Declarațiile ministrului Sănătății – 29.11.2013

eugen_nicolaescu_66860200Situația controlului de la spitalul din Ploiești

Acțiunea de control urmărește două componente:

  • pe de o parte verificarea situației în spital, pentru a vedea starea de fapt, care sunt condițiile în care se desfășoară actul medical, în lumina celor sesizate de presă și personalul medical
  • pe de altă parte verificarea unei serii de documente, care să ne arate în ce măsură au fost respectate procedurile pe care le prevede legislația în domeniul sănătății publice.

După cum ştiţi, de astăzi s-a suplimentat echipa de control cu încă doi directori din Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, consider că la această acțiune trebuie să participe toți actorii de sistemul sanitar, care au atribuții și responsabilități în acest sens.

Mă adresez cu această ocazie autorităţilor locale, de data aceasta Consiliului Judeţean, în calitate de administrator al spitalului, pentru a gestiona cu profesionalism situaţia actuală. Ministerul Sănătăţii acordă în continuare sprijinul necesar, mai ales pe partea de respectare a condiţiilor igienico-sanitare.

La întocmirea concluziilor vor fi invitați să participe și reprezentanții Colegiului Medicilor Prahova, dat fiind că acesta este organismul profesional care are un cuvânt de spus în gestionarea relației medic – pacient.

Deciziile Ministerului Sănătății la acest moment

Ca urmare a informaţiilor suplimentare primite de la echipa Ministerului Sănătății, vom prelungi acțiunea de control, pentru a analiza toate aspectele și pentru a avea informații complete, care să conducă la concluzii pertinente. Astfel, controlul se va prelungi şi săptămâna viitoare, în zilele de luni şi marţi.

Echipa va fi coordonată de secretarul de stat Raed Arafat. Acesta se va deplasa la Ploiești la începutul săptămânii viitoare.

Concluziile raportului vor fi prezentate de coordonatorul controlului, secretarul de stat Raed Arafat, pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Reîncep operaţiile pe cord la Marie Curie:

În luna decembrie vor reincepe operatiile pe cord la Spitalul Marie Curie. Este a doua misiune, după ce, în luna septembrie, echipa de medici din Italia a operat primii 5 copii cu malformaţii congenitale cardiace.

Din 2 până în 8 decembrie, va veni o echipă formată din 4 medici şi asistenţi de la Clinica San Donato din Italia, care împreună cu medicii şi asistenţii din România, care au fost deja incluşi în programul de instruire, vor reîncepe operaţiile pe cord la Marie Curie.

Din 8 decembrie până în 14 decembrie o a doua echipă formată din 11 medici şi asistenţi vor continua operaţiile pe cord, împreună cu medicii şi asistenţi români.

Până în prezent, au fost trimişi la pregătire în Italia 2 medici şi 4 asistenţi medicali în cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice inițiat de Ministerul Sănătății în colaborare cu clinica San Donato și fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo.

În primele două săptămâni din luna decembrie vor fi operaţi aproximativ 10 copii pentru corectarea unor malformaţii congenitale cardiace, programul urmând să continue şi în anul următor.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: