”Bună dimineaţa, la mulţi ani! În numele Uniunii Social Liberale, vă urăm un an bun dumneavoastră şi celor pe care îi serviţi cu informaţie şi comentariu.
Am luat o serie de decizii foarte importante la această primă reuniune oficială a conducerii USL, la începutul unui an foarte important la rândul său, 2014, şi o să încercăm să vă comunicăm aceste decizii, aceste obiective ale Uniunii pentru anul 2014.
Pe direcţii majore de acţiune eu am să încep cu a prezenta câteva obiective care ţin de programul Uniunii Social Liberale, de angajamentele esenţiale ale Uniunii, privitoare la modificarea Constituţiei, la angajarea în plan constituţional, în plan legislativ, în plan electoral a sistemului politic românesc pe o nouă cale mai solidă, mai stabilă, mai democratică. În sensul acesta, primul proiect, un proiect major al Uniunii Social Liberale, modificarea Constituţiei, rămâne o prioritate. Noi am tratat-o ca atare şi în cursul anului trecut. Reamintesc faptul că lucrările comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei s-au desfăşurat aşa cum ştiţi, în mod direct, că practic noi am încheiat acest proces de modificare şi că nu rămâne decât ca observaţiile, avizele, dacă vreţi nu într-un sens practic ci într-un sens generic, de la alte instituţii interesate şi mai ales de la Comisia de la Veneţia, să vină pe forma finală a acestui proiect de modificare a Constituţiei. Şi în sensul acesta deja din 27 ianuarie comisia este convocată şi până la mijlocul lunii martie cred, atunci când Comisia de la Veneţia se întâlneşte şi va putea da o opinie oficială pe formă finală a Constituţiei, această formă va fi încheiată.
Mai departe, în ideea că majoritatea parlamentară a Uniunii Social Liberale va dezbate în Parlament şi va vota această Constituţie rămâne problema adoptării ei prin referendum şi în sensul acesta decizia pe care noi am luat-o e de a organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai.
Alte obiective foarte importante în acest sens şi alte decizii sunt modificarea legii electorale în sensul în care, în raport şi cu prevederile noii Constituţii, numărul maxim de parlamentari în Camera Deputaţilor să fie de 300 şi în care să revenim la formula proporţionalităţii directe, deci un vot de liste pentru Camera Deputaţilor. Argumentele pentru această formulă sunt bine cunoscute, ele permit înainte de toate reprezentarea la nivel politic a tuturor forţelor politice semnificative într-o măsură care să permită cea mai bună reprezentare a tuturor curentelor politice din societatea românească cu susţinere populară. Deci, revenirea la un sistem proporţional direct, la sistemul votului de liste, cu maxim 300 de parlamentari în Camera Deputaţilor.
În fine, în legătură cu data alegerilor prezidenţiale, decizia noastră este de a organiza alegerile prezidenţiale cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte. Evident, nu se ştirbeşte nicio zi din mandatul în exerciţiu. În acelaşi timp, aşa cum se întâmplă şi în alte democraţii, este normal să nu lăsăm spre sfârşitul lunii decembrie aceste alegeri ci să le facem cu 45 de zile înainte, pentru ca tranziţia de mandat la instituţia prezidenţială să se poată face imediat după expirarea mandatului preşedintelui în curs şi în condiţii de pregătire normale.
Al doilea lucru, iarăşi foarte important, în legătură cu alegerile europarlamentare. Am luat decizia de a lucra foarte repede la o platformă comună, indiferent de faptul că vom participa la alegerile europarlamentare pe liste separate, un document politic, un program politic comun pentru europarlamentarii noştri, fie că ei vor face parte din grupul socialist, fie că vor face parte din grupul liberal. Un program comun pentru poziţii comune în domeniul politicilor europene, un program comun pentru formularea şi susţinerea intereselor României în politica europeană, atât cât ţine ea, sigur, de Parlamentul European, dar şi de celelalte instituţii, acolo unde este normal să susţinem puncte de vedere, obiective şi priorităţi comune.
Aceste chestiuni au fost decise în ceea ce priveşte calendarul politic pe fond, calendarul modificărilor constituţionale, electorale şi în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare. De asemenea, o serie de alte măsuri şi obiective cu calendar precise pe care îl rog pe domnul preşedinte Ponta să vi le prezinte privitoare la protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale şi la alte priorităţi guvernamentale şi legislative pentru începutul sesiunii parlamentare.”
Întrebări din partea reprezentaților mass-media
(…)
Jurnalist: Scopul referendumului pentru revizuirea Constituției este pentru USL, nu?
Crin Antonescu: Noi nu am prevăzut nici în Constituție și nu vom prevede nici în legea electorală acest număr maxim de 300 de deputați ca să îi dăm satisfacție domnului Băsescu sau nu, ci pentru că într-adevăr considerăm că este o cifră potrivită și un număr mai mic decât cel actual de parlamentari asigură o întărire și a funcționării și a prestigiului instituției parlamentare și a parlamentarilor drept pentru care așa cum am spus încă din 2011 trecem și în Constituției acest lucru pentru a evita fluctuațiile și, mă rog, întâmplările electorale precum cea din baza actualei legi care ne-a dus la o creștere a numărului de parlamentari și nu la o scădere, la un număr evident prea mare.
Jurnalist: Cum vor fi aleși senatorii?
Crin Antonescu: La Senat vom vedea, pentru că aici este o chestiune de adoptare a Constituției care se leagă și de procesul de regionalizare deci sunt lucruri pe care nu le putem preciza acum tocmai pentru că e vorba de noul câmp constituțional.
(…)
Jurnalist: Și pentru că președintele României deja a declanșat procedura pentru referendum, v-ați gândit sau poate ați avut deja o comunicare instituțională în sensul în care să îi anunțați intenția de a modifica legea electorală?
Crin Antonescu: Și uitați-vă, în legătură cu referendumul, principala noastră preocupare, în această chestiune ca și în toate celelalte, este cea legată de cetățeanul și alegatorul român. Eu nu cred că estompăm tema alegerilor europarlamentarelor, ci dimpotrivă o potențăm, aducând un nou subiect de interes.
Eu cred că este preferabil suprapunerii alegerilor prezidențiale cu un referendum, și ne luăm riscul acesta, pentru că este un risc, referendumul se va face, conform hotărârilor Curții Constituționale, pe prag de 50%, dar mi se pare mai corect așa, pentru că la alegerile prezidențiale e foarte bine ca toată lumea să știe exact care sunt atribuțiile președintelui pe care îl vor alege, care este arhitectura instituțională în baza noii Constituții și să nu fim în situația în care să adoptăm o Constituție, dar care nu se aplică cinci ani. Deci mi se pare corect în primul rând față de cetățenii României, față de alegători.
În al doilea rând, și eu cred că Bruxelles, Comisia Europeană sau Parlamentul European, nu știu pe cine aveți în vedere, nu are ce obiecțiuni majore, serioase sa opună pentru că și în practica europeană și în România, aceste lucruri s-au mai întâmplat, și pentru că încă o dată cele doua teme nu se ocultează una altă, nu îl încurcă pe cetățean, nu îl duc în confuzie, este chiar o sporire a interesului pentru prezentarea la urne.
Jurnalist: Ați vorbit despre un risc, ați discutat și ce se întâmplă dacă acest referendum nu va fi validat? Cine suportă decontul?
Crin Antonescu: Dumneavoastră aveți o predilecție spre a pune răul în față.
Jurnalist: Și atunci de ce nu îl faceți la alegerile prezidențiale?
Crin Antonescu: Tocmai v-am explicat. Din punctul nostru de vedere modificam Constituția, este normal că ea trebuie supusă validării sau respingerii de către cetățeni, trebuie să o facem. Vom face evident toate eforturile în perioada care ne desparte de 25 mai să discutăm, poate de data asta vom reuși, poate de data asta ne veți ajuta mai mult, să discutăm miza reală și modificările adevărate din Constituție nu toate trăsnăile propagandistice și minciunile că pot să spun minciuni legate de această modificare au fost proferate de o anumită tabără politică și de asemenea să îi facem pe cetățeni să înțeleagă că miza acestui referendumului este o Constituție după care viața politică, publică din România se va organiza în următorii ani sau decenii.
Jurnalist: Deci în condițiile în care miza este aceasta, USL rămâne USL și dacă nu se va valida referendumul?
Crin Antonescu: USL nu este condiționat nicăieri, USL încă o dată, are un document politic, domnul Ponta a precizat cele trei modificări în acest document, care nu sunt niște modificări de esență sunt niște actualizări, dacă vreți. În rest toate principiile fondatoare ale USL rămân valabile, indiferent de succesul sau de eșecul unei acțiuni politice a unui referendum, nu este condiționat.
(…)
Jurnalist: Dacă tot modificați protocolul USL, menționând numele prezidențiabilului Crin Antonescu, modificați și acel articol din protocol care spunea că va fi prezidențiabil acel candidat care se va plasa cel mai bine în sondajele de opinie?
Crin Antonescu: Acela se modifică.
Jurnalist: Și cum va arăta? Va fi act adițional?
Crin Antonescu: Se modifică niște articole, este foarte simplu. Sunt, în această privință, două articole. Unul, care spune ‘candidatul la Președinție va fi cutare și cutare’ și care se modifică în conformitate cu deciziile celor trei congrese, care sunt ulterioare încheierii protocolului, ‘candidatul la Președinție al USL este domnul Cutare’. Și articolul care spune ‘candidatul pentru prim-ministru….’ care iarăși este caduc, pentru că nu suntem în situație și care se modifică spunând foarte clar ‘primul ministru al Guvernului României susținut de USL este domnul Cutare’. Știți aceste nume.
De asemenea, se adaugă încă două articole. Unul care privește constituirea acestui Consiliu parlamentar al USL, alcătuit din liderii grupurilor, membrii Birourilor permanente, evident președinții camerelor (…) și, de asemenea, acea adăugire la un articol care vorbește despre faptul că atunci când există lucruri neclarificate, când nu există consens în orice chestiune, se recurge la decizia conducerii centrale a alianței. Acestea sunt modificările care, în fond, sunt niște clarificări, nu este vorba de o renegociere. Sunt doar niște clarificări, niște explicitări ale condițiilor esențiale inițiale.
Jurnalist: Vorbeați de un program comun al partidelor componente USL pentru alegerile europarlamentare. Va fi un document scris în acest sens și va conține un pact de neagresiune între candidați?
Crin Antonescu: Foarte important, dincolo de neagresiune, care este o chestiune până la urmă de comportament și de etică în interiorul unei coaliții care și pe parcursul campaniei electorale, chiar dacă noi candidăm pe liste separate, rămâne în funcțiune – este o coaliție care va avea în același timp un Guvern comun pe care îl susține, o majoritate parlamentară funcționând în baza acestor principii, un candidat la Președinție care rămâne și în timpul în care facem campanie electorală comun – dincolo de asta este important să vedem care sunt angajamentele comune. Pentru că acolo vor fi o serie de opțiuni, după ce ne alegem, care la socialiști, care la liberali, vor fi o serie de opțiuni comune și ele sunt foarte importante.
Sigur, vor fi scrise, va trebui să le cunoască publicul, va trebui să le cunoască alegătorii și sigur că vom avea și o referire la această conduită precis pe timpul campaniei electorale. De altfel, noi, împreună cu colegii noștri din staff-urile celor patru partide, elaborăm – nu l-am finalizat pentru astăzi – dar elaborăm și un cod de conduită în general în interiorul coaliției, care va fi și el gata în câteva zile, care să fie mai amănunțit, mai explicit, prevenind anumite situații, dar care, repet, pornește de la datele inițiale, de la datele fondatoare ale acestei coaliții.
Jurnalist: În codul de conduită se poate introduce că vor fi sancționați cu excluderea din partid cei care își vor ataca partenerii de alianță?
Crin Antonescu: Da, acesta este spiritul, evident.
Jurnalist: Vă mențineți declarațiile prin care vă acuzați reciproc de minciună, în urmă cu o lună și ceva?
Crin Antonescu: Noi am făcut către dumneavoastră invitația de a veni astăzi pentru a asculta declarațiile pe care le-am avut de făcut astăzi. Și sper că, în legătură cu aceste declarații, nimic nu vă e neclar.
