Unul aruncă piatra cu dreapta…

Radu Zlati

Să sumarizăm: un ministru (altfel persoană ce părea decentă și poate că și este, deși ultimele ieșiri media ridică un semn de întrebare), într-un moment de proastă inspirație, scapă mai mulți porumbei pe gură. Inclusiv pe acela, măiastru foarte, că învățământul de stat nu ar trebui să fie gratuit; și că cei care credem în gratuitatea sa (cel puțin pe partea obligatorie a învățământului de stat) suntem cam comuniști în gândire. În context, 100 de lei taxă școlară i se pare o sumă decentă care ar impulsiona calitatea învățământului preuniversitar.

Deci, unul aruncă cu piatra în fântână. Desigur,zece înțelepți s-au repezit să scoată piatra și să ne-o arate drept monstră de gândire (ultra) liberală.

Eu unul nu cunosc vreun stat democratic contemporan în care învățământul de stat obligatoriu să fie grevat de taxe. Poate știe vreunul dintre cei 10 înțelepți. Mi se va răspunde cu argumentul ministrului dreptaci (adică de dreapta): gratuitatea învățământului românesc de stat este o preconcepție, în realitate părinții plătesc mult și pentru multe în sistemul preuniversitar, teoretic gratuit. Alo, se aude? Da, așa este, dar soluția este eliminarea acestor plăți, formale sau informale, iar nu oficializarea lor!

Nu am cerut (încă) demisia ministrului. Mi-am spus, cum și-a spus și șeful său, că are dreptul la eroare, ca noi toți. Dar omul insistă în eroare…

PS: Unul dintre înțelepți, rector de universitate, după ce lăcrimează pe seama inegalității pe care actualul sistem de stat, teoretic gratuit, nu doar că nu o elimină, dar o și perpetuează și agravează, este de acord cu taxa școlară. Poate reușește domnul rector, de bună seamă un înțelept al neamului, să ne explice cum taxele școlare vor diminua sau chiar elimina respectiva inegalitate…

 

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: