Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței Delegației Permanente – 30 august 2013

12-07-04-07-35-14big_antonescu_senat”Bună ziua din nou!

Am avut și lucrările Delegației Permanente. După discuția de aseară, concentrată pe guvernare, astăzi am avut o discuție care, sigur, a revenit și la temele guvernării, dar a îmbrățișat un câmp mai amplu: despre partid, despre majoritatea parlamentară, despre alianță, despre ceea ce facem în Parlament, despre obiective și despre, deja, alegerile europarlamentare.

S-au exprimat toate părerile. Din nou, ședința a durat atât cât a fost nevoie pentru ca toată lumea să se exprime. În unele cazuri o dată întâi, de două ori și iar. Toată lumea, de câte ori a avut de intervenit, a intervenit. A fost o discuție interesantă.

Deciziile, și după aceea vă stau la dispoziție pentru întrebări. În primul rând dorim să întărim ideea forței Parlamentului. Este un angajament pe care noi l-am făcut în campania electorală, este o viziune politică – anume aceea ca rolul Parlamentului să fie unul foarte puternic – pe care noi am  asumat-o, la nivelul Uniunii Social Liberale, mă refer, și în varianta noastră de modificare a Constituției și este normal să o aplicăm în practică.

Cu alte cuvinte, un dialog și mai atent și mai consistent între Guvern și propria sa majoritate, o limitare pe cât posibil a ordonanțelor de urgență la cazurile la care cu adevărat urgența este de nediscutat, o preocupare pentru tot ceea ce în plan legislativ, în planul controlului parlamentar, actuala majoritate poate să facă pentru ca rămășițele importante ale regimului Băsescu, în sensul funcționării partizane a unor instituții care ar trebui să fie independente, să fie eliminate sau măcar limitate, o preocupare dincolo de actul de guvernare în sine pentru tot ceea ce noi am promis cetățenilor români care ne-au votat.

Va fi o schimbare în modul de abordare al actului politic, al mecanismului politic al separației puterilor în stat și așa mai departe.

Chestiuni legate de comunicare, o mai intensă comunicare a miniștrilor liberali privitor la activitatea lor, la proiectele lor, la intențiile lor, o comunicare mai intensă la nivel parlamentar, o comunicare chiar săptămânală în legătură cu agenda grupurilor parlamentare și, de asemenea, reîntărirea ideii că proiectul politic al Uniunii Social Liberale, cu tot ce înseamnă implicarea și angajamentele noastre în privința guvernării, în privința alegerilor prezidențiale și a tuturor obiectivelor asumate, este mai puternic decât oricând și nu este pus sub nicio formă în discuție.

Privitor la alegerile europarlamentare s-a reconfirmat obiectivul de 25% ca rezultat la aceste alegeri și o serie de măsuri de natură organizatorică, sigur, care țin de bucătăria internă a partidului, dar care sunt destinate unei pregătiri, unei mobilizări a electoratului la urne în condițiile în care vom avea aceste alegeri pe liste separate.

S-a reiterat, s-a reconfirmat convingerea noastră că putem să facem aceste alegeri pe liste separate, partidele din Uniunea Social Liberală, fără ca asta să afecteze unitatea și funcționarea guvernului nostru în comun, a majorității noastre parlamentare, a Uniunii în general și sunt lucruri despre care ne-am mai pronunțat, n-am făcut decât să le reîntărim acum.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Regionalizare și Constituție sunt două teme majore pe care USL și-a angajat efortul politic în această toamnă.

Crin Antonescu: Și-a angajat răspunderea, să spunem așa, la alegeri, și a respectat acest angajament în sensul că în jumătatea de an care s-a scurs de la alegerile din 9 decembrie și modificarea Constituției și proiectele de regionalizare au fost pe agenda noastră, a Parlamentului, respectiv, a Guvernului. Cum știți, de altfel, proiectul de modificare a Constituției, cel puțin într-o primă variantă, este complet, a fost finalizat.

Avem de luat o decizie tactică. Din punctul nostru de vedere, un referendum în condițiile deciziei Curții Constituționale, pe care nu o mai discut, dar care nu a stat în putința noastră și nu stă în putința noastră să o schimbăm – un referendum este binevenit atunci când avem șansa ca, într-adevăr, cetățenii români să se poată pronunța, votul lor să conteze și atunci, probabil, o amânare pe anul viitor. Sigur că în privința asta, însă, vom lua o decizie definitivă după consultarea și decizia împreună cu partenerii noștri.

Jurnalist: Din punctul dumneavoastră de vedere primul tur al alegerilor prezidențiale este o dată corectă pentru modificarea Constituției? În ceea ce privește regionalizarea, am aflat că ați fi discutat deja despre o variantă cu 10 regiuni.

Crin Antonescu: Variantele regionalizării sunt în continuare în discuție. În ceea ce privește data referendumului, în condițiile repet, hotărârii Curții Constituționale – hotărâre care nu ne aparține și pe care nu o putem influența – da, primul tur al alegerilor prezidențiale ar fi o dată potrivită.

Jurnalist: Varianta cu 10 este una optimă pentru dumneavoastră?

Crin Antonescu: Sunt foarte multe argumente și pentru 8 și pentru 10 și pentru 12. Nu cred că numărul este esențial, ci modul în care se gândește rearanjarea instituțiilor și funcționarea lor în așa fel încât regionalizarea să nu însemne complicarea lucrurilor, ci simplificarea lor.

Jurnalist: Radu Mazăre a declarat azi la reuniunea PSD că cel puțin constănțenii nu vă vor susține la prezidențiale dacă veți merge pe ideea impunerii declarațiilor de avere pentru toată lumea.

Crin Antonescu: Eu cred că și aseară am vorbit despre asta, și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a dat explicații despre asta. Până la urmă, întregul Guvern și noi, cei care îl susținem, avem această decizie de luat. Eu nu cred, dacă vreți să fac referire la declarația asta, nu cred că toți oamenii dintr-un oraș, că e vorba de Constanța sau că e vorba de Cluj, vor susține toți sau nu vor susține niciunul un candidat la președinție, eu sau altul.

Jurnalist: Ne puteți spune, pe proiectul domnului Fenechiu a fost dat un vot?

Crin Antonescu: Nu s-a dat un vot. Domnul Fenechiu a înaintat, pentru că având această agendă foarte încărcată și fiind vorba de 200 și ceva de oameni în Delegația Permanentă, nu am vrut să facem un vot formal. Este o decizie importantă, este un proiect major.

Noi am dat aseară un vot în Biroul Politic, dar pentru ca toată lumea să se pronunțe în cunoștință de cauză, domnul Fenechiu a înaintat documentația proiectului său tuturor membrilor Delegației Permanente și la o proximă reuniune, în cunoștință de cauză, toată lumea, ne vom pronunța.

Deci e vorba de un proiect care există, de un proiect pe care domnul Fenechiu și l-a asumat ca să-l propună. E, pe de altă parte, încă, un proiect pe care Partidul Național Liberal nu l-a asumat, urmează să se pronunțe Delegația Permanentă.

Jurnalist: Dumneavoastră îl susțineți?

Crin Antonescu: Eu consider că este unul din proiectele pe care merită, cel puțin, să facem dezbatere publică. Teama mea, ca s-o spun foarte deschis, este ca dezbaterea în jurul acestui proiect să nu fie ecranată, să nu fie deformată de simpatia sau antipatia unora sau altora pentru inițiatorul său și de tentația electoralistă care întotdeauna este dușmanul unor proiecte pe termen lung.

E vorba de un proiect serios, e vorba de un proiect de consens, e vorba de un proiect pe mulți ani și cred că merită – asta e tot ce pot să vă spun – o dezbatere publică serioasă, aplicată, așa cum, poate, foarte rar s-a făcut.

Jurnalist: Domnule Antonescu, în ce măsură împărtășiți dumneavoastră criticile care s-au adus în această ședință (…) domnului Chițoiu? S-a cerut remanierea domnului Chițoiu?

Crin Antonescu: Nu. Eu am făcut, de altfel, ca lucrurile să fie foarte clare. Am dat curs propunerii pe care liderul senatorilor, domnul Puiu Hașotti, a făcut-o, și anume de a face un vot de încredere pe echipa guvernamentală.

Punctul meu de vedere este foarte simplu: oricând în partid se poate cere o remaniere, oricând în partid se poate pune în discuție ce face sau nu un ministru. Asta este absolut normal într-un partid democratic și, de altfel, și aseară și azi am avut astfel de discuții. Nu atât de reproș pentru ceea ce au făcut sau n-au făcut miniștrii noștri până acum, cât dorința de a face mai mult. Și aici este normal, avem multe idei, avem magistrale deschise, ca să spun așa, în programul de guvernare, problema este a posibilităților.

Daniel Chițoiu și aseară și azi a răspuns pe larg, a prezentat pe larg și politic, dar mai ales foarte tehnic, toate datele care stau în spatele deciziilor pe care el, împreună cu întregul Guvern, le-au luat și cred că discuția a fost lămuritoare. S-a dat un vot de încredere care este unanim și ceea ce consider că este absolut normal e că atâta vreme cât menținem niște miniștri – că vorbim de miniștrii noștri, că vorbim de miniștrii aliaților care sunt în același guvern, că vorbim, evident, de primul ministru – atâta vreme cât îi susținem, trebuie să-i susținem cu adevărat și asta facem.

Jurnalist: Deci acest vot de încredere a fost din partea tuturor membrilor Delegației Permanente pentru actualii miniștri.

Crin Antonescu: Da. Domnul Orban plecase. Vorbesc de cei care s-au aflat în sală.

Jurnalist: Și domnul Mircea Roșca?

Crin Antonescu: Și domnul Mircea Roșca era în sală. Domnul Mircea Roșca nu a pus în discuție funcția de ministru al Finanțelor, ci a pus în discuție modul în care, în calitate de vicepremier, domnul Daniel Chițoiu își asumă componenta politică, componenta, să spunem, de confruntare cu partenerii. Și eu am spus foarte limpede în Delegația Permanentă ceea ce spun și în fața dumneavoastră: din calitatea de vicepremier și de ministru de Finanțe a lui Daniel Chițoiu noi nu așteptăm confruntare politică, scandal, ceartă cu primul ministru sau cu PSD. Noi așteptăm colaborare – este vicepremier într-un guvern care e al nostru și misiunea sa este să facă lucrurile să meargă.

Daniel Chițoiu a apărat, împreună cu mine sau uneori doar la nivelul Guvernului, anumite poziții ale Partidului Național Liberal care nu erau și ale PSD. Și le-a apărat foarte bine și l-a convins și pe primul ministru, dar asta nu a însemnat un scandal televizat. Domnul Daniel Chițoiu are altă specialitate decât domnul Ludovic Orban, ceea ce nu înseamnă că nu sunt interesante amândouă și plăcute, și am spus limpede: dacă există un moment în care avem o confruntare politică sau trebuie să avem în interiorul alianței o confruntare politică, atunci eu sunt cel care am această obligație să o port pentru că eu sunt președintele partidului, eu sunt co-președinte, împreună cu Victor Ponta, al alianței Uniunii Social Liberale și nu asta este misiunea lui Daniel Chițoiu. Și până la urmă, toată lumea a înțeles acest lucru.

Jurnalist:  Domnule președinte, urmează un an electoral . Considerați că domnul Fenechiu ar putea fi o problemă de imagine pentru PNL?

Crin Antonescu: Domnul Fenechiu a fost transformat într-o problemă de imagine pentru PNL, dar ce să mai zicem de domnul Fenechiu când oameni ca Mircea Diaconu, când oameni precum Klaus Iohannis au fost transformați sau se încearcă a fi transformați într-o problemă de imagine, deși sunt oameni care n-au fost asociați în nici un fel cu vreun act de corupție, n-au fost nici măcar acuzați. Pur și simplu, pe niște decizii ale ANI ei sunt mereu și mereu inventariați sub titlul acesta general și înșelător de oameni care au probleme cu legea.

Sigur că domnul Fenechiu va continua să fie la nivelul propagandei unul din caii de bătaie, deși, încă o dată o spun, Relu Fenechiu și procesul său se desfășoară absolut fără nici un fel de obstrucție în justiție, după cum ați văzut, că Relu Fenechiu ministru nu are nicio legătură, dar niciuna, cu Relu Fenechiu inculpatul și că nimeni nu dorește să discute pe activitatea de om politic și de ministru, în acest caz, a lui Relu Fenechiu. Sigur că va fi un cal de bătaie, nu e nici măcar foarte greu să-l transformi în așa ceva.

Jurnalist:  Domnul Chițoiu v-a prezentat în ședința de astăzi vreo simulare în ceea ce privește impactul bugetar al reducerii contribuțiilor la angajator cu 3 procente și de ce nu cu 5, așa cum scrie în programul de guvernare? A fost o discuție cu PSD, este o constrângere bugetară?

Crin Antonescu: Nu, este vorba de faptul că 5% noi am angajat până la sfârșitul mandatului, până la sfârșitul ciclului electoral, până în 2016. Pentru că suntem convinși și noi, știu că și premierul are aceeași părere, de urgența de a interveni, de a ajuta foarte mult aici unde într-adevăr povara fiscală este mare și unde speranțele noastre sunt să se simtă, în deblocarea economiei, atunci s-a luat această decizie. Calcule, asta e adunare politică. Daniel Chițoiu a prezentat argumente, dar nu la nivel foarte tehnic, de tipul calculelor, pentru că, repet, până la urmă Delegația Permanentă nu este formată din finanțiști și DP este un for politic.

Jurnalist: Deci măsura este bătută în cuie pentru 1 ianuarie 2014?

Crin Antonescu:  Intenția noastră asta este. Mandatul pe care și eu, ca președinte al partidului, și Daniel Chițoiu ca ministru al Finanțelor, l-am primit este să pledăm pentru asta și, împreună cu partenerii noștri, împreună cu primul ministru, să introducem această măsură.

Jurnalist: Care sunt instituțiile tributare regimului Băsescu?

Crin Antonescu:  Le cunoașteți foarte bine. Eu nu le-am cerut niciodată desființarea, eu nu le-am cerut niciodată subordonarea politică, eu le-am cerut independența. Și aceste instituții sunt: Curtea Constituțională, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, CSM, hai să ne oprim aici. Nimeni nu vrea, mai spun odată, nimeni nu vrea ca aceste instituții să ne întrebe pe noi când încep urmărirea penală împotriva cuiva sau când dau un verdict sau când își desfășoară activitatea în general. Nimeni nu vrea să oprească toată anchetele începute, chiar în condiții discutabile unele, din punctul nostru de vedere, împotriva unor liberali. Nu, vrem însă câteva răspunsuri la fapte pe care le vedem cu toții și le vedem de ani de zile și le vedem în ultimele luni mai cu seamă. Vrem ca aceste instituții să facă un efort elementar de credibilizare și să ne arate că sunt independente, să ne arate că nu acționează pe alese și în momente stabilite de alții. Eu am aceste suspiciuni, nu sunt singurul, le pot explica, pot da un dosar foarte bogat de coincidențe, repet, și nu cred că este bine pentru nimeni să ne ascundem în spatele unei așa-zise independențe a acestor instituții înțelese în sensul că nimeni nu poate să întrebe nimic. Nu, oricine, simplu cetățean sau alte instituții pot să întrebe și trebuie să primească răspunsuri.

Jurnalist: Ați apucat să vorbiți subiectul acesta cu colegii de la PSD?

Crin Antonescu:  Am discutat atât cât am apucat, am discutat chiar și cu premierul și fără îndoială că va fi unul dintre subiectele pe care și mâine, atunci când ne întâlnim cu toții, le vom aborda.

Jurnalist: Dar ce înseamnă această solidaritate, nu știu dacă ați rostit cuvântul acesta duminică?

Crin Antonescu:  Dar nu l-am rostit, eu am spus că sper, și sunt convins de altfel, știu că și primul ministru, în momentul în care spune ‘cât tupeu să-i dai telefon doctorului Brădișteanu, tu, Traian Băsescu, după ce i-ai făcut dosar’ sau în momentul în care spune ‘nici nu mai știu pe cine să desemnăm ministru că îi face dosar imediat’ admite că asemenea lucruri, dacă se întâmplă, iată și domnia sa, ca și mine, are această suspiciune, ele sunt inacceptabile. Trebuie să facem ceva din pozițiile în care suntem pentru ca lucrurile să reintre în normal, pentru ca justiția și aceste instituții să fie cu adevărat independente.

Jurnalist: Ceva ce, domnule președinte?

Crin Antonescu:  Asta rămâne să discutăm și, în funcție de Constituția României, aceasta care este în vigoare, ca și viitoarea, în funcție de legislație, fără a încălca cu nimic regimul indendenței justiției, să facem. De exemplu, să repetăm în fiecare săptămână, dacă este nevoie, întrebarea, pe canalul Ministerului Justiției, de pildă, ce se întâmplă cu toate plângerile care au fost adresate în legătură cu activitatea unor foști miniștri, pentru că este scandalos să vedem acum cum ni se explică faptul că niște autostrăzi nu sunt gata și asta este vina Guvernului Ponta, să ni se explice cum nu s-a reușit privatizarea Oltchim când Oltchimul a fost dus în situația în care este nicidecum de Guvernul Ponta și multe, multe altele. Adică, să avem totuși până la urmă certitudinea că aceste organe își fac datoria în raport cu toți, să ne spună ‘Da, toate plângerile împotriva unor miniștri PDL sau alți demnitari sunt neîntemeiate’. Este dreptul lor și nu am nimic de comentat. Nu ne trebuie câteva zile în cazul Silaghi și nu trebuie câțiva ani în alte cazuri, nu am nimic de comentat. Dar sentimentul și al meu, și al unei bune părți din publicul românesc că se acționează numai într-o direcție și că în alte părți pur și simplu se așteaptă nu știu ce nu este sănătos.

Jurnalist: Se simt liderii PNL hărțuiți deși sunt la putere?

Crin Antonescu:  Eu nu pot să spun despre liderii PNL, vorbesc despre mine, că ne simțim hărțuiți. Dar în condițiile în care, de pildă, Eduard Hellvig și Dan Mihalache au o societate care nu cred că a făcut vreun contract vreodată nici cu statul, cu statul în nici un caz, de la nime ni nu a luat un leu, care a rămas întotdeauna undeva în scripte și pe care la timp sau nu la timp au uitat să o declare nefăcând nici un fel de operațiune care să-i facă incompatibili, sunt iată, doi oameni scoși de o decizie a ANI din Guvern, scoși în afara oricăror posibilități de a fi luați în calcul pentru vreo funcție pentru că, nu-i așa, au probleme cu legea, au dosar ANI. Când totuși văd că spectrul incompatibilității se reduce la cazuri de asemenea fel sau cel mult cazul Mircea Diaconu nu am cum să nu am îndoieli. Am îndoieli.

Jurnalist: Care sunt prioritățile legislative ale PNL pentru sesiunea următoare?

Crin Antonescu:  În principal de natură economică și sigur că aici, așa cum vorbeam și aseară, noi căutăm să găsim o formulă pragmatică. În momentul în care ești la guvernare încerci în primul rând să legiferezi împreună cu Guvernul sau uneori chiar prin Guvern. Sigur că există foarte multe inițiative, sigur că oamenii, mai ales în condițiile unui vot uninominal, vin din colegiul lor cu anumite solicitări, fac un proiect de lege, după aceea, vine frustrarea, nemulțumirea că vine un aviz negativ de la Guvern.

Încercăm să coordonăm toate aceste lucruri, există și proiecte fanteziste, nu în sensul că nu ar fi de dorit, dar în sensul că nu există resurse și, în principal, ceea ce am vorbit aseară privitor la reducerea CAS, la schimbarea regimului redevențelor, la regândirea lor, acestea sunt niște chestiuni  comport[ un punct de vedere legislativ. Prioritatea este cea economică și am mai discutat ceva astăzi, este o chestiune care pe mine mă preocupă în mod special. Din păcate, eu o asum pentru PNL, presupun că și la celelalte partide, dar nu pot vorbi în numele lor.

Teme europene, teme care țin de politici și decizii europene, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European, altor instituții, nu fac din păcate obiectul dezbaterii și deciziei în partidele noastre. Trebuie să legăm mai mult aceste lucruri, pentru a putea după aceea toți – Guvern, parlamentari europeni, alți reprezentanți ai României – să facem din România în Uniunea Europeană actor, nu elev chemat din când în când la cancelarie ca să se mai vadă dacă este tuns suficient de cuviincios, după părerea directorului. Trebuie să ne spunem cuvântul, Europa are mari probleme, nu le-a creat România, dar afectează România, șomajul la tineri, toate aceste lucruri nu sunt doar ale noastre și nu sunt doar ale Europei. Ar trebui, în sensul acesta, la nivel legislativ, și la nivelul acțiunii guvernamentale, să cuplăm mai bine cu problematica aceasta și să ne spunem cuvântul.

Jurnalist: Cel de-al doilea europarlamentar?

Crin Antonescu:  Nu am decis acum.

Jurnalist: Ce părere aveți despre cererea procurorilor în cazul Voiculescu?

Crin Antonescu:  Nu știu care este cererea procurorilor în cazul Voiculescu.

Jurnalist: Condamnarea cu executare.

Crin Antonescu:  Nu pot comenta pentru că nici nu cunosc dosarul, n-am de comentat.

Jurnalist: Modificarea legii privind formarea regiunilor în toamnă înainte de modificarea Constituției este o prioritate?

Crin Antonescu:  Regionalizarea este o prioritate. Acum, că o modificare de lege este suficientă în condițiile în care Constituția care nu se poate modifica deocamdată nu prevede existența regiunilor, asta nu știu, este o chestiune juridică, este de văzut, deocamdată cred că este destul de greu. Ne spune clar Constituția ce avem și deci ce nu avem.

Jurnalist: Este o variantă expusă de domnul premier astăzi.

Crin Antonescu:  Voi discuta cu domnia sa și va discuta și domnia sa cu mine.

Jurnalist: Despre regiunea Dobrogea ce părere aveți?

Crin Antonescu:  Sunt dobrogean, e ca și cum ai întreba un episcop dacă el crede în Dumnezeu.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: