Nu se pot realiza alegeri anticipate. Nu curând. Aici, Ponta are dreptate. Decizia anterioară a CCR va împiedica organizarea unor alegeri pe baza unei noi legi electorale, înainte de trecerea unui an de la data promulgării respectivei legi. Cu alte cuvinte, dacă va exista suficient consens și o nouă Lege Electorală va fi trecută prin Parlament în următoarele luni, alegeri parlamentare anticipate nu vor avea loc decât, eventual, concomitent cu alegerile locale din 2016. Adică prea târziu pentru a asigura legitimitatea unei guvernări PNL în 2015. Adevărat, s-ar putea desfășura alegeri anticipate pe baza actualei legi.
Dar… Dar nu cred că procedurile parlamentare, complicate, ar putea avea loc in lipsa unui consens mai larg, care să includă parlamentarii UNPR, PC, PMP, PPDD și pe cei actualmente independenți (am amintit doar câteva categorii de parlamentari care, din motive relativ comune, ar prefera să își termine mandatul la termen decât să asume riscul unor alegeri anticipate).
Pe de altă parte, alegeri anticipate pe baza legislației actuale ar contraveni intenției declarate de trecere la un Parlament „ușor”, de numai 300 reprezentanți ai națiunii. Astfel de alegeri ar dezamăgi crunt electoratul, în special pe cel al președintelui Iohannis, iar declanșatorul/organizatorul lor (să presupunem ca PNL ar fi acela) ar plăti prețul acestei dezamăgiri. Nu cred că liderii PNL sunt sinucigași politici, deci ideea unor alegeri parlamentare anticipate o putem considera doar una de agitprop.
Ce se poate realiza, în anumite condiții?
Se poate realiza o configurație parlamentară care să permită răsturnarea guvernului Ponta și accederea PNL la guvernare, fie în cadrul unui guvern minoritar, fie in cadrul unei coaliții bazate pe una sau mai multe „soluții imorale”. Cât de bun, cât de eficient va fi guvernul respectiv este o întrebare la care deocamdată nu am un răspuns; dar dacă este să mă iau după întârzierea creionării unui program valid de guvernare precum și după numele vehiculate, calitatea noului guvern PNL nu va fi mult mai ridicată decât cea a guvernului Boc. Ar putea să fie suficient pentru o guvernare decentă, în condițiile în care România nu este confruntată în acest moment cu o criză economică, precum în 2009-2012?
Se poate realiza un consens care să ducă la revizuirea Constituției, la o nouă Lege a Partidelor și la o nouă Lege Electorală, acte politice majore fără de care înnoirea clasei politice prin ea însăși, iar nu prin patul procustian al DNA, nu va fi posibilă. Însă datorită configurației politice actuale, aceste acte politice vor fi produsul unor compromisuri majore, și mă tem că ele vor mulțumi prea puțini.
Se poate trece la opera de resetare a marilor partide politice. PSD s-ar putea vedea în situația de a se reforma sau de a dispărea ca cel mai important partid politic al României. Iar continuarea procesului de fuziune în cadrul PNL va oferi ocazia de a se schimba multe dintre mecanismele de putere reală din cadrul partidului. Din nou, procesele interne ar putea duce la o resetare nu numai de resurse umane, dar și de orientări politice și doctrinare.
Rămâne de văzut dacă factorii e schimbare la nivelul PSD și PNL vor fi suficient de puternici pentru schimbări profunde, sau acestea vor fi doar unele cosmetice.
Ce se poate?
Se poate, și încă ușor, ca perioada ce urmează până la confruntările electorale din 2016 să fie pierdută. Ca PSD să prefere să se cramponeze de putere cumpărând, prin procedeele bine cunoscute, lealitatea aliaților de guvernare.
Se poate ca PNL să demonstreze ca nu dispune de voința sau de putința de a cârmui statul român, și să prefere să își rezolve problemele interne, în așteptarea decontării politice din partea PSD, în 2016.
Se poate ca, la fel ca în cazul Bugetului pe anul 2015, președintele să prefere calea coabitării cu un guvern PSD suficient de timorat pentru a face, la nevoie, unele concesii Cotrocenilor.
Ne așteaptă un an extrem de complicat și nu îmi rămâne să sper ca unele dintre chestiunile pe care le-am considerat mai sus ca fiind prea puțin probabile să se realizeze, iar dintre cele mai degrabă posibile, să nu se înfăptuiască.
Cer prea mult de la anul 2015?
Da ai dreptate este un an complicat…
Insa cred ca se poate face cel putin reforma electorala (inclusiv legea finantarii partidelor…) – si asta imediat cum re-incepe parlamentul activitatea…
Oricum, indiferent de „marile proiecte legislative” (inclusiv revizuirea consitututiei) parlamentul poate sa intre si el in epoaca „lucrului bine facut”, adica a legislatiei bine facuta – coerenta, necontradictorie, orientata spre interesul public si spre viitor, etc…
Si atentie PNL-ul are doua evenimente majore pe care trebuie sa le lanseze de acum – implinirea a 100 de ani de la Marea Unire (2018) …si prin presedintele PNL Iohannis trebuie sa pregateasca bine si sa implementeze cu succes Presedentia UE in 2019…
La multi ani tuturor !
ApreciazăApreciază
Greu cu reforma in PSD dar si in PNL mai ales ca parca cei proveniti din PDL incearca sa puna mana pe conducerea partidului ,si nu cred ca ar fi bine ca sa il vedem pe Blaga presedinte al PNL…
ApreciazăApreciază
Nici eu nu cred că ar fi bine, dar este probabil să se întâmple. Depinde de coeziunea, determinarea și abilitatea celor care conduc cele două aripi ale partidului. Și mulți apreciază că din acest punct de vedere aripa PDL stă ceva mai bine, cel puțin în garnitura de conducere actuală.
ApreciazăApreciază
Asa este,dar parca nu ar strica un pas in spate figurile compromise in timpul guvernarii Boc si cei care clamau ”lovitura de stat ” din 2012.
Aparitia unor nume noi ar fi benefica pentru PNL.
ApreciazăApreciază