(…)
Crin Antonescu: Astăzi am apărut împreună pentru că era firesc ca, în momentul în care am luat decizii importante privitoare la Uniunea Social Liberală, în calitate de co-președinți, să o facem. Pe semne că nu vom avea, din varii motive, prilejul de a apărea zilnic sau săptămânal în fața dumneavoastră. Eu mențin ideea, dar nu a fost subiect astăzi, că ar trebui desemnat un purtător de cuvânt care să fie de serviciu permanent al USL, pentru că altfel există riscul ca, întrebate fiecare dintre formațiunile noastre politice să dea răspunsuri cu nuanțe diferite și atunci, pentru comunicare, când vrei să știi care este poziția USL ar fi bine să nu trebuiască să ne reunim toți patru sau amândoi de pe unde suntem. Dar asta este o chestiune de administrare și organizare.
Jurnalist: Ați spus anul trecut că nu veți mai apărea cu Victor Ponta la conferințele USL…
Crin Antonescu: Decât cu prilejul unor decizii foarte importante, cum sunt acestea, și pe care vi le-am adus la cunoștință.
(…)
Jurnalist: Ce va diferenția programul PSD de cel al PNL?
Crin Antonescu: Asta veți vedea. Și mai e un aspect, cel puțin din punctul de vedere al Partidului Național Liberal, dincolo de ce spune domnul Ponta și e perfect adevărat, mai e ceva. Uniunea Social Liberală are între componentele sale, sigur sunt patru partide, vorbesc acum de cele două, un partid de stânga, care este PSD-ul și un partid de dreapta care este Partidul Național Liberal. O campanie, susținută, intensă, neobosită, poate chiar nesfârșită, știu și eu cât vom trăi toți, a încercat și încearcă în continuare să confunde toate aceste lucruri, să spună că Partidul Național Liberal nu mai e un partid de dreapta pentru simplul fapt că face parte dintr-o alianță în care este și un mare partid de stânga și în sensul acesta pentru clarificarea imaginii, pentru clarificarea în ochii alegătorilor pe scena politică românească, pentru demontarea acestei propagande neobosite și nu lipsite de un anumit efect, e foarte bine ca fiecare cu acest prilej să ne definim mai exact identitatea, ceea ce nu înseamnă că nu putem avea obiective comune, așa cum s-a spus, ceea ce nu înseamnă că Uniunea Social Liberală alcătuită din partide de stânga și de dreapta îți încetează activitatea și își încetează proiectul până în 2016 așa cum spunea.
În afara deciziilor importante pe care le veți comunica împreună cu domnul Victor Ponta, rămâne indecent să mai pozați în cuplu politic?
În sensul pe care l-am avut eu atunci în vedere, da. Adică eu cred că toate lucrurile s-au spus și până la urmă dacă mai sunt întrebări, dacă ceva e neclar din ce am comunicat astăzi, vă rog,să nu contaminăm subiecte că ele pot face parte din discuții separate.
(…)
Jurnalist: Senatorii vor fi aleși pe regiuni sau uninominal?
Crin Antonescu: Funcție și de Constituția care va fi în vigoare.
http://www.inpolitics.ro/incepe-razboiul-total-in-politica-constitutia-la-pachet-cu-europenele-art68881.aspx
ApreciazăApreciază
război total ar implica două tabere relativ egale, ceea ce nu avem de-a face
ApreciazăApreciază
Cosmin Gusa, ieri: „Crin are nevoie de gesturi de eroism pentru a nu se ofili.” Adica sa nu para a fi momaia lui Ponta , domnilor. Gusa dadea ca exemplu situatia terenurilor ardelenesti care ar putea fi cumparate de statul maghiar. Nicio reactie , doar Ioan Rus a fost mai agresiv.
ApreciazăApreciază
PSD , cred eu, nu se va mobiliza decat in ziua alegerilor europarlamentare. In cea de-a 2-a , se vor demobiliza pentru ca numele „esec” sa se lipeasca de fruntea lui crin. apoi vor desemna prezidentiabil propriu.
ApreciazăApreciază
eșecul la referendumul pe Constituție, dacă va fi, va fi un eșec comun.
ApreciazăApreciază