Declarații de presă susținute de președintele PNL Crin Antonescu, 18 noiembrie 2013

CrinBună ziua,

Eu doresc să fac o declarație doar despre subiectul cel mai important al acestei săptămâni, și anume angajarea răspunderii Guvernului pe descentralizare. Să reafirm faptul că această formă în care legea descentralizării va fi asumată de către Guvern este o formulă care a fost discutată îndelung, nu numai în interiorul Uniunii Social Liberale, dar și în societatea civilă. Să spun foarte clar că Partidul Național Liberal își asumă, în egală măsură și deplin solidar, acest proiect de descentralizare. Că discuțiile privitoare la ce se descentralizează și ce nu nu au avut, așa cum poate unii  dintre dumneavoastră au părut a crede, tenta unui conflict sau unei împărțeli între partide , ci au avut la bază rațiuni foarte clare, care au în vedere funcționarea corectă a instituțiilor în serviciul cetățeanului.

Așadar, dacă sistemul de ordine publică, vorbim de Poliție, de Pompieri, de Jandarmi, de Inspectoratul de Stat pentru Urgențe, ceea ce aparține Ministerului de Interne, nu s-au descentralizat, acest lucru s-a întâmplat, într-adevăr, pentru că ministrul de Interne, Radu Stroe, nu a fost de acord, că Partidul Național Liberal nu a fost de acord și pentru că, împreună cu colegii noștri din USL, având în vedere argumentele din spatele acestei poziții, am convenit să nu o facem.

Păstrarea porturilor Dunărene în gestiunea, în administrarea și în coordonarea Ministerului Infrastructurii, de asemenea, este o chestiune care a fost susținută în baza unor argumente pe care ministrul Transporturilor, doamna Ramona Mănescu, le-a prezentat colegilor de coaliție, colegilor de  Guvern și care țin de funcționarea și administrarea acestor porturi, de angajamente financiare și programe în derulare cu instituții europene, lucru valabil, de altfel, și pentru Ministerul Muncii.

În rest, descentralizarea este un proces îndelung așteptat, un proces binevenit, un proces care va duce la apropierea deciziilor de cetățean, de comunitatea locală, un lucru care se petrece peste tot în Europa, în lumea democratică, în lumea civilizată și, din punctul nostru de vedere, discuția care asociază descentralizarea cu avantajele așa-zișilor baroni este o discuție lipsită de orice temei, o discuție pur propagandistică.

La acest lucru am vrut să mă refer în mod special pentru că mâine are loc angajarea de răspundere a Guvernului și dacă există întrebări pe alte teme, vă rog să le puneți dumneavoastră.”

Întrebări din partea reprezentaților mass-media

Jurnalist:  Veți depune și amendamente?

Crin Antonescu: Există niște amendamente care vor fi depuse și de colegi de-ai noștri, dar nu sunt niște amendamente de fond, care să vizeze structurile și domeniile descentralizării. E vorba de amendamente care țin de detalii patrimoniale, ca să spun așa, care sunt amendamente de mai mică importantă și care vor fi luate în calcul în ultima ședință pe acest subiect a Guvernului, de mâine.

Jurnalist: Ați discutat cu colegii dumneavoastră și despre relația cu Partidul Conservator?

Crin Antonescu: Nu, nu e nimic de discutat în legătură cu relația cu Partidul Conservator pentru că această relație nu mai există.

Jurnalist: Asta înseamnă că ați rupt protocolul ACD?

Crin Antonescu: Nu l-am rupt, o să vedem din punct de vedere juridic care sunt consecințele. Nu dorim să prejudiciem funcționarea și statutul juridic al Uniunii Social Liberale, dar, de facto, ACD nu mai există și nu mai există demult. Ceea ce nu înseamnă că noi dorim să provocăm vreo tulburare în interiorul Uniunii Social Liberale. Nici nu se poate, de altfel.

Jurnalist: Spuneți că, de fapt, nici măcar o comunicare nu mai există?

Crin Antonescu: Comunicare în democrație există cu toată lumea, există și cu Opoziția. Funcționăm normal, Partidul Conservator are doi membri plini ai Cabinetului Ponta, sunt doi colegi ai miniștrilor noștri, evident că lucrează în echipă. Nu despre asta e vorba.

Jurnalist: Atunci cum nu mai există relația cu PC?

Crin Antonescu: Mai există relația cu PC în sensul unei alianțe ACD.

Jurnalist: Ce implicații ar avea dacă ați denunța la tribunal această alianță, reprezintă un impediment juridic?

Crin Antonescu: Nu știu, nu știu, o să…

Jurnalist: Asta este problema pentru care nu denunțați juridic alianța?

Crin Antonescu: Da, asta este problema și o să mă interesez. Sigur, nimeni nu-și dorește acum să umble prin tribunale, dar dacă n-ar exista niciun impediment de natură juridică, sigur că ar fi o formalizare cât se poate de igienică a situației.

Jurnalist: Cu Dan Voiculescu în ce relații mai sunteți?

Crin Antonescu: Eu nu am fost niciodată într-o relație așa cum v-ați imaginat-o dumneavoastră, așa cum o sumedenie de jurnaliști, propagandiști, ce mai sunt ei au trâmbițat-o. Am avut o relație normală. Domnul Dan Voiculescu a fost o prezență destul de rară, cred că a fost la două-trei ședințe ale Uniunii Social Liberale în tot acest interval de doi ani. Relațiile de facto și de iure au fost întreținute cu președintele acestui partid, domnul Daniel Constantin.

Jurnalist: Ați avut vreo discuție și cu conducerea PC?

Crin Antonescu: Nu. (…) N-am subiect

Jurnalist:  Dar cu partenerii de la PSD ați discutat astăzi despre aceste declarații care vin dinspre PC?

Crin Antonescu: Nu. Eu înțeleg, asta chiar înțeleg, că din punct de vedere jurnalistic ele sunt savuroase, picante, interesante. Vă rog și pe dumneavoastră să înțelegeți că în discuțiile dintre mine și domnul Ponta sau dintre mine și domnul Dragnea sau dintre noi și alți reprezentanți ai PSD există subiecte serioase, altele decât aceste declarații care nu implică cu nimic PSD și nu ne implică pe noi cu nimic. Discutăm despre descentralizare, discutăm despre buget, discutăm despre alte proiecte legislative, nu avem de ce să zăbovim în legătură cu aceste chestiuni.

Jurnalist: Care este motivul pentru care Dan Voiculescu a invocat această apropiere a dumneavoastră de Traian Băsescu?

Crin Antonescu: (…) Există niște momente foarte importante. Noi nu am avut o comunicare specială în cadrul acestei alianțe, ACD așa numită , pentru că, din punctul nostru de vedere, discuțiile, dialogul s-a purtat în permanență cu PSD. Pentru că, așa cum spuneam, președintele Partidului Conservator este doar un subordonat al domnului Victor Ponta și atunci e normal să discut cu domnul Victor Ponta și pentru că, până la urmă, cu excepția câtorva oameni, nu e relevant.

Jurnalist: Care este motivul pentru care, într-un final, ați decide să candidați alături de PSD la europarlamentare?

Crin Antonescu: Dar nu s-a pus această problemă, n-am discutat o asemenea ipoteză. Discuțiile noastre și astăzi, toate discuțiile curente în raport cu acest subiect, cu alegerile parlamentare, sunt dedicate candidaturii pe liste proprii.

Jurnalist: Dar care ar fi motivul pentru care ați decide să candidați alături de PSD?

Crin Antonescu: Eu în acest moment nu văd niciun motiv.

Jurnalist: Spuneați că ar putea fi o anumită situație politică care să vă facă să vă răzgândiți și să candidați pe liste comune. Care ar fi acea situație?

Crin Antonescu: Eu în acest moment nu văd. Singurul motiv pentru care s-ar putea lua așa ceva în discuție, dar nu se ia, deci n-am văzut nici la PSD acest lucru, nu există nici la PNL, ca semnal de unitate a alianței noastre. Eu cred că nu e nevoie de acest semnal, eu cred că semnale mult mai puternice și suficient de convingătoare sunt acelea că am construit un buget împreună – și n-a fost ușor –  și după cum vedeți și după cum știți e un buget foarte atacat, foarte criticat. Suntem foarte solidari în jurul acestui buget și a argumentelor care ne-au dus la construirea lui. Un semnal foarte puternic este această lege a descentralizării pe care am făcut-o împreună. Un semnal foarte puternic este că până la urmă în comisia Roșia Montană s-a găsit o formulă prin care să avem un vot comun. Acestea sunt semnale care țin de unitatea construcției noastre și nu neapărat candidatura pe o listă unică la europarlamentare.

Jurnalist: Spuneați mai devreme că președintele PC e doar un subordonat al domnului Ponta. Explicați-ne, vă rog cum (…) atâta vreme cât dumnevoastră aveți cu cei de la PC acea alianță, chiar dacă nu funcționează.

Crin Antonescu: Eu ce să explic? De ce e domnul Daniel Constantin doar atât? Pentru că nu poate să fie mai mult. Dar repet, stați puțin, că acesta nu e un reproș, e o constatare, dar care are niște consecințe.

Jurnalist: Ce v-a determinat să faceți această constatare?

Crin Antonescu: Realitatea.

Jurnalist: De când a devenit Daniel Constantin un subordonat al lui Victor Ponta?

Crin Antonescu: Păi de pe când îl căutam eu pe aici să spună ce părere are despre numirea doamnei Kovesi, de exemplu. Și nu îl găseam, era la minister.

Jurnalist: Ați putea să ne precizați dacă formalizarea juridică a acestei rupturi din ACD ar avea legătură cu fundamentul alianței USL? ACD este parte din semnarea protocolului.

Crin Antonescu: Nu aș putea să vă precizez, nu sunt edificat în acest moment asupra labirintului juridic pe care l-ar genera așa ceva și nu doresc, nu dorim în nici un caz, să provocăm o altă temă care nu e semnificativă pentru cetățenii României. Pentru cetățenii României, pentru cei care ne-au dat votul, este semnificativ  că există Uniunea Social Liberală, că există o majoritate parlamentară, că există un guvern care acționează solidar și coerent. Restul sunt chestiuni juridice, rafinamente asupra cărora în acest moment n-am stăruit.

Jurnalist: Ați avut vreo discuție în cadrul ACD cu privire la modul în care veți merge la alegerile europarlamentare? V-au cerut liste comune?

Crin Antonescu:  Nu. Partidul Conservator nu a solicitat sub nicio formă locuri pe listele Partdului Național Liberal.

Jurnalist: Vreunul dintre amendamentele aduse la legea descentralizării conține problema transferului unor instituții ce vor fi descentralizate de la consiliile județene către consiliile locale? Unii dintre colegii din PNL sunt nemulțumiți de faptul că majoritatea instituțiilor descentraliuzatre se vor duce către consiliile județene.

Crin Antonescu: Eu nu pot intra în toate aceste detalii. Noi am gândit, am discutat și vom face această lege cu gândul, repet, la modul în care ea vine în sprijinul intereselor cetățenilor, nu mulțumirii sau nemulțumirii unui primar sau unui președinte de consiliu județean indiferent ce culoare are el.  Nemulțumiți sunt mulți. Domnul primar Nechita e nemulțumit că nu s-a descentralizat poliția, alți primari sunt nemulțumiți că nu s-au descentralizat porturile.  Unii primari de-ai noștri vor fi nemulțumiți că nu se duc la primării niște obiective, ci se duc la Consiliul Județean.  Acestea sunt detalii, importante, încă o dată o spun, cum funcționează mai bine instituțiile unde ele pot servi pe aceia pentru care bugetul dă bani, adică pentru cetățeni.

Jurnalist: Domnule președinte, ați discutat cu vice-premierul în legătură cu acest scandal privind bugetul?

Crin Antonescu: Domnul Chițoiu nu are un mandat special din partea PNL-ului să îl schimbe pe domnul Ghețea pentru că PNL-ul consideră că activitatea unor instituții bancare, CEC-ul e o instituție foarte importantă, activitatea lor nu poate fi judecată în biroul politic al Partidului Național Liberal.  În momentul în care am delegat pe cineva, l-am propus, l-am susținut, îl susținem ca Ministru de Finanțe, în această calitate pe criterii strict profesionale, și bineînțeles operând în baza unor legi și în baza unor criterii care nu sunt de natură politică, domnia sa ia o decizie și sigur noi o susținem, dar nu am dat noi mandate privitoare la bănci niciodată.

Jurnalist: Referitor la scandalul cu terenurile din Călărași ale lui Traian Băsescu

Crin Antonescu: Am mai spus, este regretabil, absolut regretabil că îl putem vedea pe președintele României dezbătând de la pupitrul prezidențial problema unei rude. Este regretabil, chiar jenant să-l vedem că încearcă să ne convingă sau să îi convingă pe oamenii tineri din această țară, chiar cu câștiguri bune, că e foarte ușor să obții un credit de un milion de euro într-o săptămână și de asemenea este absolut regretabil că putem vedea și un consilier prezidențial, domnul Rădulescu care explică cu nonșalanță cum în această calitate s-a ocupat de pregătirea tranzacției.  În rest, în rest, sunt chestiuni, cele privitoare la legalitatea, la alte lucruri asupra cărora nu pot să mă pronunț.

Jurnalist: Referitor la Comisia parlamentară pentru achiziționarea terenurilor lui Traian Băsescu . Se va pune problema înființării acestei comisii?

Crin Antonescu: Poziția PNL va fi pentru, deoarece întotdeauna am spus că în legătură cu lucruri care sunt de această natură, o comisie parlamentară poate să aducă niște clarificări. Comisiile parlamentare nu au dat și nu dau nici sentințe, nici verdicte, dar au puterea de a transmite niște mesaje publice, de a audia niște oameni care au niște lucruri  de spus sau nu.  Vom vedea ce se va propune, din punctul meu de vedere nu există nici un impediment.  Dacă propune cineva constituirea unei astfel de comisii sau dacă o comisie, că o comisie de buget-finanțe de pildă, dintre cele permanente, și-ar putea asuma acest lucru, nu văd nici un motiv să împiedicăm așa ceva.

Jurnalist:  Referitor la declarația domnului Băeșu despre comisia de anchetare a procurorului Lucian Papici

Crin Antonescu: Dar de ce le amestecați? Nu le amestecați.  Nu, declarațiile dacă le veți vedea sunt așa de clare.  De exemplu, de exemplu, am spus să nu spui niciodată niciodată, nu în legătură cu faptul că eu m-aș împrieteni cu domnul Băsescu, ci în legătură cu faptul că PSD-ul ar putea avea un candidat sau nu la prezidențiale și e clară exprimarea.  Să revenim. Să încercăm încă o dată.  Răbdarea este o virtute, dragele mele.  Am spus atunci când s-a pus problema unei comisii care să cerceteze de ce un procuror de la DNA, recte domnul Papici, se ocupă de evaluări de terenuri și așa mai departe, că da, dacă dorim să discutăm despre asta, se poate discuta. A ieșit domnul Băeșu, a spus că, mă rog, intervenția DNA-ului, domnului procuror Papici a fost perfect corectă, legitimă în urma unei plângeri și atunci am spus : Nu mai avem ”no case” cum zic avocații aceia.  Acum, eu înțeleg că discutăm despre posibilitatea unei comisii care să discute despre conducerea CEC, modul în care s-a făcut această tranzacție, modul în care s-a făcut acest împrumut, dacă președintele s-a implicat sau nu. Nu mai discut despre același lucru despre care am spus că nu mai avem element. Nu-i așa că este simplu, dacă vrei?

Jurnalist:  V-aș mai întreba despre sondajul CSOP de astăzi, vă îngrijorează aceste sondaje?

Crin Antonescu: Nu mă îngrijorează, rezist. Rezist și la următorul CSOP ăla cu 13.

Jurnalist:  În moțiunea de cenzură, PDL- iștii au spus că ar susține PNL pe această măsură.

Crin Antonescu: PDL- iștii să susțină PNL? Sunt în tunelul timpului sau cred că sunt ori în trecut ori cred că în viitor undeva. Nu, în prezent, nu, păi nu avem cum. Tocmai v-am spus de la bun început că Partidul Național Liberal asumă această lege, deci o susține. Îl rog pe domnul Blaga, chit că este ardelean și are răbdare, să nu mai piardă timpul aici, să încerce în altă parte, la alt partid, în altă țară.

Jurnalist: Ce părere aveți de modificările care au fost aduse astăzi în Comisia Economică?

Crin Antonescu: Nu le-am văzut, ca atare nu mă voi pronunța. Am avut o discuție cu colegul meu, senatorul Dian Popescu, și din cât am înțeles acolo, sunt rezervat în legătură cu aceste amendamente, dar deocamdată nu le-am văzut. Nu vă pot da un răspuns.

Jurnalist: Ați avut o discuție și cu domnul Lucian Iliescu având în vedere poziția PNL?

Crin Antonescu: Nu am apucat. A avut o discuție cu liderul Grupului, distinsul domn Hașotti,  a avut o discuție cu președintele Comisiei Economice.

Jurnalist: Aveți rezerve în momentul de fața așteptați clarificări?

Crin Antonescu: Da. Deci, dacă prin aceste amendamente, iar se încearcă o lege cu dedicație, noi votăm contra, ca să fie clar.

Jurnalist: Ați stabilit când va fi convocată comisia?

Crin Antonescu: I-am spus distinsului meu coleg, senatorul Ioan Chelaru, că oricând, la orice oră din noapte și din zi dorește convocarea comisiei, numai să-mi dea un semn. Nu mi l-a dat încă.

Jurnalist: Când v-ați dat seama că Daniel Constantin este subordonat lui Victor Ponta? Așteptați cumva explicații de la Daniel Constantin?

Crin Antonescu: Păi, dacă totuși conduce un partid, așteptam, dar nu mai aștept. De exemplu. Acesta a fost un exemplu.

Jurnalist: L-ați sunat pe domnul Daniel Constantin pentru a obține un punct de vedere comun cu PNL pentru a bloca numirile la parchete?

Crin Antonescu: Nu, stați puțin. Încă o dată ,nu este o chestiune personală, era vorba de un gest politic, de o decizie politică în legătură cu care evident Partidul Social Democrat, prin președintele său, prin premier, s-a pronunțat, ba chiar a și acționat. Partidul Național Liberal s-a pronunțat foarte clar și eu nu doream ca Partidul Conservator să aibă aceeași poziție cu Partidul Național Liberal, ci să aibă una. Nu l-am găsit atunci pe domnul Daniel Constantin, nu îl mai caut, repet, am o problemă la agricultură, mă duc, dar fiica-mea este mică, încă, și nu am probleme la agricultură.

Mulțumesc, la revedere.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: