Agerpres – Lucia Varga (PNL): Guvernul suspendă despăgubirile foştilor proprietari deposedaţi abuziv

Deputata PNL Lucia Varga susţine că Guvernul atacă dreptul la proprietate, suspendând pe o perioadă de şase luni despăgubirile în numerar datorate foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.

În opinia deputatei, decizia Guvernului de a amâna plăţile pentru şase luni este cu atât mai păguboasă cu cât dreptul la proprietate în România a suferit încălcări şi amânări timp de zeci de ani. În prezent sunt 38.000 dosare pe rol care îşi aşteaptă soluţionarea, iar această decizie este de natură să prejudicieze demersul petenţilor de a-şi recupera un drept şi un bun al lor, consideră Lucia Varga, potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi.

‘Deşi Fondul Proprietatea a fost creat ca un mecanism şi o instituţie de natură să corecteze nedreptatea făcută proprietarilor de către regimul comunist, actualii guvernanţi aleg să vină cu măsuri care să îngreuneze şi mai mult situaţia acestora. În anii de dictatură comunistă deţinerea de proprietate devenise aproape o infracţiune, iar naţionalizarea proprietăţilor se transformase într-o normă cotidiană,’ a precizat Lucia Varga.

Prin înfiinţarea Fondului Proprietatea, foştii proprietari care primesc titlul de despăgubire pentru o sumă de până în 500.000 de euro ar fi trebuit despăgubiţi în numerar, în vreme ce persoanele cu despăgubiri de peste 500.000 de euro ar fi trebuit să primească numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea.4Parlamentarul liberal a menţionat că proiectul de act normativ încalcă prevederile articolului 44 din Constituţia României care stipulează dreptul la proprietate privată al cetăţenilor români, acest demers al Guvernului amânând despăgubirile celor deposedaţi abuziv de către regimul comunist şi care au aşteptat ani în şir pentru a-şi recâştiga drepturile.  ‘Nu este normal ca un partid care se pretinde a fi de dreapta să fie de acord cu încălcarea unui drept fundamental – dreptul la proprietate! Mai mult decât atât, cred că bilanţul susţinut de guvernanţi vis-a-vis de această problemă trebuia să conţină măsuri de eficientizare a activităţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii şi nu măsuri de natură să încalce legea fundamentală,’ a precizat liberala.

În calitate de parlamentar, Lucia Varga atrage atenţia asupra pericolului ca România să facă din nou subiectul unor sancţiuni la nivelul instituţiilor europene ce pot fi sesizate pentru această încălcare a unui drept fundamental.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: