Pesurse.ro – Vosganian: Despre moral şi morală

Sorin Frunzăverde era prim-vicepreşedinte al PDL. Dat mereu ca exemplu de câte ori reprezentanţii acestui partid voiau să-şi aureoleze mitul invincibilităţii. N-am auzit pe vreunul dintre ei să spună o vorbă nelalocul ei despre acest membru pedelist cu nume de baladă. Apoi, brusc, Frunzăverde a devenit tot ce e mai rău pe lume: trădător, lăsător la greu, lipsit de caracter, mafiot vânat de DNA. Faptul că tocmai oameni precum Emil Boc acuză trădarea şi urăsc pe trădători e de-a dreptul grotesc, dacă ne gândim că PD-L, prin alăturarea literei „L” şi-a pus trădarea chiar în titlu şi că toată guvernarea lor s-a ţinut numai datorită trădărilor de tot felul. Dar, probabil că trădarea e o mărime vectorială, nu contează numai mărimea ei, ci şi direcţia. Trădarea de la ei la noi e bună, e semn de caracter, înseamnă să te ajute la greu feţe de gospodari cinstiţi. Trădarea dinspre noi spre ei e lipsă de caracter, abandon de responsabilitate şi mafiotlâc peste putinţă.

Câtă vreme Sorin Frunzăverde era la PDL, adică stâlp fondator al partidului de guvernământ, nimeni nu ridica vreo chestiune de natură morală. Atunci când el a trecut la PNL, adică la opoziţie brusc, discuţiile despre morală s-au reaprins. Cu alte cuvinte, ca să evaluezi moralitatea unei acţiuni trebuie să cunoşti longitudinea şi latidutinea locului unde respectiva acţiune se petrece sau gura cărui păcătos grăieşte adevărul. Dacă ceva anume se petrece la PD, e normal şi, chiar moral, dacă se petrece la PNL e oribil. Dacă înjură Băsescu, e simpatic, dacă Antonescu ar înjura ca el, ar fi un fel de muscal necioplit.

Nu vreau să descâlcesc acum dimensiunea morală a trecerii lui Sorin Frunzăverde la PNL. Dacă era de meserie traseist putea să nu aştepte peste douăzeci de ani, ar fi făcut-o mai demult, căci nu e prima oară când PD e la strâmtoare iar PNL are o aşezare mai buă în peisajul politic.

Eu cred că primul comandament de natură morală al momentului este că trebuie să înlăturăm de la guvernare Partidul (aşa-zis) Democrat. Nu ştiu cât de morală e mişcarea făcută de Frunzăverde, ştiu, însă, cu certitudine, că ea a întărit moralul trupelor noastre şi l-a şubrezit serios pe cel al PDL. După acest transfer spectaculos nimeni nu mai crede, în mod serios, că PD mai poate rămâne la guvernare. Transferul de putere devine tot mai credibil.

Fireşte că tema rămâne. Morală fără politică poate exista, politică fără morală, pe termen lung, mai greu. Mi-ar plăcea să vină vremea când moralul şi morala îşi vor astâmpăra setea de la acelaşi izvor.

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “Pesurse.ro – Vosganian: Despre moral şi morală”

  1. mom 30 martie 2012 la 6:39 PM #

    Excelent comentariu !!!

    Apreciază

  2. mom 30 martie 2012 la 6:40 PM #

    Excelent comentariu !

    Apreciază

  3. Anghel Gheorghe 31 martie 2012 la 12:04 PM #

    Sunt de acord cu domnul Vosganian,este pentru noi un câștig mare și o pierdere și mai mare pentru P.D.L..Totuși această mișcare ,probabil la nivel general de a schimba un partid pe altul,la un moment dat poate duce la erodarea și căderea partidului,care se înalță și tot înalță fără să țină contul că bazele,fundamentul politic, se macină.Acest fapt duce la prăbușirea eșafodajului ridicat pe baze șubrede.
    Pepiniera noastră ,tineretul liberal trebuie să conștientizeze că a ridica un eșafodaj pe o fundație care se erodează permanent este cel mai mare pericol pentru un partid,dacă nu consolidează fundația. Deci atenție la motivarea celor loiali din partid și nici de cum la uitarea sau marginalizarea lor.
    O transfuzie se face re-împrospătând sângele cel vechi ,nu la schimbarea lui totală.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: