Crin Antonescu – Declaratii Digi 24 – (19.12.13)

Crin-Antonescu-presedinte-romania-senatAntonescu: I-am explicat lui Ponta ce înseamnă coaliţie,după ce a zis că el decide şi restul execută

MEDIAFAX – Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că la întâlnirea de miercuri cu premierul Victor Ponta liderii PNL i-au explicat acestuia ce înseamnă un Guvern de coaliţiei, după ce liderul PSD a susţinut că el decide, iar miniştrii execută, altfel părăsesc Guvernul.

Antonescu a fost întrebat cum a decurs reuniunea de la sediul PNL de miercuri, la care au luat parte premierul Victor Ponta şi o serie de miniştri din partea PSD şi PNL.

„Această ordonanţă, care ar fi trebuit iniţiată de la Ministerul Culturii, a sperat cel puţin … sau contrasemnată de ministrul Culturii în opinia primului ministru era o ordonanţă cu care noi nu eram de acord. Primul ministru a venit, a expus principiul că ce decide domnia sa în Guvern toţi miniştrii trebuie să execute, altfel pleacă. Am avut o discuţie despre ce înseamnă un Guvern de coaliţie şi că anumite decizii se iau nu doar de primul ministru. Sigur că primul ministru poate să ia o decizie din punct de vedere administrativ singur în ultimă instanţă, dar din punct de vedere politic deciziile se iau altfel (…). În cele din urmă, poziţia miniştrilor noştri a rămas aceeaşi. Primul ministru a dat o ordonanţă de urgenţă care însă nu a fost iniţiată şi nu a fost contrasemnată de niciun ministru liberal. În acelaşi timp, şi ei au acceptat să convocăm plenul Parlamentului mâine (vineri – n.r. şi să încercăm să rezolvăm această problemă fără ca să fie nevoie să se activeze, ca să spun aşa, ordonanţa”, a spus Antonescu, într-o emisiune la Digi 24.

El a menţionat că nu a fost „nicio secundă” vreo discuţie despre demisii sau despre ruperea USL.

„Nu am fost la un pas de ruperea coaliţiei, nu aş putea spune câţi paşi exact sunt până la ruperea coaliţiei, sper să fie foarte mulţi, dar în orice caz nu ieri şi nu din acest motiv am fost aproape de ruperea coaliţiei”, a mai precizat liderul PNL.

Premierul Victor Ponta a fost miercuri la sediul PNL pentru o discuţie cu liderul Crin Antonescu.

Înainte de a merge la sediul PNL, Ponta a avut, la sediul Guvernului, o discuţie cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, mai mult de două ore. Premierul Victor Ponta nu a ajuns la un acord cu miniştrii liberali legat de situaţia de la TVR şi a decis, astfel, să plece la sediul PNL pentru a discuta cu preşedintele Crin Antonescu.

Surse din USL au declarat că liderii Uniunii nu s-au înţeles, la întâlnirea de miercuri, pe subiectele legate de OUG privind desemnarea unei conduceri interimare la TVR şi comasarea muzeelor.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care permite Birourilor reunite ale Parlamentului să aprobe conducerea interimară a TVR, printre avizatori nefigurând niciun ministru liberal, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. „Actul normativ nu are avizele miniştrilor liberali deoarece nici nu trebuia să fie avizat de aceştia, ci doar să fie adoptat în cadrul Guvernului”, au susţinut sursele citate.

La finalul şedinţei, Guvernul a emis un comunicat în care se arată că ordonanţa de urgenţă completează Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Romane de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune şi reglementează „situaţia foarte puţin probabilă” în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se va întruni, vineri 20 decembrie 2013, în cvorum legal, pentru desemnarea directorului general al Societăţii Române de Televiziune. În această situaţie, arată Guvernul, conform ordonanţei, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar pentru o perioadă de 60 de zile. Pe perioada interimatului, directorul general interimar îndeplineşte doar acte de administrare curentă a activităţii societăţii.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că i-a spus premierului Victor Ponta că miniştrii liberali nu vor semna o OUG privind conducerea interimară a TVR. Antonescu a spus că PNL nu îl poate împiedica pe primul ministru să dea o ordonanţă de urgenţă, dar că aceasta nu va fi semnată de miniştrii PNL.

Parlamentarii se vor reuni vineri la ora 12.00 în şedinţă comună pentru a stabili directorul interimar al TVR. Propunerea PNL pentru acest post este Stelian Tănase.

Antonescu: În subiectul accizei avem „o înfrângere totală” şi o victorie nemeritată a lui Băsescu

MEDIAFAX Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că în subiectul majorării accizei Guvernul a avut parte de „o înfrângere totală” după ce a acceptat amânarea aplicării măsurii, iar preşedintele Traian Băsescu a avut parte de o victorie nemeritată.

Antonescu a afirmat, într-o emisiune la Digi 24, că discuţia cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, care a avut loc miercuri la sediul PNL, a fost una „foarte precipitată” şi „contra cronometru”.

„Mi-au spus că au luat această decizie (de a accepta amânarea aplicării majorării la acciza pe carburanţi, n.r.). Am spus, bun, dacă este decizia luată de voi, sunteţi Guvernul meu, evident, asta e, nu am cum să împiedic. Ce m-a mâhnit suplimentar este că, totuşi, în graba asta, primul ministru a uitat să comunice public o decizie a sa, a Guvernului său, opiniei publice, alegătorilor, contribuabililor. A uitat să o comunice, s-a dus cu ea la Cotroceni şi a comunicat-o domnul Băsescu”, a declarat liderul PNL.

El a opinat că şeful statului a fost cel care a câştigat din subiectul amânării cu trei luni a majorărilor de acciză la carburanţi.

„Din punct de vedere politic, a fost, după părerea mea, o înfrângere totală sau o victorie pe care domnul Băsescu nu o merita, dar pe care nu o putem ascunde. (…) Pentru Băsescu este o victorie, pentru că s-a dovedit că se putea face altfel şi pentru că s-a făcut altfel. În sensul acesta nu avem de data aceasta ce discuta decât – sper ca şi primul ministru şi ministrul Finanţelor, până la urmă vorbim de primul ministru, pentru că decide în fruntea Guvernului – să tragă din asta într-o sper eu lungă carieră de prim-ministru învăţătura că un buget trebuie făcut foarte serios şi când ai spus «ăsta e», ăla e”, a declarat Antonescu.

El a mai afirmat că „deocamdată au câştigat” cei care au spus că această acciză suplimentară nu are rost din punct de vedere al necesităţilor bugetului de stat.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a promulgat bugetul de stat pe anul 2014.

Anterior, premierul Victor Ponta declara că introducerea accizei de 7 eurocenţi va fi amânată cu trei luni, până la 31 martie 2014, la carburanţi, iar preşedintele Traian Băsescu va trimite, miercuri, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat.

Antonescu: PNL părăseşte ultimul USL şi nu va avea niciodată iniţiativa de a rupe Guvernul

MEDIAFAX – Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce va fi ultimul care va părăsi USL şi nu va avea niciodată iniţiativa ruperii Guvernului, admiţând însă că viitorul coaliţiei pare incert pe finalul acestui an, dar şi că USL nu este „un colhoz al fericirii pe pământ”.

Preşedintele PNL a comentat, într-o emisiune la Digi 24, scenariul vehiculat ca liberalii să părăsească guvernarea în ideea de creşte şansele sale de a câştiga alegerile prezidenţiale.

„Îi asigur pe toţi oamenii care vor să ştie adevărul că nici vorbă. Noi vom părăsi ultimii acest guvern şi noi vom părăsi ultimii USL, pentru că întotdeauna când am făcut o alianţă, am respectat-o (…) Nu vom lua niciodată iniţiativa de a rupe acest guvern, nu vom încerca niciodată din punct de vedere tactic să ne derobăm de responsabilitatea guvernării. Nu punem la cale astfel de planuri”, a susţinut Antonescu.

El a precizat că nu se aşteaptă ca Victor Ponta să ia o decizie „aberantă, revoltătoare, inacceptabilă”, care să ducă la o demisie în bloc a miniştrilor PNL.

Preşedintele PNL a menţionat că perioada sărbătorilor poate fi un prilej foarte bun pentru liderii USL de a medita la viitorul coaliţiei, care ar putea să aibă eventual alte reguli.

„Anul 2013 se termină din păcate cu această idee: USL este de fapt un eşec anunţat şi o despărţire care umează să se întâmple dacă nu mâine, poimâine. Un ceas care ticăie, o clepsidră care mai are puţin nisip în partea de sus”, a mai afirmat Antonescu.

Liderul PNL a comentat, la intervenţia moderatorului, care a subliniat că a susţinut că nu crede în sfârşitul USL, faptul că nu îşi doreşte acest lucru.

„Ceea ce eu nu-mi doresc (destrămarea USL, n.r.) şi ceea ce eu cred că trebuie evitat”, a mai declarat Antonescu.

„USL nu e un colhoz al fericirii pe pământ în timpul guvernului Ponta. USL este o construcţie politică grea, complicată, cu filosofii diferite, cu doctrine diferite şi care a încercat să genereze şi în orice caz a exploatat, a folosit, a fructificat un anumit spirit de schimbare înspre 2015, nu înspre 2004, în societatea românească. Ca atare, cum spuneam, nu e un colhoz din care din când în când iese domnul Ponta sau eu sau altcineva şi ne povesteşte ce bine merge treaba şi ce fericiţi sunt ţăranii. Asta este problema fundamentală şi problema care va da răspuns la durata de viaţă a USL pe anul 2014”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că relaţia din USL este una „destul de tensionată”, arătând că sunt „probleme cu grupuri din PSD care tind să confunde USL cu PSD şi 2014 cu 2004”.

„Avem probleme cu înţelegerea faptului că în contractul nostru politic, cel care prevede prim-ministru pentru PSD pe un guvern de coaliţiei şi candidat la preşedinţie din PNL, iarăşi pe un proiect naţional şi pe un proiect de mare alianţă, este dus în termenii destul de vulgari ai unui contract ca între persoane fizice: da, avem o datorie, dar să vedem dacă o plătim, dacă ne convine să o plătim, dar ce faci tu dacă o plătim. Astea sunt nişte vulgarităţi pe care eu nu le accept”, a mai afirmat preşedintele PNL.

Antonescu a susţinut că anul 2014 va fi „un adevărat turnesol”, care va arăta dacă USL este „viabilă”.

Antonescu: PNL nu-i surâde ideea listelor comune la europarlamentare, noi avem bătălie pe dreapta

MEDIAFAX – Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidului său nu-i „surâde” ideea unei candidaturi pe liste comune cu PSD la europarlamentare, afirmând că PNL are de dat „o bătălie de imagine pe dreapta”, în vreme ce USL ar estompa clivajul politic, dar ar fi un semnal de „revigorare”.

Antonescu a fost întrebat, într-o emisiune la Digi 24, dacă PNL va opta pentru o candidatură pe liste comune cu PSD la europarlamentare.

„Nu este o idee a mea şi nu i-am făcut o propunere domnului Ponta în acest sens, deşi mereu am văzut că domnul Ponta asta a spus public. (…) Într-o discuţie complet informală şi purtată preţ de câteva minute cu mine şi un grup de colegi, dar informală, nu în vreo şedinţă a USL, s-a vehiculat această ipoteză. Eu am spus: există multe incoveniente şi PNL nu-i surâde o participare pe liste comune dintr-un motiv special. Noi avem o bătălie de imagine pe dreapta, candidând în USL lăsăm cumva dreapta liberă, pentru că USL este o mare coaliţie stânga-dreapta, care însă nu potenţează nici stânga, nici dreapta, ci dimpotrivă, o estompează cumva, o duce în centru. De aceea nu ne-ar conveni”, a explicat Antonescu.

El a menţionat că motivul pentru care ar putea fi luată în discuţie o asemenea idee este din perspectiva că ar fi „cel mai puternic şi mai credibil semnal de revigorare a USL într-un moment în care nimeni nu prea mai crede în viitorul ei”.

Preşedintele PNL a susţinut că nu a făcut o propunere oficială PSD, ci a fost vehiculată o ipoteză în treacăt.

„Nu a fost o solicitare din partea noastră, sau cum a…Şi nu cred că era cazul ca domnul Ponta să o prezinte public aşa, cum nu a fost, şi anume o propunere oficială a PNL. Dar nu e o mare problemă din asta, a spus domnul Ponta alte lucruri tot neadevărate, dar mai grave decât asta”, a mai spus Antonescu.

Antonescu spune că anul viitor va avea o vizită oficială în Franţa şi vrea să ajungă şi în SUA

MEDIAFAX – Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, joi, că anul viitor va avea vizite în Franţa şi Israel, dar şi că doreşte să ajungă într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Liderul PNL a declarat, într-o emisiune a postului Digi 24, că în 2014 va avea o vizită oficială în Franţa, la invitaţia preşedintelui Senatului francez.

„Statele Unite, că şi Statele Unite trebuie, ca să spun aşa, vizitate”, a declarat Antonescu după ce a fost întrebat de moderator ce vizite are în vedere pentru anul viitor.

El a mai precizat că va avea o vizită în Israel, la începutul anului viitor, menţionând că aceasta ar fi trebuit să aibă loc în această săptămână, dar a fost amânată.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: