Renate Weber: Cetăţenia europeană nu poate fi de vânzare!

Renate_WeberProblema „Cetăţeniei UE de vânzare” a fost discutată, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, plecând de la cazul Maltei, care a decis la finalul anului trecut să acorde cetăţenie oricărei persoane dintr-o ţară-terţă, contra sumei de 650.000 euro, fără obligaţia rezidenţei, a unei investiţii sau a demonstrării unei legături cu ţară respectivă.

„Unii lideri politici europeni, în loc să se pronunţe împotriva comerţului maltez cu cetăţenia europeană, au încercat să distragă atenţia, referindu-se la acordarea cetăţeniei române unor cetăţeni din Republica Moldova”, a remarcat, în discursul său din plen, eurodeputata PNL Renate Weber, purtătoare de cuvânt a grupului ALDE în materie de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, făcând referire la recentele comentarii ale liderului Grupului Socialist (S&D) din PE, Hannes Swoboda.

„Probabil e mai uşor să uiţi deciziile tragice ale istoriei recente şi să blamezi recuperarea unui drept pierdut, deşi alte ţări au procedat la fel. Nu România şi Moldova sunt o problema, ci comerţul cu cetăţenia europeană, pentru că el afectează grav una dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene”, a atras atenţia eurodeputata PNL, făcând o paralelă cu situaţia României şi Bulgariei:

„Mă tot gândesc cum să le explic concetăţenilor mei români că, în timp ce noi suntem ţinuţi în afară spaţiului Schengen, deşi îndeplinim criteriile de aderare, un cetăţean din afară Uniunii, dacă are bani, poată cumpără cetăţenia malteză, adică cetăţenia Europeană şi toate beneficiile care decurg din aceasta? Nu ştiu cum să le explic, pentru că aşa ceva este inacceptabil.”

În urmă dezbaterii de miercuri seară, parlamentarii europeni vor vota astăzi o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene „să evalueze diversele sisteme de cetăţenie în lumina valorilor europene, precum şi în litera şi spiritul acestora, dar şi practica legislaţiei UE” şi să emită recomandări pentru „a preveni ca astfel de scheme să submineze încrederea pe care a fost construită Uniunea”.

Europarlamentarii subliniază faptul că „accesul la fonduri nu ar trebui să fie principalul criteriu în acordarea cetăţeniei europene şi solicită statelor membre să ia în considerare preocupările legate de fraudă, cum ar fi spălarea de bani”.

De asemenea, rezoluţia, negociată în numele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) de eurodeputata PNL Renate Weber, în calitate de coordonatoare politică a grupului în Comisia LIBE, solicită Maltei „să-şi modifice sistemul actual de acordare a cetăţeniei pentru a fi conform cu spiritul valorilor UE sau să-l elimine în totalitate”.

Clipul video al discursului din plen susţinut de eurodeputata PNL (ALDE) Renate Weber poate fi urmărit aici:

Etichete:, , , , , , ,

Un comentariu pe “Renate Weber: Cetăţenia europeană nu poate fi de vânzare!”

  1. chioru 16 ianuarie 2014 la 10:23 PM #

    ALDE? pai la alegerile europarlamentare va fi cam asa : pse 30%, ppe 30%, alde 7%. alde e pe cale de disparitie si devine irelevant. pnl ar trebui sa migreze spre PPE.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: