EvZ – Geoană face jocurile în Senat

Transferul lui Sorin Frunzăverde la PNL schimbă în Senat raportul de forţe dintre Putere şi Opoziţie. Majoritatea este la mâna senatorului independent Mircea Geoană. Puterea pierde majoritatea, dar, paradoxal, aceasta nu este câştigată de Opoziţie. Odată cu Frunzăverde, la PNL se transferă şi singurul senator PDL de Caraş- Severin, Iosif Secăşean. Până la acest moment, balanţa înclina în favoarea Puterii. PDL, UNPR şi UDMR aveau în total 68 de senatori, în timp ce Opoziţia (PSD şi PNL) avea 65. Plus Mircea Geoană, senator independent. Din totalul de 134 de senatori, 68 însemna majoritatea, dar şi numărul necesar care ar trebui să se prezinte în sala de plen pentru ca o şedinţă să poată avea loc.

După transferul lui Secăşean la PNL, Opoziţia ajunge la 66 de senatori, iar Puterea rămâne doar cu 67. Pe hârtie, pentru că în „teren”, sunt doar 66, dat fiind că senatorul UDMR Verestoy Attila lipseşte din motive medicale. „La sfârşitul lunii aprilie revin din concediul medical”, a declarat Verstoy pentru EVZ. Puterea va mai avea o problemă. Senatorul PDL Radu F. Alexandru tocmai a fost ales membru CNA. „Voi demisiona luni de la Senat”, a declarat el pentru EVZ. Astfel, numărul senatorilor Puterii va fi de 65. După demisia lui Radu F. cvorumul de şedinţă va fi redus la 67, dar cu 65 de senatori, Puterea nu va putea convoca nicio şedinţă, nici măcar cu Geoană alături. Şi nici Opoziţia, cu 66 de senatori, nu va avea majoritate dacă nu-l va atrage pe Geoană. Aşa că va rămâne în grevă.

67 de senatori va trebui să aibă Puterea pentru a deține majoritatea

Puterea are nevoie de două voturi. Dacă Puterea nu va transfera rapid doi senatori, Senatul va rămâne blocat. Ca şi până acum, de altfel. La două luni de la începerea sesiunii, instituţia condusă de Vasile Blaga nu a votat nicio lege din cauza lipsei de cvorum. 67 de senatori va trebui să aibă Puterea pentru a deţine majoritatea.

NOTA GS In conditiile in care, pe surse, senatoarea Popa (PDF Iasi) va trece la USL, calculelel de mai sus se dovedesc inutile, Opozitia nemaidepinzand de votul lui Geoana.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: