(Revista presei) Critici privind procesul de privatizare. Declarațiile oficialilor guvernului

ZIARUL FINANCIAR: In loc de soluţii pentru cel mai mare combinat chimic cu 3.300 de angajaţi, privatizarea Oltchim a adus teatru absurd şi circ politic

Aşteptată cu sufletul la gură de 3.300 de salariaţi şi de un oraş întreg, privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a transformat într-un circ politic în care toată lumea acuză pe toată lumea, aruncându-şi acuzaţii absurd.
Declaraţiile şi atacurile de ieri sunt radiografia unui dezastru perfect: un combinat foarte important pentru economia naţională, care a fost căpuşat ani de zile de politicienii care au fost la putere, cu complicitatea managerilor, a fost scos la privatizare şi adjudecat de un investitor fără bani, care urmăreşte să câştige capital electoral din cauză că guvernanţii actuali, care au organizat privatizarea, sunt incompetenţi şi nu au ştiut cum să gestioneze procesul. Cine e de vină că s-a ajuns aici? Probabil că toţi sunt responsabili.
De la Constantin Roibu, directorul general care a condus Oltchim peste 20 de ani, care fie prin management defectuos, fie prin complicitate la căpuşarea combinatului a adus compania la pierderi de 300 mii. euro în ultimii cinci ani şi jumătate, la miniştrii economiei (Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Adriean Videanu, Ion Ariton, Lucian Bode, Daniel Chiţoiu), care au asistat pasivi în ultimii zece ani la decăderea financiară a Oltchim, fără a lua nicio măsură împotriva managementului sau pentru a opri pierderile şi acumularea de datorii, de la primul-ministru Emil Boc şi primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, care au pregătit strategia de privatizare a Oltchim, la actualul primministru Victor Ponta, care a continuat-o dezastruos, ajungând ca Dan Diaconescu, un om de televiziune şi lider de partid politic, care nu are niciun fel de experienţă în industrie şi nici nu a demonstrat până acum că are banii, să fie declarat câştigător.
Bâlbâielile Guvernului, ale Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care a gestionat direct procesul de privatizare, au făcut ca la licitaţie să se prezinte în final doar trei candidaţi şi l-au transformat pe Dan Diaconescu în ‘salvatorul poporului”. Oferta lui, serioasă sau nu, a blocat preluarea Oltchim pentru un preţ derizoriu de către nemţii de la PCC.
La momentul decontării însă, nimeni nu vrea să ridice nota de plată. Dan Diaconescu spune că nu poate semna un contract în care sunt numeroase inadvertenţe, în timp ce premierul Victor Ponta spune că oferta a fost o cacealma şi că banii nu vor veni.
Câştigătorul jocului de poker politic Diaconescu-Ponta-Videanu este greu de anticipat, însă perdanţii vor fi cel mai probabil Grupaj realizat din informaţii Mediafax întrebarea este de ce Guvernul nu a cerut mai devreme o anchetă la Oltchim, eventual înainte de a scoate compania la privatizare. De ce a fost nevoie ca Dan Diaconescu să câştige licitaţia de la Oltchim pentru a fi scoase la lumină neregulile şi abuzurile din ultimii zece ani? Probabil că în următoarele zile vor ieşi la suprafaţă noi dezvăluiri şi acuzaţii, vor fi lansate noi declaraţii politice. Poate că vor fi şi demisii.

Ziarul financiar – Guvernul Ponta a îndeplinit condiţiile din acordul cu FMI
BOARDUL Fondului Monetar Internaţional va lua în discuţie vineri noaptea, pe 28 septembrie, situaţia îndeplinirii condiţiilor din acordul cu FMI. Conform unor surse de pe piaţa financiară, pentru evaluarea de la finalul lunii septembrie condiţiile au fost îndeplinite: lansarea prospectului pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la Transgaz, nivelul arieratelor bugetelor locale, majorarea preţului la gaze şi lansarea licitaţiei la Oltchim. Pentru această evaluare din septembrie nu sunt probleme, iar boardul va aproba eliberarea unei noi tranşe din împrumutul de 4 miliarde de euro. Tranşele din acest împrumut sunt la dispoziţia României, dar Guvernul a menţionat că nu doreşte să le tragă. Privatizarea Oltchim va suscita discuţii în această săptămână având în vedere rezultatul ei, cu vedeta de televiziune Dan Diaconescu în post de câştigător.
Libertatea – Salariul de director la stat 200.000 de lei pe an
Locurile 4-5 – CN a Huilei, Oltchim
Dragoi Nicolae, directorul de la Compania Nationala a Huilei, a primit anul trecut, în calitate de director E.m. Paroseni, venituri salariale de 65.779 de lei, în vreme ce Constantin Roibu, directorul Oltchim, a beneficiat de un salariu plus indemnizatie ca membru al Consiliului de Administratie Oltchim în valoare de 56.037 de lei.

COTIDIANUL: Guvernul ia in calcul o noua privatizare a Oltchim, probabil la inceputul anului viitor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Dan Diaconescu nu are banii necesari pentru a prelua combinatul Oltchim.
Ceea ce stiam cu totii, ca nu are niciun leu si nici cea mai mica intentia de a salva combinatul, s-a confirmat (…) Salvatorul providential si-a batut joc de ei (de angajatii Oltchim – nr.). Domnul Dan Diaconescu a gasit pretexte, de fapt nu a avut bani niciodata. Nu are banii respectivi. De astazi, circul trebuie sa inceteze, de astazi luam actul de faptul ca cineva si-a batut joc de oamenii de la Oltchim, ca altcineva, Videanu si ai lui l-au bagat in fata pe Diaconescu, spernd sa-si acopere fraudele de acolo si ca de astazi incepnd, vom lua masuri, vom transmite catre Parchet, Parchetul sa se ocupe de lucrurile astea. De asemenea, venim cu planul pentru urmatoarele 6 luni astfel inct sa salvam combinatul, a spus Ponta.

ADEVĂRUL: Cine i-a deschis DD porţile către efecte. Schimbarea pe ultima sută de metri a strategiei de privatizare convenite investitori.

Controversele iscate după ce omul de televiziune Dan Diaconescu şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni ale combinatului petrochimic Oltchim au ca punct de plecare însăşi strategia de privatizare a colosului de la Râmnicu Vâlcea.
în primul rând, caietul de sarcini a fost întocmit în aşa fel încât să fie posibil ca inclusiv o persoană fizică (nu doar cele juridice) să aibă acces în cursa pentru adjudecarea pachetului licitat Dacă o persoană juridică, o companie, vine la licitaţie cu garanţii bancare, bilanţuri şi diverse documentaţii privind soliditatea afacerilor sale, o persoană fizică (în cazul de faţă Dan Diaconescu) nu poate să vină decât cu un CV, un certificat de cazier, un certificat fiscal şi o scrisoare de bonitate din partea unei bănci. Şi totuşi, organizatorul licitaţiei Oltchim a acceptat ca ofertanţii să vină doar cu scrisori de bonitate bancară, asigurându-i astfel accesul,omului de televiziune Dan Diaconescu în cursa pentru Oltchim l-AU ALUNGAT Şl PE RUŞI, Şl PE AMERICANI

EVENIMENTUL ZILEI: Cum a fost posibil: DD la Oltchim

Patronul de televiziune Dan Diaconescu n-a adus ieri cele 203 milioane de lei pentru pachetul majoritar la Oltchim, aşa cum promisese, invocând că nu poate să semneze un contract în care ‘nu s-a schimbat o literă” faţă de caietul de sarcini.
Teoretic, Diaconescu mai are timp până la sfârşitul lunii să găsească banii, însă în realitate şansele sunt minime.
Totuşi, deşi va pierde 130.000 de. euro, Dan Diaconescu reuşeşte să blocheze Trei erori de strategie şi trei erori de tactică au făcut posibilă preluarea pachetului de 54% din acţiunile Oltchim de către Dan Diaconescu, în ceea ce promite să devină cea mai controversată privatizare din ultimul timp cel puţin până la anul vânzarea combinatului. Acest fapt a fost posibil ca urmare a unui cumul de breşe în strategia şi în tactica statului.
Erori de strategie 1. Cea mai mare eroare a fost întârzierea privatizării până în punctul în care combinatul s-a oprit iar statul a ajuns cu spatele la zid.
Experienţa CupruMin demonstrase deja că pentru astfel de vânzări este nevoie de o rezervă de timp, de o procedură suficient de elastică astfel încât să poată fi re luată rapid şi chiar de un plan Garanţia de participare la licitaţie a fost mică faţă de valoarea teoretică a tranzacţiei. O garanţie substanţială putea să îi ţină departe pe farsori B. Insă statul nu pare să fi învăţat nimic.
2. Istoric, prima greşeală a fost vânzarea separată a Arpechim, odată cu Petrom, deşi OMV nu a dorit nici un moment rafinăria de la Piteşti. încercarea ulterioară de-a prelua rafinăria cu bani de la buget a fost apoi respinsă ca ajutor de stat.
Tot respinsă a fost şi încercarea statului de a-şi converti creanţele în acţiuni, la cererea acţionarului minoritar PCC, care a invocat o clauză din statutul Oltchim conform căreia pentru majorările de capital este nevoie de două treimi din voturi.
3. O altă greşeală a fost vânzarea combinatului înainte de trecerea prin procedura de insolvenţă.
In condiţiile în care valoarea netă a combinatului este cu minus în faţă, iar pierderile sunt principalul produs al combinatului, această metodă era viabilă doar dacă se prezenta un investitor ‘strategic” de tipul giganţilor ruşi sau kazahi, care să ignore lipsurile pe care trebuiau să şi le asume doar de dragul de a îşi adăuga la colecţie un combinat industrial. Pentru că investitorul respectiv nu s-a prezentat, preţurile oferite nu puteau fi decât derizorii.

NAȚIONAL: Combinatul Oltchim, privatizat la cacealma

Politicianul Dan Diaconescu a anunţat ieri că nu a putut senina contractul de privatizare a combinatului Oltchim, deoarece statul a modificat documentaţia iniţială.
Diaconescu susţine că există 100 de inadvertenţe între contractul iniţial şi cel prezentat jeri de autorităţi. Diaconescu a intrat optimist ieri la Ministerul Economiei, dar a ieşit supărat, anunţând că, din contractul de privatizare, lipsesc clauze, prevederi şi anexe. ‘Tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat”, a declarat Diaconescu.

AZI: Eșecul este recunoscut

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Dan Diaconescu nu are banii necesari pentru a prelua combinatul Oitchim şi nici intenţia de aoface, lamând ca privatizarea Oitchim să fie reluată ani viitor, cu un ‘investitor serios”.
Ponta 1-a acuzat pe ‘salvatorul providenţial” că şi-a bătut joc de oameni şi a anunţat că o nouă licitaţie de privatizare a combinatului ar putea avea loc la începutul lui 2013.
‘Ceea ce ştiam cu toţii, că nu are niciun leu şi nici cea mai mică intenţie de a salva combinatul s-a confirmat. Domnul Dan Diaconescu a găsit pretexte, de fapt nu a avut bani niciodată. Nu are banii respectivi. De astăzi, circul trebuie să înceteze, de astăzi luăm act de faptul că cineva şi-a bătut joc de oamenii de la Oitchim, că altcineva – Videanu şi ai lui – l-au băgat în faţă pe Diaconescu, sperând să-şi acopere fraudele de acolo şi că de astăzi începând, vom lua măsuri, vom transmite către Parchet, ca Parchetul să se ocupe de lucrurile astea. De asemenea, venim cu planul pentru următoarele 6 luni astfel încât să salvăm combinatul”, a spus Ponta.

CURENTUL: Paguba Oltchim în perioada guvernărilor PSD-PNL (Năstase, Tăriceanu): 204 milioane de euro

Tot soiul de analişti de serviciu, politicieni şi băgători se seamă încearcă să acrediteze ideea că ‘perla industriei româneşti”, Oltchimul, a fost băgat în groapa ineficientei economice de guvernarea PDL, după ce a prosperat ani buni de zile în vremea guvernărilor PSD şi PNL. Pe ce se bazează, după cum ar întreba Moromete. Pe nimic, doar pe gargara politicianistă, pentru că datele economice spun altceva, total diferit de imaginea pe care încearcă astăzi din răsputeri să o creioneze guvernarea USL. Potrivit datelor oficiale, postate pe site-ul oficial al Ministerului de Finanţe condus de Florin Georgescu, nu de vreun pedelist interesat, combinatul Oltchim a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa din ultimii 13 ani tocmai în timpul guvernărilor PSD şi PNL girate de Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, mult lăudaţi astăzi de toată floarea uselistă. Astfel, potrivit bilanţurilor depuse anual de Oltchim, în perioada minunatelor guvernări Năstase şi Tăriceanu, pierderile cumulate de combinat se cifrează la uimitoarea sumă de 204 milioane de euro. Astfel, în timpul guvernării Năstase, Oltchim a înregistrat pierderi de cca 112 milioane de euro, iar în timpul guvernării Tăriceanu pierderile au ajuns la 92 milioane de euro, deşi ne aflam în vârf de creştere economică.

PUTEREA: Politica îngroapă combinatul vâlcean Privatizarea Oltchim a devenit prilej de contre politice pe toate planurile.
USL şi PDL se acuză reciproc de situaţia dezastruoasă de la Oltchim, dar şi de modul în care s-a desfăşurat vânzarea acţiunilor societăţii.
Celebrul combinat a intrat în atenţia autorităţilor, pentru privatizare, încă de la începutul anilor 2000 şi a avut parte de guvernare din partea celor trei partide care, acum, se ceartă pe ‘hoitul” Oltchim, toate trei fiind la fel de vinovate de ceea ce se întâmplă acum la Vâlcea.
De remarcat sunt declaraţiile belicoase făcute de premierul Victor Ponta la adresa ministrului Economiei, şef vremelnic al PNL pe perioada cât Crin Antonescu a fost preşedinte interimar al României.
(…)Fără să-şi recunoască propriile eşecuri în managementul Oltchim, Adriean Videanu, lider PDL şi fost ministru al Economiei, şi Victor Ponta, şeful PSD, şi-au adresat jigniri impardonabile.

BURSA: Oltchim, un vâjhaţ pentru Dan Diaconescu

Premierul Victor Ponta s-a repezit, ieri dimineaţă, să declare licitaţia Oltchim drept un eşec, invocând faptul că Dan Diaconescu n-ar avea banii, deşi jurnalistul are la dispoziţie zece zile să semneze contractul şi să plătească pachetul majoritar de acţiuni deţinut de

Stat la combinatul vâlcean.
Ieri după-masă, premierul a spus că a discutat cu FMI despre o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni şi că instituţia i-a transmis că a fost foarte important că autorităţile au dat semnalul de voință politică pentru a face privatizarea.

ROMÂNIA LIBERĂ: Guvernul recunoaşte oficial eşecul privatizării Oltchim

Privatizarea Oltchim a eşuat la doar trei zile după ce Dan Diaconescu a fost declarat câştigătorul licitaţiei organizate de Ministerul Economiei. Contractul între Dan Diaconescu şi statul român nu a mai fost semnat ieri, aşa cum fusese convenit anterior, şi, tot ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul pe care îl conduce pregăteşte reluarea procesului de privatizare la începutul lui 2013. Între timp, la Râmnicu Vâlcea muncitorii de la Oltchim încep să se îndoiască de intenţiile „salvatorului DD” şi ale premierului, iar în interiorul PNL, care controlează Ministerul Economiei prin ministrul Daniel Chiţoiu, sporesc criticile aduse procesului de privatizare.

„Oamenii au fost minţiţi de dom­nul Diacones­cu, Mesia, Salvatorul… care a venit să preia el combinatul. Nu l-a preluat, pentru că nu are nici cele 45 de milioane euro pentru acţiuni, nu are nici cele 100 de milioane pentru Arpechim, nu are cele 150 de milioane de euro pentru restul datoriilor”, concluziona ieri Victor Ponta eşecul senzaţionalei privatizări a Oltchim. Invocând lipsa unor „clauze, prevederi şi anexe”, plus că „tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, Dan Diaconescu n-a mai semnat ieri contractul de privatizare la sediul Ministerului Economiei, lăsând în ceaţă angajaţii, milioanele de euro pregătite pentru preluare şi repornirea combinatului, misterosul investitor pe care l-ar folosi ca paravan. Puţini s-au întrebat la sfârşitul zilei de vineri de ce ar utiliza un potenţial investitor (e vorba totuşi de 45 milioane de euro) un paravan ca DD pe care îl expune în totalitate în loc să-l mascheze cu discreţie, de ce s-ar fi supralicitat pentru pachetul majoritar de acţiuni, ignorându‑se datoriile care băgau repede în insolvenţă combinatul proaspăt privatizat, cum de lipseau condiţii precum bonitatea şi experienţa anterioară în domeniu pentru potenţialul câştigător şi de ce preţul era unicul criteriu la vânzarea unei companii de care depinde un întreg judeţ.

ZIARUL FINANCIAR: Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat ca procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant

De ce nu au existat conditii de calificare pentru privatizarea Oltchim? Asta este poate cea mai importanta intrebare la care inca nu s-a gasit un raspuns dupa licitatia de vineri, adjudecata de Dan Diaconescu. Alaturi de Ministerul Economiei si de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care au coordonat procesul de privatizare, la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda consultantul statului, Pricewater houseCoopers (PwC).
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca procedurile de privatizare la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au fost stabilite de consultant, compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, selectata inainte de instalarea cabinetului sau. El a fost intrebat de un jurnalist daca poate sa spuna de ce in privatizarea Oltchim nu au fost instituite criterii de bonitate si de eligibilitate pentru participanti.
Nu, si nici nu trebuie sa va spun eu lucrul asta. Dupa cum stiti foarte bine, si o sa am astazi, de altfel, mai tarziu, o intalnire cu ministrul economiei, domnia sa trebuie sa va prezinte foarte clar momentul in care a fost selectat consultantul – daca nu ma insel, o sa verific azi, dar consultantul a fost selectat inainte chiar de instaurarea Guvernului pe care eu il conduc – si modul in care consultantul – din nou, daca informatiile mele sunt corecte, PricewaterhouseCoopers – cum a stabilit exact procedurile, a raspuns Ponta. Premierul a precizat ca Guvernul sau nu a vrut sa ia o decizie in acest domeniu pe criterii politice, ci pe criterii economice si pe criterii stabilite de consultant.
Reprezentantii PwC nu au dorit sa faca insa niciun comentariu privind privatizarea Oltchim. PricewaterhouseCoopers a castigat anul trecut mandatul de consultant pentru privatizarea Oltchim si a pregatit strategia de privatizare alaturi de OPSPI. Consultanta juridica in procesul de privatizare a fost asigurata de firma de avocatura David amp; Baias, firma de casa a PwC.
Consultantul, alaturi de OPSPI, au hotarat initial ca datoriile Oltchim fata de AVAS sa fie convertite in actiuni. Ulterior, insa, Guvernul a renuntat la aceasta conversie, argumentand ca operatiunea ar fi putut fi blocata de actionarul minoritar, PCC, si a optat pentru vanzarea pachetului de actiuni al statului la Oltchim la pachet cu creantele AVAS si Electrica fata de Oltchim, in valoare de circa 400 mil. euro.
Aceasta formula de privatizare a starnit insa numeroase neclaritati si a complicat procesul, fiind una dintre explicatiile pentru numarul mic de participanti la licitatie.

ADEVĂRUL: Cine i-a deschis lui DD portile catre Oltchim

Schimbarea pe ultima suta de metri a strategiei de privatizare convenite inca din primavara i-a alungat pe marii investitori. In acelasi timp, cerinta ca ofertantii sa prezinte doar o scrisoare de bonitate in locul garantiei bancare a facut posibila candidatura unei persoane fizice (Dan Diaconescu) la preluarea celui mai mare combinat petrochimic.
Controversele iscate dupa ce omul de televiziune Dan Diaconescu si-a adjudecat pachetul majoritar de actiuni ale combinatului petrochimic Oltchim au ca punct de plecare insasi strategia de privatizare a colosului de la Ramnicu Valcea.
In primul rand, caietul de sarcini a fost intocmit in asa fel incat sa fie posibil ca inclusiv o persoana fizica (nu doar cele juridice) sa aiba acces in cursa pentru adjudecarea pachetului licitat.
Daca o persoana juridica, o companie, vine la licitatie cu garantii bancare, bilanturi si diverse documentatii privind soliditatea afacerilor sale, o persoana fizica (in cazul de fata Dan Diaconescu) nu poate sa vina decat cu un CV, un certificat de cazier, un certificat fiscal si o scrisoare de bonitate din partea unei banci. Si totusi, organizatorul licitatiei Oltchim a acceptat ca ofertantii sa vina doar cu scrisori de bonitate bancara, asigurandu-i astfel accesul omului de televiziune Dan Diaconescu in cursa pentru Oltchim. I-au alungat si pe rusi, si pe americani O alta conjunctura care a favorizat prezenta lui DD in lista scurta a ofertantilor pentru Oltchim consta in schimbarea pe ultima suta de metri a scenariului privatizarii. Daca, la data de 7 august, Guvernul vorbea de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim si de un protocol pentru preluarea Arpechim (rafinaria de la Pitesti fiind vitala pentru functionarea combinatului de la Ramnicu Valcea), la 23 august, acelasi Guvern a iesit cu creantele separate la vanzare, lucru care i-a dezamagit pe marii investitori.

Adevărul – O privatizare cat un referendum
Pana la urma e capabil Guvernul Ponta sa organizeze ceva, orice, fara sa cada urgent in ridicol? Esecul penibil al vanzarii Oltchim incepe sa capete forma si proportiile circului de 52 de zile sfarsit cu ratarea lamentabila a demiterii lui Traian Basescu. Mascarada iscata de Dan Diaconescu de o saptamana a transformat in vodevil prima actiune importanta a Guvernului Ponta, dupa referendum. Remus Vulpescu, amfitrionul licitatiei in care Dan Diaconescu a atins culmile audientei, a dat din colt in colt duminica seara, la Nasul TV, cand i s-a cerut sa explice cum de a ajuns o persoana fizica sa participe la vanzarea combinatului chimic. Initial a spus ca legea ii interzicea sa impuna conditii de participare, dar nu a indicat clar legea la care se refera. Apoi, cand i s-a atras atentia ca nu exista o astfel de lege, a explicat ca putea impune conditii, dar nu a dorit sa faca asta din diverse motive mai mult sau mai putin logice. Luni, la pranz, prim-ministrul Victor Ponta a decl arat pe un ton grav ca Diaconescu nu are niciun ban, fara sa explice cum de un individ fara bani a ajuns sa castige o licitatie organizata de propriul guvern. Situatia incepe sa semene tot mai mult cu harababura de la referendum, cand Guvernul nu era capabil sa spuna exact cati alegatori cu drept de vot sunt. In termeni fotbalistici, Ponta a centrat, a dat cu capul, a ratat cu poarta goala si apoi a acuzat arbitrul pentru ratarea lui.
ZIARUL FINANCIAR: Ponta: Privatizarea Oltchim va fi reluata dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut bani

Ponta: Privatizarea Oltchim va fi reluata dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut bani
Premierul a declarat, raspunzand unei intrebari, ca privatizarea Oltchim va fi reluata la inceputul anului viitor, el precizand ca nu poate ramane statul actionar la combinat, fiind nevoie de un partener strategic puternic.
Dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a activa ca actionat majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba masurile pentru a mentine combinatul si pentru a intra intr-o procedura speciala prin care sa se salveze locurile de munca, urmand a se gasi un investitor serios, a mai declarat Victor Ponta.

Gândul – Ponta: Il demit pe ministrul Chitoiu daca are o responsabilitate in esecul privatizarii. Procesul ar putea fi reluat anul viitor
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, raspunzand unei intrebari, ca ia in calcul demiterea ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, insa doar in conditiile in care acesta ar avea o responsabilitate in esecul privatizarii Oltchim.
Premierul a fost intrebat, luni, de jurnalisti, daca ia in calcul demiterea lui Chitioiu, pentru esecul privatizarii Oltchim, raspunsul fiind afirmativ: Daca are o responsabilitate, sigur ca da. O sa verificam impreuna, exact, ce anume putea fi facut altfel. Insa stiti foarte bine, ca si mine, probabil domnul Diaconescu ar fi preferat sa nu fie primit la licitatie ca sa spuna ca el salva combinatul daca-l lasam. Uite, l-am primit si ceea ce cred ca toti stiam, ca de fapt nu are niciun leu si nicio intentie de a salva combinatul, din pacate, se confirma, dar totusi bataia asta de joc la adresa oamenilor nu poate sa ramana fara consecinte, a adaugat Ponta.
CURIERUL NAȚIONAL: Ponta: Oltchim intră în procedură specială. Licitaţia se reia în 2013

Premierul spune că se va constata că aşa-zisul cumpărător nu a avut nici bani, nici intentia de a 9 cumpăra combinatul Chiţoiu: Câştigătorul a prezentat o scrisoare de bonitate. Suntem obligaţi de lege să aşteptăm 10 zile Diaconescu: Din contract lipsesc clauze, prevederi şi anexe.

CLICK: Ponta: Diaconescu nu are niciun ban pentru Oltchim

Bossul OTV se laudă că va băga două miliarde de euro în combinatul de la Vâlcea. Premierul nu crede o iotă.

ADEVĂRUL: Liviu Pop sustine ca exista si un plan B, daca privatizarea Oltchim esueaza

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca exista un plan de rezerva pentru cazul in care nu va fi semnat contractul de privatizare a Oltchim, un plan de rezerva, o centura de siguranta pentru eventualitatea unui esec.
Nu vreau sa fiu pesimist, vreau in primul rand sa fiu optimist si sa avem astazi semnat contractul. Intr-adevar, avem 10 zile la dispozitie pentru semnarea contractului, sper ca domnul Diaconescu sa nu intinda acest timp si sa transforme intr-un fel de Elodie semnarea contractului. Daca nu se va semna acest contract, avem un plan de rezerva. In acelasi timp, prin memorandum, saptamana trecuta, guvernul Romaniei a asigurat ajutorul de urgenta pentru angajati, cei care au sub salariul minim pe economie. Au inceput anchetele sociale. Avem deci un tampon, o centura de siguranta pentru eventualitatea unui esec , a spus Pop, luni, la Realitatea TV.

ZIARUL FINANCIAR: ANEIR: Exporturile pot depăşi 50 mld. euro în acest an, dar ţinta depinde de Oltchim si Ford

EXPORTURILE României ar putea depăşi în acest an pragul de 50 mld. euro, dar atingerea acestei ţinte depinde de clarificarea situaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi menţinerea angajamentelor Ford, potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an livrări la extern de 50 mld. euro. ‘Nu mi-am pierdut speranţa că vom reuşi să ajungem la nivelul anunţat. Pe datele de acum, nu avem motive să credem că vom ajunge la 50 mld. euro exporturi, având în vedere că sunt două capacităţi de producţie, Ford şi Oltchim, care n-au mai livrat nimic de luni. Dacă situaţia Oltchim se clarifică şi Ford îşi menţine angajamentele, putem spera să ajungem la cele 50 mld. euro, la sfârşitul acestui an”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR şi copreşedinte al Consiliului de Export al României.
Criza a produs modificări radicale în structura de export, prin pierderea a circa 6.000 de exportatori şi căderea unor ramuri importante.

Evenimentul zilei – Daniel Chitoiu: Privatizarea Oltchim, corecta. Diaconescu nu are datorii
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a sustinut, astazi, la Parlament, ca privatizarea Oltchim a fost una corecta, iar in cazul in care vanzarea va esua va raspunde cu functia. Procesul de privatizare a fost unul corect (…) Certificatul fiscal al lui Dan Diaconescu figureaza cui zero datorii, a declarat Daniel Chitoiu. Ministrul a mai spus ca vom vedea peste zece zuile ce se va intampla daca Dan diaconescu nu isi va respecta angajamentele. La dat semnarii contractului, Dan Diaconescu trebuie sa vireze banii, a subliniat Chitoiu.
Adevărul – Liviu Pop sustine ca exista si un plan B, daca privatizarea Oltchim esueaza
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca exista un plan de rezerva pentru cazul in care nu va fi semnat contractul de privatizare a Oltchim, un plan de rezerva, o centura de siguranta pentru eventualitatea unui esec. Nu vreau sa fiu pesimist, vreau in primul rand sa fiu optimist si sa avem astazi semnat contractul. Intr-adevar, avem 10 zile la dispozitie pentru semnarea contractului, sper ca domnul Diaconescu sa nu intinda acest timp si sa transforme intr-un fel de Elodie semnarea contractului. Daca nu se va semna acest contract, avem un plan de rezerva. In acelasi timp, prin memorandum, saptamana trecuta, guvernul Romaniei a asigurat ajutorul de urgenta pentru angajati, cei care au sub salariul minim pe economie. Au inceput anchetele sociale. Avem deci un tampon, o centura de siguranta pentru eventualitatea unui esec , a spus Pop, luni, la Realitatea TV.
Aceste declaratii au fost facute ca urmare a scandalului izbucnit in jurul privatizarii combinatului chimic Oltchim, scandal care a erupt, potrivit Itar-Tass, odata ce magnatul media Dan Diaconescu a refuzat sa semneze astazi contractul.

EVZ: Schimbarea lui Daniel Chitoiu de la Ministerul Economiei, o chestiune de timp?

Zilele lui Daniel Chitoiu la ministerul Economiei sunt numarate. Nu vad cum circul privatizarii Oltchim se poate incheia in termeni cat de cat favorabili pentru actualul ministru. Si Victor Ponta i-a promis, la randul sau, ca va raspunde cu functia daca privatizarea combinatului nu se termina cu bine.

COTIDIANUL: Chitoiu: Raspund cu functia in cazul privatizarii Oltchim

ZF: Ministrul Economiei: Licitatia Oltchim a fost corecta. Raspund cu functia daca este din vina noastra, a Ministerului Economiei sau a Guvernului.

 

GÂNDUL: Ponta: Afaceristii PDL au incercat pregatirea aliantei cu PP-DD, incurcand si lucrurile la Oltchim

E un dublu interes: acela al PDL de a ascunde fraudele din ultimii ani si al domnului Diaconescu eventual de a castiga un pic de capital politic. E clar ca domnul Diaconescu spera sa nu ajunga la acest moment. Iata, a ajuns, a spus Ponta.
El a precizat ca are informatii clare ca Adriean Videanu si Dan Diaconescu se afla in spatele a ceea ce s-a intamplat cu procesul de privatizare a Oltchim, dar a aratat ca nu poate dezvolta pe acest subiect.
Interesul a fost de a nu veni un alt investitor care sa caute in trecut ce s-a intamplat cu banii si ce s-a intamplat cu toate contractele. A fost evident o incercare a oamenilor de afaceri din PDL – Videanu e doar hotul hotilor, este cel mai cunoscut dintre ei, dar mai sunt si altii – de a pregati alianta cu domnul Diaconescu si impreuna de a incerca sa incurce lucrurile la Oltchim. Cred ca mai mult s-au incurcat pe ei, de data asta, a spus Ponta.
Luni dimineata, Ponta a declarat la inceputul sedintei BPN al PSD, la care presa a avut acces, ca Videanu, despre care a spus ca este hotul hotilor, incearca, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, sa acopere fraudele facute de PDL la Oltchim.

JURNALUL NAȚIONAL: Ponta: Videanu are o intelegere cu Diaconescu pentru a acoperi frauda de la Oltchim

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe presedintele Partidului poporului, Dan Diaconescu, ca ar avea o intelegere cu Adriean Videanu in ceea ce priveste privatizarea combinatului Oltchim. Ponta a declarat, la inceputul sedintei BPN al PSD, ca Adriean Videanu, despre care a spus ca este hotul hotilor, incearca, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, sa acopere fraudele facute de PDL la Oltchim. Dupa cum vedeti, trebuie sa reparam noi toate hotiile si toate relele facute de catre PDL: cea mai mare hotie, ani de zile de capusare a Oltchimului de catre firmele PDL, sute de milioane de Euro din bani publici bagati de hotul hotilor, domnul Videanu. Ati vazut ca cu o zi inainte de licitatie domnul Videanu si cu domnul Roibu aranjau cum sa faca lucurile la Oltchim si, bineinteles, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, pentru a incerca sa acopere urmele fraudelor uriase facute de PDL la Oltchim, a spus Ponta. Dan Diaconescu trebuia sa semneze azi, la ministerul Economie, contractul de privatizare a combinatului Oltchim. Acest lucru nu s-a intmplat, Diaconescu acuznd ca din acord lipsesc clauze, prevederi si anexe si ca documentul avansat de OPSPI este diferit fata de forma contractului anuntata o data cu caietul de sarcini. Nu am putut semna acest contract, intruct lipsesc clauze, prevederi si anexe, iar tot contractul este diferit fata de cel pe care l-am agreat cnd am participat la privatizarea Oltchim, a declarat luni Dan Diaconescu, la iesirea din Ministerul Economiei.

COTIDIANUL: Ponta: Videanu, in intelegere cu fostul director al Oltchim, a fraudat statul cu 500 milioane euro

ADEVĂRUL: Ponta: Angajatii Oltchim isi vor primi in continuare salariile

COTIDIANUL: Ponta: Compania rusa TISE ramane interesata de Oltchim

Compania rusa TISE ramne interesata de Oltchim Rmnicu Vlcea (OLT), desi s-a retras in ultimul moment din licitatia pentru preluarea combinatului, si ar putea asigura functionarea Oltchim in viitor, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.
A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras in ultimul moment – avem scrisoarea de la ei – probabil nedorind sa intre in acest joc si politic declansat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, cstigatorul licitatiei, n.r.). Dar aceasta companie, in scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar ca in acest moment nu mai vrea sa participe, dar ramne interesata, a spus Ponta.

ADEVĂRUL: Situatia Oltchim va fi discutata in CSAT

Situatia privatizarii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea urmeaza sa fie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a arii, care se va reuni joi.
Castigatorul licitatiei pentru privatizarea Oltchim, Dan Diaconescu, a declarat ca nu a putut semna contractul de vanzare – cumparare a combinatului din cauza unor serii de nereguli.
Nu am putut semna cest contract, intrucat lipsesc clauze, prevederi si anexe, iar tot contractul este diferit fata de cel pe care l-am agreat cand am participat la privatizarea Oltchim. Constat ca in afara de o stampila adaugata pe vechiul contract nu este nicio diferenta. Lipsesc anexele, lipsesc paragrafe, certificate, o multime de amanunte, a declarat luni Dan Diaconescu.
Premierul Victor Ponta l-a atacat pe Dan Diaconescu, spunand ca aceasta nu a avut niciodata banii sau intentia de a deveni actionar la Oltchim.

Gândul – CSAT a fost convocat pentru joi. Pe ordinea de zi ar putea fi si subiectul Oltchim
Sedinta CSAT a fost convocata de catre presedintele Traian Basescu pentru a se discuta achizitia de avioane de vanatoare, acesta fiind singurul punct de pe ordinea de zi, insa ar putea fi introdus si subiectul privatizarii Oltchim, la solicitarea unora dintre membrii CSAT, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

ZF: CSAT a fost convocat pentru joi; pe ordinea de zi ar putea fi si subiectul Oltchim – surse

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: