Despre rezultatele testelor PISA la matematica (1)
Nu sunt relevante decat in parte, fiindca in gimnaziu elevii romani studiaza, in proportie de peste 50%, notiuni si tehnici de lucru care NU apar in programa testelor PISA. Exemple: operatii cu fractii algebrice; mare parte din geometria in spatiu (diverse tipuri de unghiuri in spatiu sau teorema celor trei perpendiculare, de exemplu); cmmdc si cmmmc; ecuatii de gradul 2; geometria bazata pe rationament riguros, in care fiecare pas trebuie justificat pe baza proprietatilor si definitiilor invatate.
Insusi calculul aritmetic obisnuit, pe care se insista la noi foarte mult, nu constituie un avantaj cand dai un test PISA, fiindca acolo este permisa utilizarea unui calculator. In 2015 a fost permisa chiar utilizarea unor softuri mai avansate pentru operatii cu fractii ordinare – vezi aici: https://www.oecd.org/…/Draft%20PISA%202015%20Mathematics%20…
Stiu ca unii vor sari sa spuna ca trebuie sa renuntam atunci la tot acest „balast inutil”, care incarca mintea si consuma timpul copiilor nostri, lasandu-le, in schimb, timp suficient ca sa invete lucruri mai interesante si mai folositoare. Trebuie sa fim, insa, constienti ca asta presupune o schimbare radicala (nu doar a programelor scolare, ci si a examenelor, obiceiurilor, mentalitatilor…), cu care nu stiu cata lume ar fi de acord. In al doilea rand, trebuie spus ca o parte din ceea ce ar trebui sa scoatem este matematica adevarata. Una e sa elimini din manuale operatii de genul 5/72 + 11/84 (eu deja le-am eliminat din subiectele la lucrari), alta e sa elimini demonstratiile la geometrie.
In concluzie, rezultatele slabe ale elevilor nostri la testele PISA sunt cauzate, in parte, si de accentul pus la noi pe notiuni si tehnici de lucru total absente in cerintele acestor teste. E ca si cand, la un examen la care se da numai botanica, ar concura intre ei elevi care au facut 4 ore de botanica pe saptamana cu elevi care au facut doar 2 ore de botanica si 2 ore de genetica. Ai nostri au facut si genetica, cum ar veni, iar efectul a fost ca multi dintre ei n-au invatat bine nici botanica, nici genetica. In acelasi timp, acei putini care stapanesc foarte bine si botanica, si genetica, nu au luat note mai mari decat cei care stiu foarte bine doar botanica (din alte țări), fiindca genetica nu s-a cerut la examen.
Va urma!
Am preluat integral postarea amicei Marcelina, de pe FB.
Comentarii recente