Aşa cum cotidianul.roinformează de mai bine de un an, PDL fuge ca dracu’ de tămâie de votul uninominal pur, sistem promovat demagogic de Traian Băsescu şi Emil Boc. În comisia specială electorală se conturează un vot mixt, uninominal + listă naţională.
Un „greu” al PDL cere eliminarea uninominalului
Cezar Preda, unul dintre „greii” incontestabili ai PDL, cere eliminarea votului uninominal. Şi nu o face la o şuetă, ci prin intermediul unei declaraţii politice depuse la Camera Deputaţilor. Pretextul renunţării la uninominal îl constituie posibilitatea ca oameni bogaţi să ajungă în parlament prin mituirea electoratului. „…Din punctul meu de vedere, efectele negative ale votului uninominal s-au făcut simţite foarte pronunţat în această legislatură, şi asta pentru că legea în forma actuală a permis ca în Parlamentul României să acceadă oameni de toate felurile, printre care şi oameni iresponsabili sau de o moralitate îndoielnică, care au pus Parlamentul României în situaţii nemaiîntâlnite până acum. Acest fapt a fost posibil pentru că votul uninominal a scos în faţă oameni cu posibilităţi financiare considerabile, care au putut să-şi facă campanie împărţind cadouri cu nemiluita…” Acesta este un fragment din declaraţia politică a lui Cezar Preda.
De ce fuge PDL de uninominal
Pentru PDL, introducerea la alegerile parlamentare a votului uninominal pur (cine ocupă locul 1 în colegiu, indiferent de procent, devine automat senator sau deputat – n.a.) ar însemna un adevărat dezastru, mai ales în condiţiile în care PNL şi PSD candidează în alianţă. Chiar şi în situaţia – total improbabilă – în care, la alegerile din noiembrie 2012, PDL ar obţine acelaşi rezultat ca şi în noiembrie 2008, din cauza existenţei USL, ar pierde cca 25% din mandatele câştigate acum 4 ani. De exemplu, în judeţul Argeş, în cazul în care se aplică sistemul uninominal pur, pe o simulare în care s-a ţinut cont de voturile din 2008, acum, în 2012, PDL nu ar obţine niciun mandat de deputat sau senator. În 2008, PDL a avut în Argeş 3 deputaţi şi un senator. Cum PDL este în acest moment la 40% din potenţialul din 2008, aplicarea sistemului uninominal pur ar conduce spre pierderea a cca 70% dintre mandatele de deputaţi şi senatori pe care le are în prezent.
Se prefigurează sistemul german în comisia electorală
Marţi a avut loc prima întrunire a membrilor comisiei parlamentare speciale care trebuie să elaboreze o nouă lege pentru alegerile Parlamentare. Aşa cum era normal, s-au discutat doar probleme de ordin organizatoric şi au fost puse în portofoliul comisiei cele 12 propuneri legislative înregistrate sau aflate în diverse stadii în Parlament.
Oficial, se degajă următoarele curente în comisie:
- USL: uninominal pur; Cameră – 218 deputaţi; Senat – 100 senatori
- PDL: uninominal pur; Parlament unicameral – 300 parlamentari
- UDMR: uninominal + listă naţională; statu-quo în ceea ce priveşte senatorii şi deputaţii
- UNPR: uninominal + listă naţională; statu-quo în ceea ce priveşte senatorii şi deputaţii
Trecerea la parlament unicameral se face doar prin revizuire a Constituţiei, şi cum nu există majoritatea necesară pentru o nouă lege fundamentală, această soluţie va cădea din start. PDL nu acceptă în sistem bicameral reducerea numărului de parlamentari la 218 + 100, venind cu argumentul (de fapt o declaraţie a lui Traian Băsescu) că, în acest caz, minorităţile şi UDMR ar avea peste 20% din mandatele parlamentare. Ţinând cont de aceste elemente, dar şi de informaţiile din interiorul PDL, din care reiese că sistemul „german” ar fi agreat, pentru că mai salvează cât de cât partidul, putem concluziona că votul mixt, uninominal plus vot pe listă naţională, are cele mai mari şanse să fie adoptat. Şi mai adăugăm că şi în USL există numeroşi parlamentari care nu ar refuza acest sistem. Nu este exclus ca PDL să „meargă până la capăt” şi să ceară revenirea la votul total pe listă. În acest caz însă, ar demola complet propaganda lui Traian Băsescu şi cea de până acum a partidului. Rămâne să aşteptăm în săptămânile viitoare confirmarea.
Ipocrizia propagandei PDL
În declaraţia politică a lui Cezar Preda mai regăsim un pasaj interesant: „…Noua Lege electorală, din punctul meu de vedere, trebuie să clarifice ce este permis şi ce nu este permis să facem în campania electorală, ce înseamnă şi ce nu înseamnă mită electorală şi, mai ales, să prevadă sancţiuni drastice pentru toate abaterile de la lege…”.
Suntem în faţa unei ipocrizii şi demagogii de zile mari. Presa a relatat despre sute de „acţiuni sacoşa” ale liderilor locali ai PDL, despre excursiile electorale în Bulgaria, Turcia şi Grecia promovate de primarii Onţanu şi Poteraş, dar şi de alţii, de sumele de bani din rezerva bugerară acordaţi primăriilor PDL pentru terenuri de fotbal (unele în pantă), săli de sport în sate pline cu vârstnici, sau pentru poduri, podeţe, fântâni, parcuri, adică lucrări unde cheltuielile pot fi uşor contrafăcute. Acum, Cezar Preda pozează în PDL-istul imaculat.
Mai mult, Cezar Preda a fost de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, ceea ce va avea drept efect primari nereprezentativi, aleşi chiar şi cu un procent de 23 sau 25%. Dar acest sistem conservă 80% din primarii PDL în funcţie. Tot la capitolul ipocrizie-demagogie se înscrie şi propaganda făcută unicameralului, uninominalului pur şi reducerii numărului de parlamentari, propagandă făcută în „numele poporului”. Un parlament unicameral cu 300 de parlamentari aleşi uninominal ar putea însemna pentru PDL o catastrofă şi revenirea partidului la situaţia din 2000 – adică la 6%.
Comentarii recente