Scrisoarea co-președintelui PNL Alina Gorghiu adresată românilor și liberalilor cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie

Dragi români,

Dragi liberali,

Mesajul pe care vi-l adresez astăzi nu este unul despre actualitatea politică a acestui sfârșit de an sau despre perspectivele anului electoral 2016. Aniversarea zilei de 1 Decembrie trebuie să ne oprească pentru o clipă de la mizele prezentului și să ne îndrepte atenția spre simboluri, istorie și valori.

alina gorghiuSărbătorim 1 Decembrie – Ziua Națională a României și nu putem să nu ne reamintim ce a însemnat  proiectul național de-a lungul istoriei de 140 a PNL. În toate guvernările sale, precum și în toate acțiunile sale politice, Partidul Național Liberal a avut două preocupări majore: Proiectul național, realizarea idealurilor de independență și unitate naționale ale românilor și Proiectul de modernizare a României, în sensul transformării într-un stat de tip occidental, democratic și prosper.

Noi, liberalii, știm că cei care au fondat PNL sunt părinții fondatori ai statului român modern. Ion C. Brătianu este cel care a condus guvernul în momentele de cumpănă și glorie ale Războiului de Independență. Tot el este cel care s-a implicat în mod decisiv în aducerea pe tronul României a prințului Carol de Hohenzolern, viitorul Rege Carol I, în anul 1866. Marea guvernare liberală din  perioada 1876 – 1888 a fost un succes remarcabil atât pentru PNL, cât, mai ales, pentru România. Merită să ne reamintim cu mândrie că într-un timp scurt, România și-a proclamat independența de stat (10 mai 1877), a ieșit învingătoare din războiul cu Imperiul Otoman, a proclamat Regatul. În plan intern, reformele guvernării liberale au fost pe măsura succeselor de pe plan internațional: înfiinţarea Băncii Naţionale (1880), legea electorală din 1884, reducerea termenului învoielilor agricole la 2 ani şi jumătate, autocefalia Bisericii Ortodoxe Române (1885), legea pentru încurajarea industriei naţionale (1887), construirea a peste 3.000 km de căi ferate şi şosele (o performanță pentru Europa acelor vremuri).

Epoca de grație pentru modernizarea României a stat sub semnul Brătienilor, cel mai prestigios nume din galeria oamenilor politici români. Ion I. C. Brătianu, inspirat de exemplul tatălui său, a urmat politica de a face din România o țară puternică, modernă și democratică. Guvernul liberal pe care l-a condus în anii dramatici ai Primului Război Mondial a reușit să aducă România față în față cu realizarea idealului unității naționale. După război, Guvernul român a negociat ferm cu reprezentanții marilor puteri, obținând recunoașterea drepturilor României asupra teritoriilor sale istorice.

PNL a modelat România, iar în acest proces s-a modelat și pe sine, fiind permanent cu câțiva pași înaintea altor forțe politice. PNL a fost partidul care în 1913 a propus reforma agrară și sufragiul universal, lucruri care s-au realizat cu o întârziere de câțiva ani din cauza Primului Război Mondial. În 1923, PNL a dat o Constituție modernă, care asigura o bază solidă pentru a continua în ritm accelerat a modernizării țării.

Este o realitate dovedită a istoriei că Partidul Național Liberal este profund legat de transformarea României într-un stat modern, european. Proiectul unității naționale este o casă la care au trudit din greu generații de români. La temelia acesteia se află jertfa a sute de mii de soldați români și patriotismul și viziunea politică a unor oameni politici liberali, precum cei din familia Brătianu. Pe 1 Decembrie, când sărbătorim ziua în care toți românii s-au adunat sub acoperișul aceleiași case, avem cel mai bun prilej să ne gândim cu recunoștință la acești înaintași, să le cinstim memoria.

Sunt convinsă că faptele pe care le-am evocat de-a lungul acestei scrisori vă sunt cunoscute și dumneavoastră, iar această moștenire istorică este principalul motiv pentru care susțineți Partidul Național Liberal. Personal, cred că aceasta este cea mai sănătoasă și autentică formă de atașament față de un partid politic: atașamentul față de idei, principii, valori, cultul memoriei pentru înaintașii care au creat națiunea română modernă.

Sper că politica românească se va așeza cât mai curând pe bazele valorilor morale și ale principiilor sănătoase. Societatea românească ne cere acest lucru iar noi, liberalii, trebuie să fim primii care răspund acestei revendicări. A servi interesul public, a urmări cu adevărat obiective înalte, și nu interese mărunte, este cel mai bun mod în care putem cinsti istoria României și memoria Brătienilor. Am convingerea că în perioada care va urma, Partidul Național Liberal se va ridica din nou la înălțimea misiunii sale istorice, aceea de a crea prin noi înșine, o Românie cu adevărat europeană, prosperă și democratică.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Alina Gorghiu, Co-președinte PNL 

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: