL locali încearcă în zadar să convingă că nu ar exista probleme. În fapt, părţile implicate nu au reuşit să se înţeleagă pe un candidat unic Făgăraş, Zărneşti, Săcele şi Codlea. În aceste oraşe, PSD şi PNL încearcă să-şi pună candidaţi pe liste separate.

Giurgiu, judeţul unde PNL nu are cu cine negocia

Liberalii sunt sătui şi de situaţia de la Giurgiu. Acolo, edilul şi liderul filialei, Lucian Iliescu se plânge că nu are cu cine negocia listele de candidaţi din partea PSD, actualul preşedinte, Niculae Bădălău, fiind contestat tocmai de către proprii colegi de partid. Problemle de organizare internă din PSD Giurgiu s-au răsfrânt astfel şi asupra USL-ul local, situaţie pe care Lucian Iliescu, cunoscut adversary al lui Bădălău nu a ezitat să nu o reclame la centru.

La această nebunie se adaugă neînţelegeriledin Bucureşti. Zona fierbinte o reprezintă acum Sectorul 6. Acolo fiecare din cele 3 partide componente ale USL îşi arogă candidatura prin Rareş Mănescu (PNL), Gabriel Mutu (PSD) şi Ştefan Florescu (PC).

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: