Unde are dreptate Vosganian și două exerciții de logică

Într-un interviu recent domnul Varujan Vosganian, unul dintre liberalii de elită din Partidul Național Liberal (o elită a spiritului și a culturii, în care din păcate PNL este mai sărac acum decât în 1947…) spunea:

Când nu mai eşti preşedinte partidului, e foarte greu să fii susţinut candidat la prezidenţiale.

Se ascunde un adevăr în spusele senatorui liberal?

Admit, pentru mulți liberali pare să fi funcționat mecanismul de gândire următor:

 • Cel mai bun dintre liberali este ales Președintele PNL.
 • Cea mai înaltă funcție din stat, cea mai onorabilă, este Președintele României.
 • Pentru funcția de președinte al României, trebuie trimis cel mai bun dintre liberali.
 • Deci la funcția de Președinte al României, trimitem pe Președintele PNL.

Mecanismul de gândire prezentat mai sus este unul în mod evident greșit.

(1) Așa cum istoria post-revoluționară a PNL a demonstrat cu asupra de măsură, președinte al PNL nu este ales, chiar și printr-un proces decizional democratic, cel mai bun dintre liberali. Ci acela asupra căruia s-a orientat, într-un anumit moment și din varii motive, voința grupurilor de interese ale liderilor teritoriali. Căci și democrația de partid poate fi coruptă la forme degradate. Iar PNL nu a suferit niciodată de un exces de democrație.

Zlati(2) Pentru a candida la funcția de Președinte al României trebuie trimis nu ”cel mai bun dintre liberali” ci acela care poate câștiga alegerile. Evident, faptul că arunci în luptă chiar președintele partidului poate fi de folos, deoarece el are asigurate, teoretic, măcar două condiții: (a) o bună vizibilitate și (b) loialitatea aparatului de partid. Dar aceste două premise sunt doar necesare, nu și suficiente pentru ca un candidat al partidului să câștige o campanie electorală dură cum este aceea a alegerilor prezidențiale în România.

Cu două dintre cele trei premise false, evident că și concluzia poate fi falsă, tot așa cum poate fi adevărată.

În plus, nu oricare personalitate politică se calează pe fișa de calități a unui președinte de stat. Unora li se potrivește mai bine funcția de prim ministru, de pildă. Ar fi o eroare atunci să trimiți în cursa pentru Cotroceni o persoană care, prin datele personale, se califică cel mai bine pentru a îndeplini oficiile la palatul Victoria. Într-un articol am arătat care ar fi trebuit să fie calitățile unui candidat la președinție, ce ar fi trebuit a fi luate în calcul de către PNL. Dar timpul discuțiilor a trecut, discuțiile interne nu au existat, sau cel puțin nu pe argumente legate de punctele tari sau slabe ale candidaților PNL. Decizia a fost luată, iar beneficiarul deciziei este Klaus Iohannis.

De ce m-am întors deci la tema opțiunii PNL și în context am abordat unghiul de atac al domnului Vosganian?

În primul rând pentru că, evocând mecanismul de gândire mai sus menționat, Vosganian în fapt se referă la o gândire eronată. Dacă ea a funcționat la colegii mei liberali, ea a putut duce la un rezultat corect (concluzia unui raționament invalid poate fi atât falsă cât și adevărată) numai din întâmplare. Deci este bine să conștientizăm eroarea, pentru a nu o repeta. Deși partidele, ca și oamenii, par a nu învăța nimic din trecutul personal.

În al doilea rând, pentru că Antonescu nu era naivul care să își închipuie că un astfel de mecanism de gândire nu ar funcționa. Dar îl știa fals, și mai cu seamă, atunci când a părăsit conducerea partidului, pentru el au atârnat greu mai multe premise, dintre care unele sunt cele de mai jos:

 • Am afirmat că dacă PNL nu obține 20% la europarlamentare, demisionez din fruntea partidului.
 • PNL nu a obținut 20%, deci ar trebui să demisionez de la conducerea PNL.
 • Doresc să fiu în candidatul PNL la prezidențiale, sunt convins că sunt cea mai bună opțiune.
 • Dacă demisionez, unii membrii de partid ar putea să considere că următorul șef al partidului, pe locul lăsat liber de mine, ar putea fi o opțiune mai bună pentru Cotroceni.
 • Dar următorul șef al partidului este loial unor angajamente publice, pe baza unui proiect comun asumat, în care eu joc rolul de candidat la președinție.
 • Dar oamenii din fruntea partidului sunt loiali; dacă nu mie, măcar intereselor partidului care spun că proiectul meu pentru candidatura dublă președinte-premier este cel mai bun pentru PNL.
 • Deci, pot demisiona de la conducerea PNL având toate condițiile să rămân candidatul partidului la prezidențiale.

După cum viața a arătat, concluzia raționamentului (raționament posibil doar, nu am certitudinea faptului că Antonescu a gândit astfel) a fost eronată, evenimentele au decurs altfel decât acesta anticipa. Dacă este așa (și este!) înseamnă că printre premisele raționamentului său au fost unele false. Las cititorul să decidă care dintre ele.

Etichete:, , , ,

7 comentarii pe “Unde are dreptate Vosganian și două exerciții de logică”

 1. Liliana Necula 4 august 2014 la 1:52 PM #

  Scriitor remarcabil, mereu aspirant la Nobelul respectiv, caracter infect si om politic lamentabil, acest liberal nu s-a distins prin nimic atata timp cat a condus un minister important. Disparut in campania pentru euro-parlamentare, a reaparut locvace si neatins de nicio tristete. Are explicatii neadevarate, cred, pentru tradarea lui Crin ( care a renuntat la candidatura pentru ca a simtit susotelile conspiratorilor in spatele lui si le-a intuit planurile, stratageme confirmate de disponibilitatea lui kwj ; Crin a revenit la congres, acceptand propunerea din sala, ca sa-si duca demonstratia pana la capat si sa arate sustinatorilor lui ca jocurile erau deja facute si acum ne mai prefacem un pic ). Catalin Predoiu, Cristian Diaconescu, DD, toti acestia NU sunt presedinti dar sunt sustinuti de partid iar kwj a primit derogari peste derogari. In fine, omul ( adica v. v. ) este de o proasta calitate desavarsita, el scrie nu numai carti dar si e-mail-uri in care-si implora colegii sa-i salveze imunitatea.

  Apreciază

 2. ion 5 august 2014 la 12:06 AM #

  dle Zlati, eu cred ca antonescu -candidat din partea unui grup de romani ca independent e cea mai buna solutie in razboiul cu psd-ul, doar el poate diminua avantul lui tariceanu, pionul principal al lui ponta in turul 2. Chiar daca iohannis sau predoiu intra-n turul 2 cu ajutorul ACL votantii lui antonescu vor merge sigur spre candidatul dreptei, daca nu tericeanu cu sprijinul aparatului psd nu va avea nici o opreliste spre a manipula multi votanti, cine-i va contracara? Iohannis care se ascunde de 2 luni si din 2 vorbe crede ca va ajunge presedinte? Vreau sa incep strangerea de semnaturi pe lista de sustinatori pentru Antonescu, stiu, multi inchid din fasa acest subiect cu : ,,Antonescu a zis ca nu”, dar e prea important cum se termina razboiul asta pentru ca sa nu facem tot ce se poate pentru castigarea lui. Antonescu va candida din partea unui grup de romani, neinregimentati politic, doar sustinatori fara sa ceara nimic in schimb, nici functii intr-un partid, nici recunostinta vesnica, ci doar pentru a lupta pana la capat pentru un crez politic.

  Apreciază

 3. corrie 5 august 2014 la 9:12 PM #

  http://www.youtube.com/crin antonescu cinste si speranta…si: youtube.com/Imnul PNL … Va mai amintiti?

  Apreciază

 4. corrie 5 august 2014 la 10:52 PM #

  SI TOTUSI INSIST! http://www.youtube.com/crin antonescu cinste si speranta …

  Apreciază

 5. corrie 6 august 2014 la 1:39 PM #

  VA E FRICA DE SIMPATIZANTII LUI CRIN, D-LE? SA CENZURATI COMENTARIILE LOR,NU-I PROBLEMA,DAR SA VA ASTEPTATI LA CE-I MAI RAU LA ALEGERILE DIN TOAMNA! Saca la europarlamentare ,cu tot efotul lui Crin ,PNL a obtinut abia 15%-de la simpatizantii sau,sa nu va faceti iluzii!- iarpgl-istii ,de la ai lor simpatizanti,12%,acum ,cu alianta asta coapta demult,in spatele lui Antonescu ,de baronii celor doua partide DACA veti lua impreuna 12-13% e mare lucru….simpatizantii lui Crin si cei ai lui Predoiu NU vor iesi la vot sa voteze „raul cel mai mic” de nici un fel-TRADATORUL impus de servicii. INSIST: YOUTUBE.COM/COMPETENTA SI SPERANTA , CRIN ANTONESCU CINSTE SI SPERANTA, IMN PNL CRIN ANTONESCU!!! VREM O TARA PT.PIETONI,NU PT.BARONI DE CULOARE ROSIE-PORTOOCALIE,SAU GALBE-ALBASTRU ! CRIN ANTONESCU PRESEDINTE!

  Apreciază

  • Radu Zlati 6 august 2014 la 5:53 PM #

   Nu am de ce să îmi fie teamă de simpatizanții lui Crin, eu fiind unul dintre aceștia. Pur și simplu, nu am intrat pe blog cam de 24 de ore 🙂

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: