Interpelare adresată Primului Ministru și Secretarului de stat al SSPR

catsINTERPELARE

Adresată: Domnului Victor Ponta, Prim-ministru,

Domnului Adrian Sanda, Secretar de stat, SSPR,

De către: Radu Zlati, Deputat PNL

Obiectul interpelării: Situația revoluționarilor din municipiul Turda

Domnule Victor Ponta, Prim Ministru,

Domnule Adrian Sanda, Secretar de Stat, conducător al SSPR,

Luni, 9 februarie 2015, Guvernul a emis normele de aplicare ale OG 95. Pe lângă alte modificări aduse legislației anterioare, pertinentă în domeniul relaționării statului român cu persoanele care au luat parte la evenimentele revoluționare din iarna lui 1989,  în textul OG 95 a fot introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de „luptător cu rol determinant.” De asemenea  OG 95 a decis că indemnizaţii se vor acorda doar persoanelor care obţin un nou certificat, menit să le ateste şi această calitate.

OG 95 prevede că în decembrie 1989 românii au luat parte la o revoltă iar nu la o revoluție anticomunistă, și că această revoltă s-a finalizat victorios în data de 22 Decembrie, odată cu fuga lui Nicolae Ceaușescu. Una dintre consecințele acestui punct de vedere guvernamental este faptul că indemnizaţii de revoluţionar vor primi doar persoanele care, la Revoluţia din decembrie 1989, au participat la acţiuni de stradă în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Tîrgu-Mureş şi Cluj-Napoca.

Domnule Premier, Domnule Secretar de Stat, între momentul fugii lui Nicolae Ceaușescu și cel al anunțării executării sale la Târgoviște, la Turda au murit 14 oameni: Rus Ștefan, Avădanei Ion, Gog Radu, Ilea Ecaterina, Creța Bazil, Matei Vlad Ilie, Berlea Claudiu, Suciu Sorin Săndel, Ciobanu Marian, Cionca Iosif, Mărginean Ioan, Toma Călin, Antimie Ionel, Bălan Dorel Mihai. Când au plecat de acasă, aceștia nu știau că Revoluția a învins și că locul lor nu este în stradă ci în fașa televizoarelor. Nu știau nici măcar că nu are loc o Revoluție, ci doar o revoltă. Nu ăși puteau închipui că, peste ani, niște oameni care își trag, totuși, actuala putere și influență politică din evenimentele sângeroase ale lui Decembrie 1989, vor stabili din vârful pixului cine sunt și cine nu sunt eroii martiri fașă de care patria trebuie să fie recunoscătoare.

Domnule Premier, domnule Secretar de Stat, vă readuc aminte, în cazul în care ați uitat, că după momentul fugii lui Ceaușescu și cel al anunțării execuției sale, în România au murit, de moarte violentă, mai mulți oameni decât în intervalul 16-22 Decembrie. Ai cui sunt acești morți, domnilor? Măcar, până acum, familiile îndoliate aveau consolarea că cei dragi au murit  pentru o cauză comună, că pe jertfa lor de sânge s-a clădit libertatea noastră. Vă invit, domnule Premier și domnule Secretar de Stat, să mergeți și să spuneți familiilor celor 14 căzuți la Turda, sutelor și miilor de urmași ai celor care au căzut după fuga lui Ceaușescu dar înainte de a fi evident că Revoluția a învins, că dragii lor au căzut nu pe altarul unei revoluții ci din greșeala de a fi iubit libertatea mai mult decât viața; că au murit din eroare, sau din prostie, sau din orice altă motivație pe care mintea și sufletul dumneavoastră le vor putea invoca.

În consecința celor prezentate mai sus, Domnule Premier Victor Viorel Ponta și domnule Secretar de Stat Adrian Sanda, vă solicit prin prezenta să îmi răspundeți, în scris, la următoarele întrebări:

 1. Care au fost motivațiile pe baza cărora s-a luat decizia ca momentul de final al evenimentelor revoluționare din Decembrie 1989 să fie fuga lui Nicolae Ceaușescu de pe acoperișul CC al PCR?
 2. Care a fost instituția științifică sau de autoritate morală pe baza avizului căreia a fost luată hotărârea ca morții căzuți în lupta împotriva comunismului, dar ulterior fugii lui Ceaușescu, să devină niște morți ai nimănui, iar supraviețuitorii, unii dintre ei purtând și azi sechelele acelor evenimente, să nu se mai bucure de recunoștința noastră, a tuturor?
 3. De ce supuneți familiile celor căzuți la procedee umilitoare, prin care sunt obligate să re-ateste și adeverească moartea celor dragi, devreme ce moartea acestora a fost deja constatată oficial – și nu doar atât ci și comemorată public?
 4. Cântărește sângele celor 14 căzuți la Turda mai puțin decât sângele altor martiri, căzuți anterior momentului de 22 Decembrie ora 12.00? Și cum a fost stabilită greutatea acestui sânge?

Domnilor, poate că în decembrie 1989 nu a avut loc o Revoluție ci doar o revoltă. O arată și OG 95 – dacă în Decembrie 1989 ar fi avut loc cu adevărat o Revoluție, atunci tipuri umane și structuri de gândire precum ale celor care au gândit și aprobat OG 95 nu ar fi ajuns în această situație, nu ar fi condus acum România.

Cu nădejdea că o greșeală făcută poate fi oricând îndreptată de către cei care au comis greșeala, aștept răspunsul dumneavoastră în scris.

La prezenta interpelare, solicit răspuns în scris.

Cu stimă,

RADU ZLATI,

Deputat PNL

16.02.2015

NOTĂ:lpână în prezent nu s-a primit un răspuns la această interpelare

        

Etichete:, , , ,

2 comentarii pe “Interpelare adresată Primului Ministru și Secretarului de stat al SSPR”

 1. Agache Aurel Dionisie 3 martie 2015 la 9:36 AM #

  Foarte pertinentă interpelarea dumneavoastră. Vă felicit pentru modul judicios în care ați pus problema. Aș dori să vă atrag, în mod respectuos, atenția și asupra faptului că în măsura în care ordonanța guvernului nr. 95/2004 este respinsă in corpore, în mod practic urmașii eroilor martiri nu vor beneficia de aceea indemnizație de 0,5, indiferent de veniturile care le obțin și care este stipulată ca noutate în ordonanța respectivă (făcută conform guvernului pentru a repara discriminarea la care sunt supuși urmașii) și la fel ca și în anul 2004 când s-a făcut legea 341 urmașii(copiii) eroilor martiri vor fi scoși din nou din lege. Deocamdată ei sunt acolo, dar dacă OUG 95 pică ei vor fi scoși afară din nou din lege. Pe lângă susținerile pertinente și de bun simț pe care le-ați făcut vă rog să luați în considerare și acest aspect al problemei atunci când vor fi făcute dezbaterile în plen. Vă mulțumesc anticipat, în numele copiilor urmașilor de eroi martiri

  Apreciază

 2. mariusmioc 4 martie 2015 la 3:57 PM #

  Punctul de vedere al asociației „17 Decembrie” a răniților și familiilor îndoliate din revoluție – Timișoara, cu privire la OUG 95/2014: https://asociatia17decembrie1989timisoara.wordpress.com/2015/01/26/punct-de-vedere-cu-privire-la-o-u-g-952014/

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: