Comunicat de presă al președintelui PNL, Klaus Iohannis, privind Summit-ul NATO

mesajul-lui-klaus-iohannis-de-ziua-frantei-127342-1Summit-ul NATO, desfășurat în Ţara Galilor, a fost un eveniment de o importanță istorică. Deciziile luate cu această ocazie, multe dintre ele consemnate în Declarația finală a Summit-ului, sunt pași concreți, eficienți, care arată capacitatea de reacție a Alianței și faptul că rolul ei crucial nu s-a redus în niciun fel la nivel global. Declarația finală a subliniat faptul că statele membre au resursele, capabilităţile şi voinţa politică necesare pentru a se asigura că Alianţa „rămâne gata să facă faţă oricărei provocări” şi să apere libertatea individului, drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

Summit-ul a dat un mesaj clar de unitate a lumii euroatlantice, extrem de așteptat și pe care România trebuie să îl salute. Această unitate euroatlantică a fost limpede exprimată în Declarația finală, inclusiv prin condamnarea în termeni limpezi și fermi agresiunea Rusiei în Ucraina. Mai mult, Alianța i-a cerut acesteia să se conformeze urgent valorilor și angajamentelor care au făcut posibil construirea unui parteneriat NATO – Rusia. Cu excepția celor politice, toate canalele de comunicare între Alianță și Federația Rusă au fost închise.

Summit-ul a trimis mesaje clare, unanime că NATO rămâne cea mai puternică și solidă garanție de securitate pe care o poate avea un stat astăzi. Prin măsurile care s-au luat la Summit, țara noastră și-a îndeplinit obiectivele, iar România are astăzi cele mai mari și consistente garanții de securitate din toată istoria ei. Acest fapt trebuie subliniat de fiecare dată. Așa cum arată foarte clar exemple tragice foarte recente, petrecute la frontierele României, fără a avea securitatea asigurată, nu poți construi nimic durabil din punct de vedere politic, economic sau social.

Este de salutat efortul Alianței de a deschide o cooperare mai strânsă cu Republica Moldova, la nivel de expertiză, reformă a sistemului de securitate, construcție instituțională. De asemenea, R. Moldova trebuie încurajată să continue și să întărească această colaborare, inclusiv să deschidă o dezbatere la nivelul societății în ceea ce privește opțiunile de securitate ale statului.

După cum a arătat și Summit-ul NATO din Țara Galilor, în contextul actual tensionat și instabil din regiune, poziția strategică a României este mai importantă decât oricând. România, stat euroatlantic, partener strategic cu SUA și învecinat cu Marea Neagră, va trebui să fie capabilă să fructifice aceste avantaje strategice. Niciodată după 1989 România nu s-a aflat într-o poziție geostrategică mai favorabilă. Într-o regiune plină de incertitudini, România trebuie să fie un reper ferm, iar Bucureștiul punctul de plecare al unor inițiative diplomatice și strategice care să vizeze frontiera de Est a Uniunii Europene și a NATO. În parteneriat cu Polonia, alături de statele baltice și Bulgaria, este sarcina politicienilor responsabili să construiască și să-și asume un asemenea proiect regional și să valorifice aceste oportunități.

8 septembrie 2014                                                          

Klaus Iohannis, Președintele Partidului Național Liberal 

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: