Declarațiile președintelui PNL, Klaus Iohannis, în cadrul emisiunii ”Jocuri de Putere” – Realitatea TV

klaus-iohannis-basescu-si-ponta-colaboreaza-foarte-bine-pactul-de-coabitare-a-produs-rezultate-frumoase-18475916De ce ar trebui să vă votez? Care este proiectul dvs.?

Recunosc, multă lume se întreabă de ce vin eu de la Sibiu la Bucureşti. Eu vin de la Sibiu la Bucureşti pentru că vreau să schimb regulile jocului politic. Cred că este un motiv suficient de bun de a mă vota. La noi, în România, se poate. Acesta este mesajul cu care vin în faţa românilor. Am demonstrat la Sibiu că se poate. În România, se poate. Şi aceasta este oferta mea pentru români. În România, se poate şi voi demonstra acest lucru.

Dumneavoastra iubiţi România?

Da, eu iubesc România. De aceea am rămas şi voi rămâne în România. Eu îmi doresc ca în ţara mea să fie bine.

Cine este adversarul dumneavoastra? Îi ştiţi vulnerabilităţile?

Poate am mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Ştiu cu cine mă bat şi ştiu de ce mă bat. Mă bat cu un sistem. Eu sunt foarte nemulţumit de sistem şi cred că trebuie să ne întrebăm ce vrem. Vrem un deceniu de preşedinţie pentru clientela politică, pentru baronii locali? Pentru oameni corupţi şi incompetenţi? Vrem să dăm România unei

clici, s-o dăm baronilor, corupţilor? Eu am o cu totul altă viziune şi, chiar dacă voi lupta împotriva acestui sistem, eu voi lupta pentru viziunea mea. Este extrem de simplă: Îmi doresc o Românie prosperă şi puternică, condusă de un preşedinte care face mai puţin spectacol şi mai mult pentru România. Îmi doresc o preşedinţie care vine cu multă seriozitate şi respect pentru oameni.

Am în spate două partide care au fuzionat, am în spate o echipă performantă. Avem jumătate din primarii din ţara asta. Cu această echipă nu îmi este teamă.

Vă aşteaptaţi să aveţi parte de atacuri?

Noi ne dorim o campanie curată, dar faptul că ne dorim, nu înseamnă că aşa o să fie. Suntem pregătiţi şi vom câştiga chiar dacă va fi o campanie murdară.

Cum veţi reuşi în campanie să vă motivaţi armata în aşa fel încât să nu poată fie cumpăraţi, păcăliţi, de maşinăria din partea cealaltă a baricadei?

Vom merge la ei. Este clar că aşa s-a creat imaginea mea, că vorbesc puţin. De mâine dimineaţă intrăm în precampanie. Voi merge în fiecare organizaţie judeţeană şi vom începe o acţiune de strângere de semnături. Aşa vom intra în primul contact cu oamenii. Vom avea o campanie intensă, foarte bine pregătită, şi în teren şi online. Sunt conştient că am o echipă foarte bună, care va duce mesajul mai departe. Sunt conştient că oamenii vor să mă vadă şi o să mă vadă.

Vă puneţi în gând să faceţi un tandem cu Predoiu?

Pot să vă spun că în această dimineaţă ne-am întâlnit şi am discutat sondajele. Unul din primii care au vorbit a fost Catalin Predoiu care a spus că a înţeles şi a spus că este în echipa mea şi mă sprijină. De acum mergem înainte într-o singură echipa. Dacă vom avea sau nu un tandem, este o chestiune care va fi lămurită în zilele următoare. Predoiu a fost desemnat pentru functia  de prim-ministru.

Putem să avem certitudinea că dacă ajungeţi preşedinte, îl veţi propune pe Predoiu premier.

Aşa este.

Cum veţi ajunge la 5 milioane de voturi pentru a ajunge preşedinte? Ce le oferiţi tinerilor?

Mâine începe echipa de campanie să lucreze şi vom avea o campanie susţinută şi utilă care ne va aduce acolo unde ne dorim. Da, îi vom aduce şi pe nehotărâţi. Le vom da un mesaj de speranţă. În România se poate. În ceea ce  priveşte tinerii, este grupul-ţintă la care mă uit cel mai mult. Constatăm cu cea mai mare tristeţe că tinerii au votat foarte puţin. Îmi doresc să schimb această stare a lucrurilor. Noi acum lucrăm la o campanie online care este destinată tinerilor. Ei trebuie să înţeleagă că votul lor este hotărâtor.

Ce îi veţi spune unui dascăl care are 15 milioane de lei salariu?

Şi eu sunt dascăl. Mi-a plăcut foarte mult să predau. Au fost 15 ani care au fost foarte frumoşi. Îi înţeleg perfect. Sunt unul dintre ei. Sistemul educaţional este unul din sistemele publice de care mă simt foarte apropiat. Este nevoie de o dezbatere publică aici. Avem resurse, oameni inteligenţi.

Care este abordarea candidatului Klaus Iohannis în ceea ce  înseamnă economia României?

Noi nu venim să povestim lucruri. Venim cu un proiect de ţară pe care îl vom prezenta în curând. Venim cu o abordare integrată care arată cum vrem noi să rezolvăm problemele economiei româneşti. Cum vrem noi, prin relaxare fiscală, să facem economia predictibilă. Noi vrem să venim cu o abordare unde politica fiscală prevalează şi de acolo se deduce politica bugetară. Nu cum avem acum.

Ce veţi face dvs. pentru a exploata acest moment regional unic?

Investitorii ne spun ce doresc de la noi: reguli simple care se păstrează, predictibilitate şi seriozitate fără corupţie. Trebuie să ne apucăm de treabă, să fim parteneri serioşi şi credibili. Eu vreau să garantez statul de drept în România.

Cu ce ne garantaţi că vor funcţiona instituţiile?

În ultimii ani, au fost lucruri care nu au funcţionat, dar sunt unele lucruri care au început să funcţioneze şi s-au făcut progrese. Una dintre zone este Justiţia. Este un bun câştigat extrem de valoros. Stat de drept, Justiţia, sunt valori care trebuie respectate cu orice preţ. Eu voi garanta că Justiţie rămâne independentă, iar România îşi va consolida poziţia de stat de drept. Ne uităm la PSD şi la premier, care declara că este alături de colegul de partid care era anchetat.

Ce garanţie o să avem că nu va trânti uşa un baron şi la uşa dvs. la Cotroceni?

Nu o să aveţi asemenea surprize cu mine. Lumea mă cunoaşte şi ştie că cu aşa ceva nu trebuie să vină. Este trist, dar adevărat că în ultimii ani, în loc să ne îndreptăm spre un stat de drept, vedem că ne îndreptăm spre baronizarea României. Nu îmi doresc o Românie care să se întoarcă către o feudalizare.

Care este poziţia dvs. faţă de autonomie?

Este bine să vedem ce înseamnă regionalizare şi unde putem să mergem în zona de autonomie. Am mai spus că regionalizarea României poate fi doar o regionalizare administrativă. O regionalizare etnică nu se poate face în România. Eu sunt adeptul statului naţional unitar. Nu cred în regionalizare pe criterii etnice. Cu totul altfel stă situaţia în domeniul autonomiei culturale. Autonomie teritorială nu se va întâmpla.

Care este poziţia în treburi precum Roşia Montană, gazele de şist?

România are nevoie de oameni de afaceri puternici. Trebuie sprijiniţi şi investitorii şi oamenii de afaceri români. Roşia Montană este un fel de privatizare esuata.

Avem o soluţie tehnologică care duce la o problemă majoră pentru mediu. Aşa ceva este inacceptabil. Resursa este, trebuie să o exploatăm, dar cu cap. Trebuie să folosim o tehnologie sigură. Este o zonă în care nimeni nu mai are de lucru. Trebuie să avem un cadru legislativ foarte ferm. La gazele de şist se pune altfel problema. Trebuie să acceptăm ideea de explorare. Cu exploatarea, trebuie să o luăm mai încet. Este o tehnologie mai veche care nu a fost profitabilă până acum. Preşedintele poate să pornească o discuţie publică. Atunci avem mult mai multe şanse să găsim o soluţie sustenabilă.

Spuneţi-mi poziţia dumneavoastră faţă de condamnarea domnului Voiculescu şi poziţia faţă de mitingul de ieri al celor care susţin Antena 3?

Noi, liberalii am spus demult că nu comentăm deciziile instanţei. Am luat act de decizie. Nu comentăm. Mai mult, nu cred că trebuie un politician să spună despre o decizie a unei instanţe din România.

Ceea ce s-a întâmplat cu acea plimbare în jurul Cotroceniului. A fost un protest neautorizat. Indiferent dacă o manifestare este autorizată sau nu, Jandarmeria trebuie să ia toate măsurile ca oamenii să nu fie bruscaţi, jigniţi. Aici cred că s-a greşit. Jandarmeria trebuia să fie acolo şi să impună ordinea publică.

Care este poziţia faţă de românii de peste Prut?

Trebuie să admitem că România şi Republica Moldova au o relaţie specială. Limba, poeţii, aspiraţiile de a fi în Uniunea Europeană. Eu voi fi un preşedinte care doreşte o apropiere semnificativă între România şi Moldova. Acest lucru il voi începe chiar de săptămânile următoare când voi merge intr-o vizita în Republica Moldova.

Poziţia faţă de NATO şi parteneriatul strategic pe care-l are România cu SUA?

Am constat în ultima vreme că ceea ce avem noi doar nişte reacţii destul de slabe. Cred că aici este nevoie să spunem apăsat câteva lucruri. România are o poziţie foarte bună pentru că are parteneriatul strategic cu SUA, este membra NATO şi a UE. Va rămâne aşa şi eu garantez acest lucru. Dar nu este suficient să fim, acolo, trebuie să fim şi prezenţi. Să fim în echipele care fac analizele şi strategiile. Nu va exista o ţară de care România să fie cea mai legată. România va avea şansa să crească schimburile comerciale cu toţi membrii UE. Excelent ar fi o ţară fără corpuţie, cu legislaţie stabilă şi să încurajeze oamenii de afaceri.

Care este rolul lui Crin Antonescu în următoarele 3 luni de zile? Are vreun rol? Care e poziţia faţă de Traian Băsescu?

Sunt convins că locul lui Crin Antonescu este în echipa noastră, a noului PNL. Am toată convingerea că aşa se vor petrece lucrurile. În chestiunea cu Traian Băsescu am spus că în România a venit timpul pentru o nouă formaţiune, o mare formaţiune de centru-dreapta care este gândita pentru viitor. Acest proiect nu este făcut pentru a explica trecutul.

Proiectul a fost creat de noi, PNL şi PDL, şi nu a avut nevoie de binecuvântarea nimănui. Nu este un proiect împotriva Traian Băsescu, nici cu Traian Băsescu, ci un proiect fără Traian Băsescu.

Ultima dată când am vorbit cu Traian Băsescu am vorbit în 2008, înainte să mă refuze pentru prim-ministru. de atunci, din 2008, nu am mai vorbit. Nu a fost nicio ocazie în care să am ceva de împărţit.

De ce vă critică Tăriceanu?

Nu ştiu de ce a plecat din PNL, a înfiinţat un nou partid. Dl. Tăriceanu trebuia să rămână în PNL şi să-şi asume rolul de fost preşedinte şi coleg al nostru. Nu am ce să-i răspund domnului Tăriceanu. A reuşit să atragă parlamentari liberali, chiar şi foşti miniştri care au primit totul de la PNL. Tăriceanu a înfiinţat un nou UNPR, dar cu alt nume. Este o structură prin care doreşte să concureze cu PNL.

Ce părere aveţi despre pactul de coabitare?

Acest pact este un lucru care nu a fost necesar. Avem o constituţie care arată cum trebuie să colaboreze preşedintele cu primul-ministru. Acest pact de coabitare nu este decât un troc politic. Un troc politic nu este niciodată transparent. Nimeni nu ne-a spus cine la făcut pe prim-ministru să semneze acest pact. De ce a fost semnat noaptea? De ce nu a fost semnat în faţa camerelor?

Poziţia faţă de monarhie

Nu cred că mai neagă cineva importanţa monarhiei pentru România. Cred că a fost o şansă pentru monarhie după revoluţie. Acum lucrurile s-au schimbat.

E adevărat că vreţi să modificaţi calendarul alegerilor prezidenţiale?

Guvernul are o sarcină importantă de la partid. Să creeze avantaj pentru competitorul aflat la putere, Victor Ponta.  Au introdus tot felul de modificări, Ordonanţa 45 şi HG 520 care după părerea noastră încurajează turismul electoral. Este inadmisibil să fie modificată legislaţia pentru a crea avantaj primului-ministru care candidează. Am contestat aceste două acte normative nu pentru a modifica datele alegerilor, ci pentru a corecta erorile.

Ce  veti face dacă  veti fi declarat incompatibil de ANI?

Nu am nici un termen cu ANI, nici în septembrie, octombrie sau noiembrie. Am câştigat toate procesele cu ANI. Dar termenul nu va fi în această toamnă, poate în 2015. Eu am câştigat în prima instanţă pe bună dreptate şi nu mă înşel că voi câştiga şi a doua orară.

Aţi participat de 1 decembrie la manifestaţiile prilejuite de acest eveniment?

Da! Am participat de fiecare dată, exceptând cazurile când nu am fost în Sibiu. Aceste lucruri pot fi verificate: video, poze etc.

Este adevărat că vi s-a cerut amplasarea unei statui a mitropolitului Antonie Plămădeală la Sibiu?

Nu a existat un asemenea refuz.

Vă consideraţi un patriot român? Veţi iubi România în fiecare zi?

Eu sunt un patriot român. Aveţi această garanţie

Etichete:, , , , , ,

6 comentarii pe “Declarațiile președintelui PNL, Klaus Iohannis, în cadrul emisiunii ”Jocuri de Putere” – Realitatea TV”

 1. Anca Dragomirescu 12 august 2014 la 9:57 AM #

  Unele raspunsuri au fost mai scurte decat intrebarile jurnalistilor. Paradoxal enuntarea lor a durat mai mult.

  Apreciază

  • Radu Zlati 12 august 2014 la 2:24 PM #

   Sparta!

   Apreciază

   • corrie 13 august 2014 la 12:17 AM #

    Hai ,lasati, ca nu puteti sa-l faceti ce nu este !!! Cu imaginea asta de om superior ,sfidator , nu va cuceri electoratul ! Neamtul are in sange convinerea ca este rasa superioara….

    Apreciază

 2. katy 13 august 2014 la 11:38 PM #

  Jenant personaj,devine tot mai clar ca e ghidonat de la Cotroceni…

  Apreciază

 3. Anca Dragomirescu 15 august 2014 la 11:30 PM #

  Daca il scoli din somn noaptea la ora 3 pe dl. Crin Antonescu vorbeste LIBER incomparabil mai bine decat Iohannis cu textul in fata scris de madam Gorghiu. Pe zi ce trece se face tot mai mult de rasul tarii. La ce nivel al penibilului trebuie sa ajunga pentru a fi scos afara din cursa?

  Apreciat de 1 persoană

 4. dan barbu 16 august 2014 la 7:54 PM #

  ACEST OM ARE O DORINTA ACERBA DE PUTERE!!! Am observat ca fotografia pe care a ales s-o puna pe pagina sa de facebook este una in care apare in planul 2 si imaginea lui Crin, pe care apoi PUR SI SIMPLU, A STERS-O!!! Iar faptul ca isi pune peste tot ,la orice discurs,cat de insignifiant ar fi,imaginea sa fotografiata MEREU de jos in sus( de parca nu este destul de inalt!) ,arata deja o ingrijoratoare suficienta si aroganta ,cultul personalitatii stim f.bine unde a dus tara asta pe vremea comunismului! II SIMTIM LIPSA LUI CRIN ANTONESCU,UN OM DINTRE NOI,SIMPLU ,MODEST SI CU DRAGOSTE DE TARA. Faptul ca nu este sprijinit din afara ,cum este „neamtul” sau noul sau mentor ,Basescu,il face muuult mai demn de respectul romanilor!

  Apreciat de 1 persoană

%d blogeri au apreciat: