Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu și de vicepreședinții PNL Daniel Chițoiu și Mihai Voicu – 22 aprilie 2013

pnl1”Bună ziua!

Încercăm să comunicăm câteva lucruri concentrat, stăm după aceea și la dispoziția întrebărilor. Unu: a existat o discuție în ultimele zile și, în contextul congresului aliaților noștri de la PSD, despre anunțul făcut de Victor Ponta privitor la candidatura pentru alegerile europarlamentare pe liste separate, PSD, PNL. Nu e prima dată când s-a vorbit despre așa ceva, dar, de data aceasta, dat fiind contextul, am văzut că știrea, informația a fost preluată, interpretată și așa mai departe.

Și aici sunt trei lucruri de spus. Partidul Național Liberal consideră că este normal să mergem pe liste separate, am vorbit și noi, și unii dintre noi despre acest lucru, dat fiind că, o mai spun o dată, alegerile europarlamentare sunt alegeri prin excelență de culoare și de familie politică. Suntem aliați, facem însă parte din familii politice diferite, acest lucru n-are cum să se schimbe până la anul pe vremea asta, și, ca atare, nu avem nimic împotrivă, considerăm firesc și, repet, am vorbit și noi despre acest lucru.

Doi: cred că era de preferat ca să fi avut o discuție și o decizie în interiorul Uniunii Social Liberale, aceeași, de a candida pe liste separate, ar fi fost de preferat decât acest anunț unilateral. El nu schimbă însă fondul problemei, este doar o chestiune de formă.

În al treilea rând, avem o diferență, o deosebire de percepție și de opinie în legătură cu un aspect al acestui anunț. Da, mergem fiecare pe listele sale, așa e normal, suntem absolut de acord cu acest lucru, nu suntem însă de acord, la propriu, că în vederea alegerilor europarlamentare, de astăzi – de mâine a zis domnul Ponta, sâmbătă, sâmbăta trecută – să înceapă o campanie electorală. Nu credem că o campanie electorală de un an pentru alegerile europarlamentare, în contextul în care ne aflăm, este binevenită.

Din punctul nostru de vedere, campania pentru alegerile europarlamentare trebuie să înceapă undeva la anul pe vremea asta, atunci când ea este oficial destinată și prevăzută. Nu cunoaștem încă exact data alegerilor europene, probabil în luna mai, dacă nu în mai, în iunie, vom vedea exact. Campania cred că trebuie făcută atunci, nu o campanie electorală de un an pentru alegerile europarlamentare este prioritatea noastră azi în USL. Nu cred că este nici prioritatea lui Victor Ponta sau a PSD-ului, nu cred că este nici prioritatea Guvernului. Prioritatea noastră este coeziunea și coerența și succesul actului de guvernare, prioritatea noastră este modificarea Constituției, prioritatea noastră este regionalizarea, adică toate acele mari proiecte pentru care am cerut votul cetățenilor, pentru care l-am primit, pentru care dispunem astăzi de o majoritate parlamentară fără precedent și de un Guvern foarte puternic, care este susținut de această majoritate.

Presupun sau sper că afirmația, formula premierului Ponta a fost una simbolică, în sensul de a pregăti PSD pentru o candidatură separată la europarlamentare, și nu la propriu, pentru că, repet, nu de o campanie de un an, începând de azi, pentru europarlamentare, avem nevoie, și în orice caz, nu de asta are nevoie România.

În al doilea rând, aș vrea să precizez încă o dată ceea ce de altfel am mai spus, și anume că PNL este parte a acestei guvernări, asumă în întregime alături de partenerii social-democrați, de cei conservatori, de cei din UNPR, responsabilitatea pentru această guvernare. Chiar dacă primul ministru este social-democrat, noi nu ne socotim doar cu un picior la guvernare sau doar parțial responsabili de această guvernare. Victor Ponta este prim-ministru pentru că așa am convenit, pentru că așa am luptat cu toții în egală măsură să fie, pentru că așa am cerut votul cetățenilor într-un proiect foarte clar, formulat foarte concret, sub egida USL. Asta înseamnă că premierul se bucură de tot sprijinul nostru, a și spus-o de altfel domnia sa în diverse ocazii, asta înseamnă că miniștrii noștri fac echipă cu miniștrii PSD și fac echipă cu primul ministru, asta înseamnă că putem să constituim în jurul programului de guvernare, în jurul obiectivelor fundamentale pe care Guvernul, cu susținerea noastră, a tuturor, le-a asumat, putem să constituim o majoritate și să funcționăm ca o majoritate puternică și coerentă.

Oamenii ne-au dat un vot atât de masiv – 60% din voturile exprimate, care s-au transformat în aproape 70% din mandatele parlamentare – tocmai pentru a avea un Guvern puternic și coerent. Și tot ceea ce ține de noi în această privință vom face. Miniștrii noștri sunt cât se poate de angajați și implicați în actul de guvernare, sunt și ei, și noi ca partid, și noi ca parlamentari, suntem, repet, responsabili de reușita acestui Guvern și, ca atare, suntem gata să facem, am făcut și până acum, vom face și de-acum încolo tot ceea ce ține de noi pentru ca actul de guvernare să fie coerent și mai ales eficient.

În sensul acesta, noi acordăm o foarte mare importanță proiectelor și inițiativelor miniștrilor noștri, modului în care guvernul din care noi, repet, facem parte le va pune în aplicare și despre câteva sau despre măcar unul foarte important dintre aceste proiecte va vorbi domnul viceprim-ministru Daniel Chițoiu, viceprim-ministru și ministru de Finanțe, vicepreședinte al PNL. Există și un alt proiect în legătură cu care veți fi informați, proiect care ține de Codul Silvic, pe care doamna ministru Lucia Varga îl prezintă grupurilor parlamentare, îl va prezenta în primă lectură probabil în ședința Guvernului din această săptămână și care va fi pus în discuție și în dezbatere, va fi cunoscut. Este un proiect pe care îl considerăm foarte important, la care ținem foarte mult, pe care îl susținem tot partidul. Acum însă îl invit pe domnul Daniel Chițoiu să vă prezinte ceea ce consideră foarte important ca proiect pentru domnia sa și pentru Guvern. După aceea, împreună cu domnul viceprim-ministru, cu domnul ministru și purtător de cuvânt Mihai Voicu stăm toți la dispoziția întrebărilor dumneavoastră.”

Intervenția vicepreședintelui PNL Daniel Chițoiu, vicepremier și ministru al Finanțelor:

”Este vorba despre un proiect de Hotărâre de Guvern privind schema de ajutor de stat, schema de ajutor de minimis pentru IMM-uri, este vorba de un grant până la 200.000 de euro care se acordă tuturor IMM-urilor care desfășoară activități în toate domeniile de activitate, mai puțin domeniul acvaculturii, domeniul agricol, pisciculturii, ținând cont de faptul că există o schemă de finanțare asigurată prin fondurile europene la nivelul Ministerului Agriculturii.

Ce presupune această schemă de ajutor de stat? Presupune crearea unui număr minim de locuri de muncă de către fiecare IMM, până în 10 locuri de muncă, și de asemenea numărul beneficiarilor, care noi estimăm pe o perioadă de trei ani de zile se ridică la circa 3.000 de beneficiari.

Aceasta este o formă de ajutor din partea statului care vine să sprijine IMM-urile, ținând cont de faptul că, în această perioadă, acestea sunt lipsite de lichidități. Știți foarte bine că săptămâna trecută a fost aprobată în Guvern o altă schemă de ajutor de minimis, promovată de Ministerul IMM-urilor și Ministerul Economiei, pentru start-upuri și IMM-urile înființate de tineri până în 35 de ani de zile. Deci noi încercăm să acoperim acum toată gama de IMM-uri cu ajutoare de stat.

Ea are avantajul că nu obligă IMM-urile să vină cu cofinanțare. Acesta este un grant 100%, așa cum vă spuneam până la limita de 200.000 de euro. IMM-urile pot să solicite acest ajutor de stat pentru achiziția de echipamente, construcția de clădiri noi, achiziția de echipamente în domeniul IT-ului și, de asemenea, pentru asigurarea funcționării societății respective, IMM-ului respectiv, timp de 3 ani de zile de la data obținerii acestui ajutor de minimis.

Eu voi propune acest act normativ în dezbatere publică, începând de  săptămâna aceasta, urmând ca săptămâna viitoare să-l promovăm în Guvern. Suma alocată pentru această schemă de ajutor de minimis este undeva în jur de 250 de milioane de euro, așa cum vă spuneam pe o medie de 70-80.000 de euro pe IMM, numărul beneficiarilor se ridică undeva la 3.000 de IMM-uri.

Dacă aveți întrebări…”

 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Decizia de a candida separat la europarlamentare nu este o noutate. Ce vă împiedică însă să candidați sub umbrela USL în baza acelui acord de paritate de la locale și parlamentare?

Crin Antonescu: Din punct de vedere legal, sub aspectul legislației europene și regulilor comune europene pentru aceste alegeri, după știința mea nimic. Nu este vorba de o constrângere, este vorba de o opțiune. Încă o dată o spun, este, cred, o opțiune care nu ridică probleme, nu sunt divergențe aici. Se poate să mergem în alegerile europarlamentare pe liste separate, nu există tipul de miză și de constrângere care a existat la alegerile naționale, la alegerile parlamentare, fiecare își ia voturile sale, fiecare trimite un număr de europarlamentari români către familia sa politică. Nu văd un inconvenient și, în orice caz, această discuție și această decizie nu afectează cu nimic existența și angajamentele Uniunii Social Liberale, deci nu exista vreo constrângere, este vorba de o opțiune. Tocmai de aceea, am spus că, din punctul nostru de vedere, era mai potrivit, mai elegant ca această decizie, această opțiune, împărtășită de ambele părți, să fie formalizată ca decizie în USL și anunțată ulterior.

Jurnalist: Îi reproșați asta direct premierului?

Crin Antonescu: Nu, nu, nu, am spus doar unde vedem lucruri diferit privitor la acea campanie care ar fi trebuit să înceapă de ieri sau, în fine, de azi, pentru alegerile europarlamentare de peste un an, în privința asta o spun. Iar în ceea ce privește momentul anunțului, sigur că, din punct de vedere strict formal, orice partid are dreptul de a lua decizii care îl privesc și care, sigur, nu se refereau la ceva ce să nu fi existat oricum, ca ipoteză.

Jurnalist: Credeți că scorul PSD plus PNL de la europarlamentarele de anul viitor va fi mai mic decât unul al USL?

Crin Antonescu: Nu știu, este foarte greu de spus și, încă o dată, mărturisesc convingerea mea că nu prea are rost să discutăm despre lucruri care se întâmplă peste un an. Uitați-vă că de la 9 decembrie încoace, după părerea mea, este o simplă părere de cetățean care consum media, s-a discutat destul de puțin despre actul de guvernare, despre soluțiile guvernării, despre provocările guvernării, despre alte teme, Constituția de pildă, în raport cu discuții interminabile despre cine va fi, dacă va fi, dacă va mai fi și dacă nu va mai fi candidatul USL și care vor fi candidații prezidențiali din 2014 toamna. Dacă asta mai înțeleg, că este un subiect, în fine, mai picant, acum chiar să facem discuții, pronosticuri… Nu știu, o să constatăm atunci, sunt foarte mulți factori și, în orice caz, cel decisiv este cum merge guvernarea și care va fi evoluția percepției publice asupra guvernării, pentru că, în mod clar, guvernarea este USL, guvernarea înseamnă și PSD, și PNL, și sigur că modul în care vreme de un an guvernarea va acționa, modul în care cetățenii cu drept de vot vor percepe acțiunile guvernării se va răsfrânge și asupra PSD, și asupra PNL. Nu știu acum dacă suma va fi mai mare decât ar fi avut USL și nu vom ști niciodată, pentru că noi vom avea niște rezultate pe care le vom putea compara, să zicem, cu rezultatul USL-ului de la alegerile parlamentare trecute, după aceea cu alegeri care vor urma, nu știu, pe formule USL, la Președinție sau, variantă care nu este nici ea complet exclusă, la parlamentare 2016. Dar asta mi se pare, repet, mai puțin important, o să vedem atunci care sunt rezultatele și o să facem și pronosticuri, vă asigur, dar mai în 2014, mai la două-trei luni înainte de alegeri, nu chiar cu un an.

Jurnalist: Cum vedeți campania electorală, va fi o confruntare între două partide ale guvernării, faceți pact de neagresiune?

Crin Antonescu: Aici totuși va fi o probă de maturitate, și a noastră, ca actori politici, cele două partide, liderii lor, și, dacă îmi permiteți, și a mass-media. Noi, când vorbim despre interesul public, dumneavoastră plasați responsabilitatea pentru interesul public exclusiv în zona politicienilor. Și, bineînțeles că ei sunt primii asupra cărora această responsabilitate apasă. După părerea mea, este o chestiune de interes public și o obligație de sănătate, să spunem așa, și pentru media, de a da șansa măcar la alegerile europarlamentare, pentru că între timp oricum extrem de rar se acordă atenție subiectelor europene, subiectelor din Parlamentul European, temelor Comisiei Europene, când ele nu privesc vreo sancțiune sau vreun scandal legat de România.

Noi vom încerca să dăm șansa cetățenilor români să examineze opțiuni de politică europeană, platforme pentru o perioadă foarte importantă – în fond, 2014, alegerile europarlamentare coincid cu intrarea într-un nou tip de exercițiu și de proiect european, 2014-2020, și cred că putem foarte bine, fiind împreună la guvernare, nu mai în alianță politică, să ne prezentăm socialiștii proiectele lor, pentru că aici vorbim și de grupuri europene, noi pe ale noastre, să ne prezentăm viziunea asupra modului în care România ar trebui, cum, cât, pe unde, să se integreze, că vorbim de integrarea profundă, de integrarea definitivă în Uniunea Europeană, subiecte atât de frumoase încât este păcat să nu le discuți și să te cantonezi într-un scandal cu totul marginal împotriva nu știu cărui contra-candidat de la PSD sau, respectiv, de la PNL.

Eu sunt optimist în legătură cu ce ne privește pe noi, și pe cei din PSD, și sunt condamnat să fiu optimist și în legătură cu ceea ce vă privește pe dumneavoastră.

Jurnalist: Ne-ați spus că vedeți dumneavoastră și domnul Ponta lucrurile diferit…

Crin Antonescu: Stați, că dumneavoastră știți că aveți o problemă, nu sunteți singurii. Titrați, eronat – ‘Antonescu: Viktor Orban, un model pentru mine’. Nu, nu pentru mine, deci este o afirmație mincinoasă. Eu nu văd în general lucrurile diferit, sunt și destule lucruri pe care le văd în comun. Exact pe chestiunea cu campania…

Jurnalist: V-a deranjat anunțul făcut de Ponta zilele trecute?

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Se impun discuții în USL, pe acest subiect?

Crin Antonescu: Nu. Este așa de clar. Nu se impune nicio discuție, avem destule lucruri de discutat în USL, de vreme ce nu m-a deranjat, n-avem ce să discutăm.

Jurnalist: S-a repetat situația de la desemnarea procurorilor?

Crin Antonescu: Nu, aici nu avem același lucru, eu vorbeam atunci de deciziile de guvernare luate într-o calitate sau alta. Asta este o chestiune care s-a desfășurat, privea partidul respectiv, se petrecea în Congresul partidului respectiv…

Mihai Voicu: Aș adăuga doar că, dacă ar fi fost vorba încă de la bun început despre altceva, am fi prevăzut în protocolul USL o candidatură comună. Ori, știți, este un document public, nu sunt specificații pe acest…

Jurnalist: Ați fixat o țintă pentru europarlamentarele de anul viitor?

Crin Antonescu: Încă o dată vă spun că este prematur. Acum, văzând lucrurile, sigur că și noi avem ținta undeva între 25 și 30%, adică sigur că nu poți să-ți propui mai puțin decât ai. Dar, repet, o țintă oficială sau pronosticuri dacă vreți o să facem atunci.

Jurnalist: Despre subiectul IMM-urilor. Va fi o ordonanță de urgență?

Daniel Chițoiu: Nu, va fi un proiect de Hotărâre de Guvern.

Jurnalist: Și IMM-urile vor trebui să funcționeze cel puțin trei ani de zile?

Daniel Chițoiu: Da, de la data primirii ajutorului de stat.

Jurnalist: Bugetul va putea suporta?

Daniel Chițoiu: Da, în limita sumelor pe care putem  să le alocăm prin buget.

Jurnalist: Ați putea să ne estimați până la finalul anului câte locuri de muncă vizați să fie create?

Daniel Chițoiu: Deci numărul beneficiarilor, așa cum v-am spus, estimăm să fie undeva la 3.000 și numărul locurilor de muncă nou create de cele 3.000 de IMM-uri în jur de 15.000 de locuri de muncă, o medie, s-ar putea să fie mai mare.

Jurnalist: Deja unii colegi de la PSD, Olguța Vasilescu, s-au pronunțat pentru semnarea unui pact de neagresiune. Ar fi o soluție pentru prevenirea atacurilor sub centură?

Crin Antonescu: Să vedem, eu, sincer, nu cred că este nevoie să semnezi o foaie de hârtie în plus atunci când ai maturitatea și autoritatea să-ți impui, în primul rând ție, o anumită conduită, și când contezi pe soliditatea unui parteneriat și ai motive să aștepți și de la partener același lucru, dar sigur că pentru toate aceste posibile amenajări în vederea evenimentului, adică alegerile europarlamentare, vom sta de vorbă, dar, sper, încă o dată o spun, în 2014.

Jurnalist: Astăzi, unii colegi de partid și alți foști colegi de partid, să spunem, vor crea acea mică platformă…

Crin Antonescu: Mică?! Așa o calificați.

Jurnalist: Momentan e mică, în funcție de evoluție poate va crește sau nu. Deci, acea Inițiativă România Liberală, considerați că ar dăuna intereselor PNL crearea unei astfel de platforme? Și, ca să fiu într-un registru mai haios, dacă v-a fătat pisica și ce nume i-ați dat?

Crin Antonescu: Eu sunt încântat că o parte dintre dumneavoastră au părut să ia la propriu ceea ce spuneam eu despre pisică. Am primit chiar apeluri de la colegi, oameni serioși, să le dau și lor un pui. Eu am încercat să subliniez prin această formulă că este o știre marginală și că, în orice caz, nu în contextul Congresului unui partid așa de mare aveam noi a discuta despre o, ce spuneați, fundație așa de mică și am spus chestiunea cu pisica.

Nu este adevărat decât că am pisică, dar nu există iminenta posibilitate a înmulțirii, așa încât, revenind la întrebarea dumneavoastră, că e mare, că e mică fundația, așezământul respectiv, cum doriți să-i spuneți, nu dăunează Partidului Național Liberal. Că Partidul Național Liberal, soarta sa, scorul său politic, reușitele sale sau nereușitele sale nu pot fi influențate de astfel de grupuscule fără legitimitate, fără consistență, așa cum, mă rog, există informațiile.

Altceva trebuie spus însă foarte limpede. Este inacceptabil ca vreun membru al Partidului Național Liberal să facă parte, să susțină, să se asocieze în vreun fel cu un grup de oameni al căror document fondator și fundamental este îndreptat în totalitate împotriva Partidului Național Liberal, nici măcar a președintelui PNL, ca de obicei. Este pur și simplu un micuț și plicticos manifest anti-PNL.

În sensul acesta, dacă mai adăugăm, că după cât înțeleg acolo vor participa și politicieni din alte formațiuni politice deloc în apropiere cu noi, ba în opoziție cu noi, rezultă că este cu totul și cu totul inacceptabil și că nu va fi tolerat ca vreun membru al Partidului Național Liberal să se asocieze cu așa ceva.

Ce se poate face, și după cum ați văzut, se poate ca în Partidul Național Liberal să nu fii de acord nici măcar cu deciziile unui Congres, darămite cu conducerea. Se poate să faci la nesfârșit vocalize publice pe chestia asta, trăiești bine-mersi, dar acest tip de bigamie politică nu poate fi tolerat pentru că am intra în promiscuitate și critica, justificată sau nu, publică sau nu, e pentru noi de înțeles. Promiscuitatea politică, nu.

Jurnalist: Ce înseamnă inacceptabil?

Crin Antonescu: Inacceptabil înseamnă ceva ce nu poate fi acceptat. Politic, dacă este inacceptabil ca un membru al Partidului Național Liberal să facă X lucru și el îl face, înseamnă că nu mai este membru al Partidului Național Liberal, fie printr-o decizie demnă, și anume plecarea din Partidul Național Liberal, de vreme ce mă asociez unei construcții care de la asta pleacă, de la faptul că, în conformitate cu manifestul ei, PNL-ul este aproape nefrecventabil. Dacă membrul respectiv n-are această demnitate, este exclus. Este simplu, asta înseamnă inacceptabil, ceva ce nu se acceptă.

Jurnalist: Deci este posibil ca actualii membri PNL care sunt fondatori astăzi e posibil ca dânșii să riște anumite sancțiuni…

Crin Antonescu: Stați puțin, eu, cum să vă spun, încerc nostalgia după experiența didactică. Mă rog, mi-a fost foarte dragă, nu e nimic mai plăcut să te afli în fața unor copii sau tineri, care te privesc cu ochișorii lor iscoditori, plini de ingeniozitate și cu sufletele lor încă ingenue, curate.

Să presupunem că e și cazul aici, dar nu putem să extindem foarte mult această experiență. Am spus ce înseamnă și inacceptabil. Altă întrebare.

Jurnalist: Există și un orizont de timp până la care veți aștepta o decizie demnă?

Crin Antonescu: Uitați-vă, o săptămână, până la urmă, săptămână și încă mare, adică cred că va fi totuși limpede. (…) Nu așteptăm nimic. Noi așteptăm Învierea Domnului, mă rog, cei care suntem creștini, că nu e obligatoriu să fim toți. Așteptăm Învierea Domnului, pentru asta ne pregătim. După Paște, o să vedem, dacă e cazul să luăm anumite măsuri, le vom lua.

Jurnalist: Cum vedeți afirmațiile lui Victor Ponta referitoare la lipsa de solidaritate a unor membri PNL față de Guvern?

Crin Antonescu: Eu cred că nevoia lui Victor Ponta de solidaritate a tuturor membrilor USL, tuturor parlamentarilor USL în jurul Guvernului, în jurul său ca prim-ministru este una normală. Cred că oricare dintre noi are nevoie de solidaritate. Toți avem nevoie de solidaritate. Toți liderii, toți membrii la rândul lor, toți miniștrii. Este o dorință absolut normală pe care am și spus că o împărtășesc și această dorință de solidaritate a lui Victor Ponta este satisfăcută. Puțini prim-miniștri ai unui cabinet de coaliție au avut parte, cel puțin până acum, de atâta solidaritate de la membri Cabinetului care nu făceau parte din formațiunea respectivă. Miniștrii liberali au fost perfect solidari cu Victor Ponta. Eu am fost, cu excepția momentului de triunghi Băsescu-Kovesi-Ponta, am fost, cu acea excepție, perfect solidar și am de gând să fiu în continuare, Partidul Național Liberal, grupurile parlamentare în copleșitoarea lor majoritate. Faptul că există și opinii divergente, faptul că există observații sau critici în legătură cu un aspect sau altul cred că nu denotă neapărat lipsă de solidaritate. Poți fi solidar cu cineva, fiind în anumite momente și critic, dar îl înțeleg psihologic și politic pe premier și îi sunt alături.

Jurnalist: Credeți că vă vor afecta în plan electoral aceste declarații?

Crin Antonescu: Eu cred că în mod electoral te afectează în plan electoral atunci când guvernezi bilanțul guvernării și sigur capacitatea de a comunica cu opinia publică în legătură cu exercițiul guvernării, cu ceea ce tu faci sau nu faci la guvernare. Sunt absolut de acord că nu există varianta și nimeni nu se gândește la așa ceva ca guvernului sau lui Victor Ponta ca personaj politic să-i meargă rău și lui Crin Antonescu, candidat la președinție, sau PNL-ului, să-i meargă bine. Nici asta, nici invers. Cred că ne va merge bine sau ne va merge mai puțin bine împreună, așa cum ne-am angajat , așa cum guvernăm, așa cum lumea ne-a dat mandat să fim.

Jurnalist: Vă considerați parteneri egali în USL sau e valabil raportul de 2 la 1?

Crin Antonescu: Aia este o chestiune care ține de sondajele pe care le cunoaște premierul. Evident că suntem parteneri egali în USL, care nu e bazat pe sondaje, ci e bazat pe un document politic și e bazat pe un vot pe care cetățenii l-au dat. Restul sunt sondaje și asta discutați cu domnul Dâncu.

(…)

Jurnalist: PNL îl va propune pe Dan Radu Rușanu la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară?

Crin Antonescu: Da.

Jurnalist: Curtea Europeană de Justiție a stabilit ca statul român să-i despăgubească  pe cei care au achitat taxa de înmatriculare auto, plus dobânzi. Cum stați cu banii prevăzuți în buget?

Daniel Chițoiu: Sumele pentru despăgubirile referitoare la taxa auto sunt prevăzute în bugetul Fondului de Mediu. După cum știți, noi avem prevăzut în acest an o sumă echivalentă aproape 400 milioane lei pentru despăgubiri tuturor celor care au plătit taxa de primă înmatriculare. Într-adevăr noi trebuie să aplicăm decizia Curții Europene de Justiție.

(…)

Jurnalist: Cum comentați declarațiile domnului Hașotti, referitoare la homosexuali și inițiativa lui Remus Cernea?

Crin Antonescu: A existat ceva emoție și discuție, pe bună dreptate, în legătură cu o declarație a liderului grupului parlamentar liberal din Senat, domnul Puiu Hașotti, declarație care venea după propuneri ale domnului Cernea și trebuie să spun, și o spun oficial, în calitate de președinte al Partidului Național Liberal, pentru că am avut această discuție cu colegii mei, și cu domnul Hașotti. Nu a avut niciun fel de intenție în acest sens domnul senator Hașotti, dar, fără îndoială, afirmația așa cum a fost făcută este regretabilă, profund regretabilă, pentru că ea este de natură, indiferent ce intenție a avut cel care a lansat-o, să jignească un grup de oameni, un grup de cetățeni care au, în egală măsură cu noi, toți, ceilalți, dreptul de a fi respectați, de a nu fi jigniți, de a nu fi așezați într-o condiție de excludere sau de marginalitate.

Partidul Național Liberal este un partid care a avut o atitudine cât se poate de clară și cât se poate de coerentă și reamintesc celor mai înaintați în vârstă dintre dumneavoastră că, la începutul anilor 2000, când s-a dat o oarecare bătălie, în Parlamentul României, pentru dezincriminarea, pentru scoaterea din Codul Penal a articolelor care vizau cu pedepse penale pe homosexuali, de exemplu, Partidul Național Liberal a fost un vârf de lance în bătălia pentru dezincriminare, pentru scoaterea din Codul Penal, pentru intrarea României, în această privință, în prima linie a manierei în care astăzi sunt, în societăți democratice, tratate astfel de chestiuni. Deci, faptul că suntem sau nu suntem de acord cu proiecte de lege, propuse de domnul Cernea sau de oricine altcineva, este una, atitudinea normală, corectă, democratică și atentă este absolut necesară și, încă o dată, deci, considerăm afirmația domnului senator Hașotti, și o consideră chiar domnia sa, una profund regretabilă.

Jurnalist: Dumneavoastră personal considerați că această minoritate ar trebui să aibă mai multe drepturi, ar putea fi o dezbatere la momentul revizuirii Constituției care să privească și această minoritate?

Crin Antonescu: Eu personal cred că orice minoritate care este în cadrele constituționale și legale trebuie să fie respectată și protejată în drepturile sale. Am făcut parte, deseori, din minorități politice. Sunt un om politic care, alături de mulți colegi de-ai mei, cei din Partidul Național Liberal toți, am pornit de la scoruri în Parlamentul României de 2% și de la idei, foarte corecte, care astăzi sunt, așa, acceptate de toată lumea, care erau atunci primite cu ostilitate. Și ca liberal, și ca om politic care consider că esența democrației nu stă doar în a număra cine are mai multe voturi și a-i da decizia aceluia, ci din a face să fie echilibrate și respectate drepturile tuturor, consider că și această minoritate, ca și oricare alta, trebuie să se bucure de aceleași drepturi fundamentale, indivizii trebuie să se bucure de aceleași drepturi fundamentale ca și toți ceilalți. Nu cred că trebuie să aibă drepturi în plus, nu cred că trebuie să aibă drepturi în minus. Nu cred că trebuie tratat cineva într-o asemenea chestiune ca o categorie specială.

Pe scurt, orientarea, viața, activitatea sexuală sunt niște chestiuni intime, strict personale ale fiecăruia, că vorbim de heterosexuali, că vorbim de homosexuali și în sensul acesta. Așa cum nu agreez marile manifestații, parada nu știu cui, cred că fiecare trebuie să își desfășoare, ca să spun așa, să-și afirme și să-și practice opțiunile la un nivel intim și pentru care să nu fie incriminat, să i se dea drepturi mai puține sau drepturi mai multe.

Asta cred eu. Ce discuții ar putea veni în contextul modificării Constituției, nu știu. Eu personal n-am vreo propunere în acest sens. Cred că lucrurile sunt reglementate normal. Cred că astăzi legislația României este una europeană, înaintată, firească într-o democrație, dar, dacă asemenea propuneri vin, e normal ca ele, orice propunere ar veni, să fie discutate. Care e decizia, vom vedea.

(…)

Jurnalist: Veți trimite un punct de vedere și la Bruxelles?

Crin Antonescu: Vom face toate cele necesare ca punctul nostru de vedere să fie cunoscut. De altfel, cred că punctul nostru de vedere este cunoscut. Nu e exclus ca probabil aceiași trei-patru europarlamentari care nu mai au altă temă decât să mintă, să exagereze, să facă scandal în legătură cu lucruri din România, să facă și asta. Nu e nici un fel de problemă pentru noi, pentru că poziția noastră a fost și este cunoscută de multă vreme în această chestiune.

Mulțumesc foarte mult încă o dată!

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: