Comunicat de presă – Eduard Hellvig: Undă verde în PE pentru garantarea siguranței produselor de consum

Eduard-Hellvig-da-explicatii--Nu-este-venitul-meu--este-al-sotieiComisia pentru Piață internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European s-a pronunțat astăzi în favoarea a două proiecte de raport referitoare la propunerile de regulament ale Comisiei în ce privește siguranța produselor și supravegherea pe piață a produselor. Acestea reunesc dispozițiile referitoare la siguranțz produselor și la supravegherea pieței în două regulamente unice, astfel încât operatorii economici să beneficieze de reguli clare și ușor de aplicat.

Eurodeputatul PNL, Eduard Hellvig, raportor din umbră al grupului liberal din PE pentru regulamentul privind supravegherea pieței, s-a arătat mulțumit de rezultatul votului și consideră că „ propunerile Comisiei Europene  și amendamentele adoptate astăzi constituie un pas înainte pentru garantarea siguranței produselor. Au existat numeroase cazuri de produse neconforme descoperite, precum jucării, brichete etc. Aceste produse reprezintă un pericol pentru siguranța consumatorilor, mai ales când aceștia sunt copii și crează un prejudiciu economic acelor companii care respectă legislația, chiar dacă acest lucru înseamnă pentru ei costuri de producție mai ridicate. Punerea intenționată pe piață a unor astfel de produse este un comportament inacceptabil și cred că trebuie luate măsuri ferme împotrivă operatorilor economici care recurg la astfel de practici”.

Regulamentul privind supravegherea pieței are ca obiectiv întărirea și eficientizarea sistemului de supraveghere prin clarificarea sarcinilor autorităților competențe și a obligațiilor operatorilor economici, de la producători și până la distribuitori. Autoritățile naționale vor avea obligația de a controla conformitatea produselor cu legislația în vigoare, respectiv să ia măsuri corective în cazul descoperirii unor produse care pot fi periculoase pentru consumatori. Aceste măsuri vor fi luate în urma unei evaluări a riscurilor și pot include retragerea de pe piață și chiar distrugerea produselor în cazurile cele mai grave. De asemenea, pentru că produsele periculoase să nu se răspândească pe întreaga piață a UE, autoritățile se vor informa reciproc prin Sistemul Rapid de Schimb de Informații (RAPEX) atunci când descoperă produse potențial periculoase.

„Prin amendamentele pe care le-am susținut, am încercat să contribui la crearea unui sistem care să fie echilibrat, solid și eficient, dar, în același timp, care să nu creeze birocrație inutilă pentru operatorii economici. Pe de altă parte, acest sistem trebuie să fie credibil, întrucât fără controale suficiențe și fără sancțiuni corespunzătoare, produsele periculoase vor continua să ajungă în mâinile consumatorilor. De aceea, mă bucur că am primit susținerea colegilor din PE pentru adoptarea unor prevederi prin care se vor impune amenzi care să neutralizeze profiturile derivate din vânzarea de produse care nu respectă legislația”, a mai declarat Eduard Hellvig.

Pentru a asigura convergența acțiunilor de supraveghere a pieței, potrivit propunerii de regulament, statele membre vor avea obligația de a elabora programe multianuale în care să detalieze, printre altele, acțiunile prevăzute și resursele alocate acestora.

În următoarele luni, cele două regulamente se vor afla pe masă negocierilor între Parlamentul European și Consiliul UE, astfel încât acestea să fie adoptate în formă finală înainte de alegerile europene din mai 2014.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: