Klaus Iohannis – Discurs la Congresul Extraordinar PNL

20130223klausiohannis2rsz-1401276465

Domnule președinte Mircea Ionescu Quintus

Dragi liberali,

Congresul nostru de astăzi consfinţeşte, din punct de vedere formal, o decizie politică luată cu o copleşitoare majoritate la sfârşitul lunii trecute – fuziunea cu Partidul Democrat Liberal şi construcţia marii formaţiuni a dreptei din România. Congresul nostru îndeplineşte o formalitate impusă de lege, dar aceasta nu ne împiedică să reafirmăm câteva dintre lucrurile importante pentru care suntem astăzi aici. După alegerile europarlamentare, am avut curajul şi determinarea să luăm nu doar decizia aderării la Partidul Popular European, ci şi să începem un proces politic de anvergură care va însemna reaşezarea sistemului politic românesc. Punem bazele dreptei unite care se doreşte a fi mai mult decât o însumare a partidelor noastre, a formaţiunilor ce fuzionează astăzi şi o forță care se constituie pentru a câștiga alegerile prezidențiale din acest an și pentru a guverna România timp de un deceniu.

Am avut, şi noi şi cei din Partidul Democrat Liberal, înţelepciunea de a conştientiza că avem datoria să fim cheia de boltă a echilibrării scenei politice românești. Vorbim despre două partide mari, despre un trecut sensibil și despre un context politic dificil, însă am căutat elementele şi valorile care ne unesc, nu care ne dezbină. A existat şi există o voinţă reală şi susținută de a clădi o dreaptă unită, de a conferi, așa cum spuneam, scenei politice din România echilibrul de care are nevoie.

Astăzi creăm, împreună cu colegii din Partidul Democrat Liberal, marele Partid Național Liberal. Numele este PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL. Și nu doar numele, ci tradiția, istoria, valorile noastre se regăsesc în marele PNL. Ne aflăm în fața unui moment istoric pentru partidul nostru, un moment marcat de redefinire și reconfigurare structurală, însă care, cred eu, ne va spori puterea și determinarea.

Prin păstrarea numelui Partidului Național Liberal, am reușit să impunem conservarea simbolurilor noastre, ale celor peste 139 de ani de tradiție istorică.

Pentru noi şi pentru cei care ne vor acorda încrederea, această zi reprezintă momentul unui nou început, sper, începutul unui “deceniu de liberalism, prosperitate şi stat de drept.”

Marele Partid Naţional Liberal se va bate în continuare pentru valorile care au traversat istoria noastră politică: respectul pentru individ, proprietatea privată, statul de drept, libera iniţiativă, descentralizarea, ordinea, reducerea decalajelor dintre România şi ţările occidentale. Fuziunea cu Partidul Democrat Liberal nu trebuie privită ca o diluare a identității noastre, ci, dimpotrivă, ca o întărire a ei. Am încredere că, la sfârşitul procesului de fuziune, identitatea noastră politică va fi mai puternică şi că ea se va îmbogăţi cu abordări şi soluţii noi. De altfel, doresc să subliniez faptul că eu concep marele Partid Naţional Liberal ca pe o formaţiune a dreptei integratoare în care au loc şi se vor putea exprima toate curentele politice al căror numitor comun este apartenenţa la dreapta.

Marele PNL doreşte să acopere o plajă cat mai largă de opţiuni, de la liberalii radicali la social liberali, la cei care împărtăşesc o viziune mai degrabă conservatoare sau creştin-democrată. De altfel, noul statut pe care l-am adoptat astăzi reflectă ca filozofie organizatorică această viziune politică.

Marele PNL va propune o viziune pentru România următorului deceniu. Nu este o construcţie pe care să o îndreptăm împotriva stângii, nu este o reacţie la un PSD din ce în ce mai hegemonic şi mai autoritar, ci este o construcţie pentru români şi pentru România.

De asemenea, mai doresc să spun un lucru. Cei care, din diferite motive, au încurajat sau încă mai încurajează formulele unei drepte divizate, fac indirect jocul PSD-ului. Pentru că nu există o fericire mai mare pentru PSD decât o dreaptă scindată şi măcinată de orgolii. Aş vrea să mă mai refer la un aspect care ţine de parcursul din ultimele luni al Partidului Naţional Liberal. Am fost, cu toții, martorii şi subiecţii unei extraordinare presiuni care s-a exercitat asupra formaţiunii noastre politice, o presiune care viza marginalizarea PNL sau chiar dispariţia acestuia din rândul actorilor politici semnificativi.

Împotriva noastră a existat un dispozitiv de-a dreptul diabolic de propagandă şi nu numai, uneori folosindu-se instrumente dintr-un arsenal care nu are nimic de-a face cu o viaţă politică normală. Am văzut în aceste luni un adevărat “spectacol al caracterelor”. Am văzut oameni pe care i-am propus ca miniștri, secretari de stat și care n-au avut niciun fel de apăsare de conștiință să trădeze a doua zi, să devină frați cu PSD. Au plecat cei care nu s-au regăsit aici, au plecat cei care s-au dovedit a fi de dreapta doar cu numele, când, de fapt, întotdeauna au făcut casă bună, coabitare perfectă, cu stânga. Eu vă spun limpede că, în marele Partid Național Liberal, acest lucru nu se va mai întâmpla. Vom avea o altă politică de personal, vom verifica bine oamenii înainte de a-i propune în demnități publice.

Am rezistat acestor presiuni, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să învăţăm din lecţia ultimelor luni, să ne reaşezăm din punct de vedere organizatoric şi al funcţionării interne.

Primul nostru obiectiv sunt alegerile prezidenţiale, pentru că noi, cu toţii, ştim bine că în sistemul politic românesc preşedintele republicii are un rol determinant.

În perioada următoare, va fi demarată o analiză sociologică pentru desemnarea candidatului din partea dreptei, acest proces urmând a fi finalizat în prima parte a lunii august. Oricare va fi persoana desemnată, ea va beneficia de tot sprijinul nostru. Pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie, vom merge împreună în alianța electorală PNL-PDL.

Doresc, așadar, dragi colegi, să vă mulțumesc pentru solidaritatea de care ați dat dovadă. Îmi exprim recunoștința față de dorința dumneavoastră de angrenare în acest important proiect care sperăm să aibă ca finalitate câștigarea alegerilor prezidențiale. Pentru că, de astăzi, mergem împreună în această construcție cu ideea de a câștiga. Și nu a câștiga pentru noi, ci a câștiga pentru România. De ce? Pentru că România are nevoie de dreapta. Pentru că România are nevoie de altceva. Pentru că România are nevoie de un altfel de președinte, un președinte care să fie deopotrivă ferm, dar și deschizător de dialog social și politic. Pentru ca Romania are nevoie de marele Partid National Liberal.

 

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: