Discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, susținut la mitingul electoral de la Arad 30 noiembrie 2012

“Bună ziua, dragi prieteni din Arad!

Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, în ciuda ploii și vă mulțumesc pentru că n-am văzut nicăieri atât de mult tricolor. Pentru mâine, La mulți ani România! Și nu e nicăieri mai mult tricolor pentru că nicăieri mai mult decât în aceste părți ale României nu se prețuiește ceea ce ne-a dat mai de seamă istoria: posibilitatea, șansa, destinul de a trăi împreună, în aceeași țară, toți românii.

Dumneavoastră sunteți, poate dintre toți românii, cei care îndrăgiți cel mai mult România, identitatea ei, unitatea ei și, în același timp, îndrăgiți cel mai mult Europa. De aceea este locul în care să vă spun, în numele Uniunii Social Liberale, cea mai mare minciună, cea mai mare diversiune a lui Traian Băsescu și a PD-ului este aceea că Uniunea Social Liberală vrea să îndepărteze România de Europa. Este o minciună. Uniunea Social Liberală, partidele care o alcătuiesc, sunt partide care au lucrat, mai mult decât Băsescu, pentru ca România să fie azi în NATO și în Uniunea Europeană și această realitate nu se va schimba, pentru că noi, Uniunea Social Liberală, nu concepem o Românie în afara Uniunii Europene, în afara NATO, în afara lumii occidentale civilizate. Noi cei din Uniunea Social Liberală, ca și dumneavoastră, prețuim, înainte de toate, libertatea și valorile occidentale pentru România.

Deosebirea este că noi, ca și dumneavoastră, vrem ca în Europa să existe o României în picioare, o Românie demnă, o Românie respectată.

Vrem o Românie puternică. Asta înseamnă un cetățean român, oriunde s-ar afla el, puternic, cu drepturi clare, cu drepturi respectate, cu șansa de a munci, cu șansa de a învăța, cu șansa de a crea.

Vrem o Românie în care cetățeanul să fie puternic și statul să lucreze pentru cetățean. Vrem o Românie puternică, adică vrem comunități puternice, comunități care, în baza unei descentralizări autentice, să-și poată croi viitorul și vrem, în fine, o Românie puternică, cu conducători puternici. Puterea conducătorilor nu e capacitatea lor de a abuza. Puterea conducătorilor este aceea de a lua asupra lor așteptările, nevoile, suferințele oamenilor pe care îi reprezintă și-i conduc. Asta trebuie să fie România puternică. Un președinte puternic, un premier puternic, un Parlament puternic, comunități puternice și cetățeni puternici.

Toate aceste lucruri nu sunt ușor de făcut, toate aceste lucruri nu se fac repede, dar ceea ce noi vă cerem la 9 decembrie este un vot pentru începutul acestui proces, este un vot prin care unindu-ne eforturile așa cum am reușit să ne unim partidele, să construim pas cu pas, zi de zi pentru România, adică de fapt pentru copii noștri, ai tuturor.

Chemarea noastră este astăzi la un vot pentru prezent și pentru viitor, la un vot pentru o construcție care să înceapă acum, la 9 decembrie, și să dureze ani de zile, chiar dacă pe parcursul acestor ani unii vom rămâne la putere, unii vom trece în opoziție, așa e democrația, dar trebuie, în fine, să pornim în țara asta, să construim ceva ce să nu se mai dărâme din patru în patru ani.

De asta suntem împreună liberali, pesediști, conservatori, pentru începutul acestei construcții. Vă chem pe 9 decembrie la încredere, la hotărâre și la optimism. Știu câte suferințe există, știu câtă lume trăiește în sărăcie, știu câtă teamă vă este pentru ziua de mâine, știu cât de descurajați și de dezorientați sunt și întreprinzătorii și angajații și șomerii, știu cât de greu o duc cea mai mare parte a pensionarilor și cât de puține șanse întrezăresc atâția oameni pentru copii lor, dar haideți să ne unim energia, haideți să ne unim optimismul pentru că această țară merită ca măcar mâine, de ziua ei, să-i dăruim încredere, optimism, dragoste, energie.

Nu suntem condamnați la nesfârșit la conducători care să ne disprețuiască, să ne mintă și să ne fure. Se poate și altfel și o vom face.

Și vă mai spun un lucru: ultima speranță a lui Traian Băsescu este aceea că ne-am putea dezbina. De când am format Uniunea Social Liberală s-a convins toată România că nu putem fi dezbinați până când nu reușim.

Ultima speranță a lui Traian Băsescu este aceea de a descuraja oamenii să nu vină să voteze Uniunea Social Liberală pentru că o fac degeaba, pentru că el nu va dori să pună prim ministru pe cine desemnează Uniunea Social Liberală. Și o mai spun odată clar, garantez în fața dumneavoastră, dacă Uniunea Social Liberală va avea majoritatea în Parlament, noi am spus în fața a milioane de români, că prim-ministru este unul și numai unul, Victor Ponta.

Nu avem să ne tocmim cu Traian Băsescu, nu avem ce să negociem cu Traian Băsescu, acest lucru, de ce? Pentru că noi venim cinstit și vă spunem tuturor alegătorilor români, de la Arad până la Tulcea, de la Suceava până la Turnu-Severin, dacă votați Uniunea Social Liberală, primul ministru al nostru este Victor Ponta.

Iar dacă votul dumneavoastră va fi încălcat, cine îl va încălca va fi pedepsit conform Constituției, că îl cheamă Traian Băsescu sau că îl cheamă altfel, dați-ne votul cu încredere, nimeni, nici în România, nici în afara României nu își va mai permite să ignore, să sfideze votul dumneavoastră pentru că dacă vrem Europa, dacă vrem libertate, dacă vrem respect, totul pornește de la votul cetățeanului.

Victorie Arad! Cu încredere, Arad! Victorie USL! Victorie până la capăt!”

Reclame

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: