(Gândul): Testul Antonescu pentru Iohannis

Crin Antonescu (6)Aflat într-o confruntare internă cu Klaus Iohannis pentru stabilirea candidatului PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu afirmă într-un interviu pentru Gândul că va susţine proiectul Iohannis candidat la preşedinţie când va avea elementele necesare pentru acest lucru. Liberalul îi cere noului preşedinte al PNL să răspundă până la Congresul din 26 iulie, unde se va aproba fuziunea cu PDL, la câteva întrebări „extrem de importante” pentru viitorul liberalilor. Antonescu vorbeşte despre problemele PNL, despre candidatura sa la prezidenţiale, dar şi şansele unui luteran de a ajunge preşedintele României.

„O maşină la care ar trebui umblat pe la motor şi cauciucuri”, descrie Partidul Naţional Liberal Crin Antonescu, care adaugă într-un interviu acordat gândul că această responsabilitate revine noului pilot – Klaus Iohannis.

Antonescu îl provoacă pe Iohannis să răspundă la câteva întrebări „extrem de importante” înainte ca în Delegaţia Permanentă a partidului să voteze candidatul PNL la prezidenţiale.

„În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect”, sunt întrebările lansate de Antonescu pentru Iohannis într-un interviu pentru gândul.

Liberalul îşi doreşte ca votul în Delegaţia Permanentă să fie unul deschis, pentru a se vedea clar pe cine susţine fiecare membru al Delegaţiei. El a adăugat că nu îşi face o campanie internă în PNL pentru a obţine votul colegilor săi, dar că aceştia îi cunosc programul de prezidenţiabil.

Fostul preşedinte al PNL susţine că în urma fuziunii cu PDL, noul partid ar trebui să se numească tot PNL, mai ales că acest lucru este prevăzut în Statutul liberalilor după introducerea „amendamentului Quintus”. Antonescu a amintit de „gafa” lui Iohannis de la Congres, când a anunţat că noul partid se va numi PNL, fără să aibă însă şi acceptul celor de la PDL.

Lipsa sa din echipa de negociere a fuziunii este pusă de Antonescu pe seama alegerii făcută de Iohannis, care nu l-a inclus în această delegaţie a PNL care s-a întâlnit cu PDL.

Fostul preşedinte PNL îl avertizează pe Iohannis că trebuie făcută o analiză la nivelul fiecărei filiale, deoarece mulţi şefi de organizaţii nu au performat la alegerile europarlamentare.

„Nu te duci într-o cursă mai grea cu o maşină care a mers prost într-o cursă mai uşoară. Ar trebui umblat pe la motor, cauciucuri, dar repet asta este responsabilitatea noului pilot”, a punctat pentru gândul Antonescu.

INTERVIUL INTEGRAL CU FOSTUL PREŞEDINTE PNL, Crin ANTONESCU

Gândul: Peste două zile este convocată o Delegaţie Permanentă a PNL în care se va decide şi fuziunea cu PDL. Vom avea marţi numele viitorului partid, vom afla când se va înregistra el la Tribunal?

Crin Antonescu: Îmi pare rău să vă spun, dar nu am mai multe informaţii decât au fost date public în declaraţiile reprezentanţilor celor două partide după întâlnirile de negocieri. Bineînţeles că există foarte multe întrebări la care va trebui să avem un răspuns sau sper să avem un răspuns, pentru că în fond suntem cu zece – unsprezece zile înaintea unui Congres care urmează să ia o decizie capitală. Nu este vorba doar de numele partidului, deşi este important, e vorba de ideile esenţiale ale programului său politic, de elemente de statut şi de formulele practice pe care până la fuziunea juridică partidul va funcţiona în realitate.

În această Delegaţie Permanentă se vor discuta punctual aceste probleme? Puteţi da un vot pro-fuziune până nu aveţi răspunsul la aceste întrebări?

Crin Antonescu: Da, eu cred că e neapărat necesar ca toate elemente să fie furnizate şi analizate. Până acum, repet, reprezentanţii celor două partide, participanţii la discuţii au fost destul de economi cu informaţiile şi, cel puţin, la Delegaţia Permanentă sper să avem o informare completă.

Se poate realiza o fuziune, neştiind ce nume va purta viitorul partid?

Crin Antonescu: Mandatul fuziunii a fost acceptat şi în Congresul recent al PNL şi înţelg în organismele de conducere ale PDL. Probabil, că acest Congres, convocat în 26 iulie, ar trebui să facă ceva mai mult, ceva mai concret. După părerea mea, alături de celelalte elemente, va trebui neapărat să ştim care va fi numele partidului care va rezulta din această fuziune. Altfel, cred că nu am face decât să reiterăm o decizie generală, de principiu, pe care am mai luat-o dată la Congres. Tot la Congresul recent a existat şi o prevedere statutară expresă în noul Statut.

Este „amendamentul Quintus” legat de numele PNL. Se poate peste acest articol din Statut în cadrul procesului de fuziune?

Crin Antonescu: Sigur că teoretic orice Congres poate să abroge prevederi statutare precedente şi să adopte altele, dar în realitate nu cred că e posibil să se întâmple aşa ceva. Asta ar însemna să contrazicem o decizie pe care toată lumea a înţeles-o, care a fost luată cu două săptămâni în urmă.

Potrivit acestui amendament, viitorul partid rezultat din fuziunea PDL – PNL va trebui să poarte numele PNL.

Crin Antonescu: Din punctul al deciziilor luate la ultimul Congres, da.

Dumneavoastră de ce nu faceţi parte din echipa de negociere cu PDL? De ce v-aţi retras după ce aţi început negocierile?

Crin Antonescu: Este un motiv foarte simplu. Componenţa actualei delegaţii de negociere a fost stabilită de noul Birou, la propunerea noului preşedinte.

V-aţi fi dorit să faceţi parte din această echipă de negociere?

Crin Antonescu: Nu este vorba de dorinţă, nu am niciun fel de suferinţă pentru că nu fac parte din această echipă de negociere, dar, pe de altă parte, nu neg faptul că ar fi fost poate important şi chiar folositor pentru PNL să fac parte din această echipă. Nu e niciun fel de supărare sau suferinţă pentru faptul că nu fac parte. Explic doar de ce nu am nici informaţiile legate de mersul acestor negocieri, mai mult decât s-a dat în explicaţii publice, adică aceleaşi care s-au dat în Biroul Permanent.

Dumneavoastră spuneaţi că până la Congres trebuie să existe şi o lămurire a anumitor evenimente petrecute în ultimii ani. Un eveniment invocat de dumneavoastră a fost legat de suspendarea preşedintelui din 2012. Vom avea o astfel de clarificare până la Congres?
Crin Antonescu: Nu ştiu, mai probabil nu, dar eu cred, fără a face un subiect controversat, fără a dori să generez un obstacol în calea unui proiect care în fond se referă la viitor, cred că totuşi aceste lucruri, dacă nu acum, mai târziu vor trebui clarificate. Este vorba totuşi de momente din istoria recentă care au semnificaţie majoră, nu sunt accidente de parcurs.

Sunteţi într-o competiţie internă în PNL cu Klaus Iohannis. De ce în clipa de faţă vă doriţi să fiţi prezidenţiabilul PNL, de ce vă doriţi funcţia de preşedinte al României?

Crin Antonescu: Eu nu-mi doresc nici candidatura, nici funcţia de preşedinte. Eu nu mă retrag, nu las fără răspuns o solicitare din partea multor colegi ai mei. Până la urmă, chestiunea e destul de simplă, PNL nu are o altă desemnare oficială decât cea care s-a făcut la Congresele din interiorul USL. Această chestiune urma să fie tranşată, în momentul în care domnul Iohannis a dorit să o tranşeze la Congres, după părerea mea un pic cam precipitat. După părerea mea, o asemenea candidatură, învestitură a partidului trebuie precedată totuşi de prezentarea unui proiect al candidaturii, lucru care nu s-a întâmplat încă. La Congres, o parte din delegaţi au cerut şi candidatura mea. Eu nu am respins, nu am lăsat să las aceşti oameni fără alternativă, este dreptul lor şi într-o delegaţie permanentă, probabil în jurul datei de 21 – 22 iulie se va tranşa şi această chestiune.

Vă bateţi pentru această candidatură, v-o doriţi şi dumneavoastră în afara faptului că v-au cerut-o colegii de partid?

Crin Antonescu: Eu nu am făcut şi nu voi face niciun fel de campanie internă. Eu nu am contactat niciun preşedinte de organizaţie, niciun parlamentar liberal pentru a-i cere susţinerea în vederea acestei candidaturi. De ce, e simplu. În ceea ce mă priveşte lucrurile sunt cunoscute de ani buni în PNL. Eu am mai candidat o dată la preşedinţie din partea acestui partid în 2009, am fost candidatul oficial al USL, implicit al PNL, câţiva ani de zile, proiectul meu pentru preşedinţie se cunoaşte foarte bine. Nu cred că cineva în PNL nu are toate aceste informaţii când ia o decizie. Nefiind insistenţa mea, nefiind nicidecum ambiţia mea, cred că simpla prezenţă în această competiţie, simplul fapt că nu m-a retras le dă tuturor posibilitatea să facă opţiunea pe care o cred mai bună în săptămânile următoare.

Pare un non-combat.

Crin Antonescu: De vreme ce am acceptat solicitarea sau susţinerea pentru candidatură a unor colegi, este evident că nu este vorba de un non-combat.

Dar nu vă faceţi campanie internă, nu doriţi să vă atrageţi voturile membrilor Delegaţiei Permanente.

Crin Antonescu: Un om care a condus cinci ani de zile acest partid, care a fost în situaţie de candidat atâta vreme, nu mai are ce campanie să mai facă. Oamenii ştiu în această privinţă totul despre mine. Este rândul celor care doresc o altă candidatură sau cei care se împotrivesc candidaturii mele să facă o campanie intensă în partid şi o fac ceea ce e dreptul lor.

S-a discutat despre sondajele interne în privinţa intenţiei de vot. Dumneavoastră aţi spus că nu vi se pare relevante aceste sondaje. Dacă actuala conducere vine cu un sondaj în care arată că Iohannis este cotat de două ori mai bine decât dumneavoastră, vă retrageţi sau rămâne un vot politic?

Crin Antonescu: Ceea ce eu doresc eu cu adevărat şi din plin este ca responsabilitatea unei decizii politice majore să fie luată de fiecare membru al Delegaţiei Permanente. Să nu mai fie pasată, fie pe preşedintele partidului, fie pe doi-trei oameni din jurul lui, fie pe rezultatul unui sondaj indiferent cum e el. Nu ştiu când şi ce fel de sondaj vom avea, eu nu mă împotrivesc cercetărilor sociologice, am spus doar că un sondaj pe termen scurt sau doar telefonic nu sunt relevante şi că până la urmă orice sondaj sau orice cercetare sociologică vom face toţi, tot o decizie politică vom lua. Ceea ce îmi doresc, pentru ca toţi să fim cu conştiinţa împăcată ca responsabilitatea să fie luată de toţi oamenii, care prin statut sunt în situaţia de a lua această decizie în PNL, în Delegaţia Permanentă.

Va fi un vot secret în Delegaţia Permanentă?

Crin Antonescu: Nu ştiu. Din punctul meu de vedere, cred că ar putea fi, deşi evident nu se poate imagina că acest lucru îmi conferă mie vreun avantaj, eu cred că ar putea fi şi un vot nominal. Ar fi foarte bine să fie un vot nominal, pentru că voturile nominale atunci când este vorba de decizii importante angajează responsabilitatea nominal şi rămân acolo fixate în anale. Presupun că pot fi invocate prevederile statutare, în sensul că o alegere de persoane presupune vot secret.

Relaţia dumneavoastră cu Klaus Iohannis – Crin Antonescu cum o descrieţi?

Crin Antonescu: E o relaţie normală, dar o relaţie diferită faţă de relaţia anterioară. E şi normal să fie aşa. Eu am avut un proiect pe care l-am propus PNL, i l-am propus şi lui Klaus Iohannis şi Klaus Iohannis a intrat în acel proiect şi PNL a acceptat acel proiect. El a început cu propunerea în sistemul de vot de listă a lui Klaus Iohannis în Congresul din 2013 ca prim-vicepreşedinte şi apoi în formularea ipotezei tandemului Antonescu – candidat la preşedinţie, Klaus Iohannis – prim-ministru şi succesor la capătul acestui an în orice variantă ne aflam în fruntea PNL. Acesta este proiectul care am mers în faţa partidului şi cu care am mers până la capăt din punctul meu de vedere. În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect. Sigur că suntem într-o situaţie diferită, ceea ce nu înseamnă că suntem într-o situaţie de conflict sub nicio formă.

Dar nici de amiciţie, prietenie.

Crin Antonescu: Amiciţia sau prietenia sunt chestiuni care din punct de vedere politic înseamnă colaborare strânsă. Şi aici, sigur, nu mai suntem în proiectul meu, suntem în faţa unui eventual alt proiect, în care putem sau nu să fim foarte apropiaţi. Deocamdată Klaus Iohannis este preşedintele partidului, un preşedinte pe care l-am susţinut, l-am adus în poziţia în care să poată fi ales preşedinte, l-am votat şi evident îl susţin, iar amiciţia în plan personal ţine de alţi factori. Nici în proiectul în care am colaborat nu a fost o relaţie foarte strânsă, a fost o relaţie normală, amicală, dar exercitată rar şi de la distanţă, ceea ce putem spune că se menţine şi astăzi, nimic nou în această privinţă.

Deja se adună întrebări, multe necunoscute: nu ştim cum va arăta fuziunea, ce nume va avea viitorul partid, ce proiect prezidenţiabil are domnul Iohannis, ce proiect politic are în privinţa viitorului premier. Când vom avea răspunsurile?

Crin Antonescu: Rezultă faptul că este nevoia pentru opinia publică, pentru bătălia din toamnă, dar şi pentru deciziile apropiate ale PDL şi PNL să existe un răspuns mai amplu, mai concret.

Nu se poate provoca acest răspuns în interiorul PNL?

Crin Antonescu: Eu, în limitele libertăţii mele de exprimare, v-am răspuns cinstit la nişte întrebări. Evident că vom discuta aceste lucruri, cât vom putea să le discutăm, şi în forurile partidului.

Se poate ajunge la un vot în Congresul de fuziune fără ca aceste elemente să fie lămurite?

Crin Antonescu: Eu sper că nu, dar pe de altă parte, ştiu că mai nimic nu este exclus în politica românească. Acum fiind vorba de două partide, fiind vorba de un partid serios – PNL, sper că nu.

„Numele partidului reunificat va rămâne numele istoric PNL

Din discuţiile avute cu alţi preşedinţi de organizaţii PNL nu există vreo declaraţie că cineva va accepta ca viitorul partid să nu se numească PNL. Cu toate acestea, nimeni nu spune oficial că viitorul partid va purta numele de PNL. Este o poziţionare strategică?

Crin Antonescu: Este o chestiune care ţine şi de dinamica negocierilor pentru că este inelegant şi deja s-a produs o gafă majoră la Congres din partea preşedintelui nou ales. Nu este cazul să forţăm în declaraţii lucrurile care au un aspect delicat. Mandatul este clar şi sper că numele partidului reunificat va rămâne numele istoric PNL, acest lucru trebuie anunţat împreună şi nu ca o chestiune impusă partenerilor noştri care au şi ei orgoliul şi demnitatea lor.

Luaţi în calcul o candidatură independentă la preşedinţia României?

Crin Antonescu: Nu, în niciun caz. Eu nu am devreme ce v-am descris nu dezvolt nici măcar în cadrul acestei competiţii o ambiţie şi o campanie internă, ci nu fac decât să fiu cu conştiinţa împăcată că nu mi-am lăsat colegii fără posibilitatea de a alege, evident că nu poate fi vorba de o candidatură importantă.

Aţi promis că veţi demisiona dacă PNL nu va lua 20% la europarlamentare, dar veţi schimba înainte de asta şefii de organizaţii neperformanţi. Nu sunt prea mulţi şefi de organizaţii în actuala conducere, fără să aibă rezultate la alegeri?

Crin Antonescu: Ba da. Nu sunt mulţi, sunt toţi. Rezultatul slab, aşa cum continuu să-l consider în raport cu ceea ce era posibil al PNL nu a fost asumat decât de o singură persoană. Respectiv persoana mea. Sigur că ar fi fost normal să aibă loc o analiză, sigur că sunt puţini, sunt câţiva preşedinţii care şi-au atins obiectivele, dar nu asta însemna ca toţi ceilalţi să demisioneze. Există cazuri, pe care nu aş vrea să le nominalizez, cazuri flagrante, există cazuri de oameni şi organizaţii, care deşi deţineau preşedinţia Consiliului Judeţean, un număr important de primării, au fost organizaţii susţinute de la centru, s-au situat inacceptabil de mult sub standardele pe care singuri şi le-au impus.

Bineînţeles, aşa cum se poate constata, nu şi-au asumat responsabilitatea şi îi putem regăsi chiar în lista noului comitet de conducere ales pe regulile de cooperare internă de la Congrese, ca să nu zic cooperaţii. Este o chestiune care nu mă miră foarte mult, deşi pentru sănătatea partidului aceste alegeri ar fi trebuit analizate foarte bine.

Nu a existat niciun fel de analiză la nivelul conducerii PNL.

Crin Antonescu: Această analiză este o chestiune care ar trebui făcută, revine în responsabilitatea actualei conduceri, dar mă îndoiesc că va fi făcută, având în vedere că în mare măsură actuala conducere, care este şi vechea, pentru că fie vot de listă, fie vot la liber, cam aceeaşi oameni care au condus până acum partidul, îl conduc şi acum. Mă îndoiesc că această analiză va fi făcută şi cred că nu e bine. Nu este bine pentru că alegerile prezidenţiale, marea bătălie politică a acestui an, se pot duce mult mai bine dacă înţelegi unde ai avut vulnerabilităţile, dacă înţelegi ce trebuie reparat sau întărit într-o asemenea construcţie. Nu te duci într-o cursă mai grea cu o maşină care a mers prost într-o cursă mai uşoară. Ar trebui umblat pe la motor, cauciucuri, dar repet asta este responsabilitatea noului pilot.

A fost o teamă a domnului Iohannis de a face această analiză pentru a-şi atrage susţinerea tuturor liderilor de organizaţii?

Crin Antonescu: Nu ştiu, nu pot răspunde la această întrebare, este o întrebare la care domnul Iohannis poate răspunde. Nu ştiu sigur răspunsul la această întrebare.

Credeţi că este un punct vulnerabil al lui Klaus Iohannis că nu este de religie ortodoxă, ci este luteran?

Crin Antonescu: Nu ar trebui să fie, trăim într-o ţară în care cetăţenia română ne acordă tuturor aceleaşi drepturi, confesia luterană este una creştină, licită, o confesiunea foarte puternic răspândită în ţări importante de pe lumea asta. Din punct de vedere electoral nu ştiu să dau răspunsul. Speranţa mea sinceră este că electorii au ajuns la un grad de maturitate politică încât să înţeleagă faptul că nu alegi un preşedinte după confesiunea sa. Aşa şi domnul Tăriceanu este catolic, după câte cred, şi niciodată nu cred că acesta este motivul care ar putea fi invocat împotriva unei candidaturi. Domnul Iliescu s-a declarat ateu şi a câştigat zdrobitor şi din perspectiva unui ortodox asta e mai rău decât să fii creştin luteran, eu sper ca aceasta să nu fie o temă în campania electorală.

Biserica Ortodoxă Română va sprijini un astfel de candidat?

Crin Antonescu: Nu pot să fac o asemenea apreciere, sper ca Biserica Ortodoxă Română, indiferent care ar fi candidaţii şi ce confesiuni ar avea ei, să se ocupe de cele ce sunt ale Bisericii şi să nu introducă un asemenea element în campania electorală. Dacă vom fi într-o asemenea situaţie vă voi spune impresiile mele atunci.

Sursă: www.gandul.info

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “(Gândul): Testul Antonescu pentru Iohannis”

  1. mirel 16 iulie 2014 la 12:31 PM #

    Dl-e deputat,imi puteti raspunde la o intrebare care ma framanta in ultimul timp.si vad ca nu numai pe mine ,ci pe f.multi simpatizanti ai fostului presedinte PNL,Crin Antonescu : CREDETI CA IN CADRUL PARTIDULUI AU MAI RAMAS MEMBRII DECIDENTI CARE SA-L SUSTINA PT. CANDIDATURA SA LA PRESEDENTIA ROMANIEI? Dupa atatea opinii si stiri de tot felul din presa ,si mai ales dupa iesirile si opiniile contradictorii ale fostului partener al lui Antonescu ,devenit intre timp presedinte al partidului ,Iohannis,s-a creat o nebuloasa in privinta intentiilor celor care vor alege candidatul partidului pt.alegerile prezidentiale,o tema in randul simpatizantilor lui Crin ca v-a fi inlaturat definitiv ,vezi-Doamne ,pt.a nu periclita fuziunea cu PDL! Va multumesc.

    Apreciază

    • Radu Zlati 16 iulie 2014 la 10:43 PM #

      desigur că există decidenți (aka membrii ai BPN) care sunt fideli proiectului Antonescu. Problema este dacă sunt destuli de mulți pentru a depăși masa critică necesară unui balans în Delegația Permanentă.

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: