Monedele de pe fața Guvernatorului Isărescu

Radu ZlatiSăptămâna trecută, oarece oameni furioși de felul în care Banca Națională a României a înțeles să trateze Legea Dării în Plată au aruncat cu monede înspre elegantul sediu al BNR de pe strada Doamnei. Din fericire pentru toată lumea, nu au existat provocatori, iar carosabilul era în bună stare, fără a oferi muniție suplimentară.

Să luăm incidentul doar ca pe un epifenomen. Dar chiar și așa, semnalul de alarmă tras prin clinchetul monedelor ar trebui înțeles de către întâiul viticultor al țării și a lui oaste bine plătită (din bani publici).

BNR (instituția care a tăcut molcom pe când erau devalizate bănci precum Banca Agricolă și Bancorex, pe când se prăbușea FNI odată cu credibilitatea CEC și pe când băncile comerciale acordau împrumuturi de milioane de euro unor politicieni închizând ochii la vădită lor incapacitate de plată din venituri legitime) s-a dovedit extrem de vocală în a combate o lege care, în fapt, nu ar face decât să pună pe picior de egalitate în fața riscurilor cele două entități care ar trebui să fie partenere – băncile și clienții. Nu doar că BNR a devenit vocală – ea, o instituție a cărei vocație ar trebui să fie Discreția-, ci și-a trecut vocalizele pe un registru până acum neîncercat: acela al mojiciei. Astfel, Guvernatorul Isărescu a crezut că va găsi un argument suplimentar dacă aduce aminte românilor că inițiatorul legii, Daniel Zamfir, nu este finanțist, ci medic.

Astfel, Isărescu uită, convenabil, că legea are un coautor recunoscut public de către deputatul Zamfir, și anume avocatul Piperea, specializat în ultima vreme în a apăra clienții contra abuzurilor exercitate de către bănci. De asemeni, Isărescu se face că uită faptul că legea a trecut deja pe sub furcile caudine ale comisiilor de specialitate din Parlament, unde finanțiștii nu lipsesc.

Isărescu uită mult și multe. Posibil din cauza vârstei, posibil datorită faptului că BNR a devenit, în fapt și pe această speță, reprezentantul mai degrabă al intereselor băncilor (să adăugăm: străine) decât al interesului românilor. Şi poate, cu prima ocazie posibilă, Parlamentul îi va oferi primului viticultor al țării oportunitatea unei activități în afara BNR, trecându-l în rezervă. Eu zic că binemerită!

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: