Andreea Paul: Manifest pentru crearea Grupului de Reformă al PNL

PaulÎn momente dificile e nevoie de solidaritate în orice echipă. Dar pentru a ieși din criza politică internă a PNL e nevoie de tăierea podurilor de legătură a solidarității cu incompetența. E nevoie de analize obiective și soluții pentru recâștigarea încrederii interne în PNL, în paralel cu un activism corect și onest în opozitie față de PSD.

1. PNL trebuie să-și învingă mai întâi FRICA DE ANALIZA internă

Astăzi observ că ne fac alții analizele, ori trebuie să ni le facem noi. Am cerut în ultimele două BPN-uri această analiză serioasă, alături de mai mulți colegi, și am fost amânați pentru calendele grecești. La fel s-a întâmplat la alegerile locale, iar rezultatele au scăzut în consecință la ultimele alegeri.

2. Cred într-o SCHIMBARE ÎN RITM ALERT, dar nu sub imperiul mâniei sau al răzbunărilor

20% este un scor mic, iar cauzele trebuie investigate serios. E de răspuns clar la întrebarea: de ce chiar cu ezitările PNL, contradicțiile sau greșelile din campanie, reînnoirea echipei nu s-a reflectat în scor?

A. Tehnic, nu cred că programul de guvernare al PNL a fost de două ori mai slab decât al PSD ca să justifice diferența de scor, cum nici la locale programul lui Predoiu pentru București nu a fost de 4 ori mai slab decât al doamnei Firea. Concluzia e că inspirația votantului vine tot de la oamenii cu care te afișezi în campanie. În PNL am avut de-a face cu cea mai severă contra-selecție a resurselor umane. A contat partizanatul pur personal, în locul muncii susținute, a profesionalismului sau competențelor. Nici măcar faptul că erau cei mai mari purtători de voturi în alegeri nu a mai contat – au fost aruncați peste bord. Județele Maramureș și Satu Mare sunt emblematice din acest punct de vedere pentru scorul slab al PNL. Așadar, schimbarea alertă și cu atenție a oamenilor cu care se afișează PNL poate îmbunătăți semnificativ rezultatele.

B. Strategic, ca să știm ce avem de făcut, trebuie să cunoaștem a doua cauză principală a acestui rezultat: nu a existat o strategie de campanie. Mizarea pe persoana lui Cioloș a fost o idee corectă (în sondaje credibilitatea era mult peste PNL), dar ea nu ar fi trebuit să rămână singura idee, ci sustinuță de un pachet întreg de măsuri, acțiuni și idei/propuneri. Pledez pentru formarea unui grup liberal de reformă internă care să-și asume o nouă guvernanță politică a PNL care să se reîntoarcă cu fața spre electorat, profesionistă, curajoasă și bine închegată.

C. Tactic, a fost gestionată foarte prost ‘amenințarea’ dată de USR. Nu e vorba de înțelepciune post-factum. PNL avea niște limite date de faptul că ambele partide îl susțineau pe Dacian Cioloș, iar acest fapt ar fi trebuit să fie dublat de un pact de neagresiune între cele două partide. PNL de unul singur nu-l putea obține. Asta ar fi presupus că USR nu mai atacă PNL, or asta nu s-a întâmplat.

D. Din reacția electoratului mai observ o realitate: nici PNL, nici USR, de PSD ce să mai vorbesc, nu au reușit să schimbe atitudinea non-votanților – 60% în țară au perceput și noua echipă a PNL, dar și USR tot ca parte din sistem, în pofida declarațiilor și a atitudinii electorale anti-sistem. S-a ajuns la situația stranie în care procentele bune ale PNL s-au transferat către USR. Premierul Cioloș însuși a legitimat transferul de la PNL către USR când a declarat că va vota cu ambele partide, deși forța politică între cele două era mult, mult mai mare înainte de alegeri, iar acum USR reprezintă aproape jumătate din forța politică a PNL.

3. Care este principalul PERICOL?

Pericolul este ca acum să vină oameni veleitari, mediocri, care să indice soluții, iar rezultatul va fi din ce în ce mai grav. Nu se poate evita un congres, dar mi-e teamă de oamenii foarte vocali care știu totul, dar a căror performanță electorală este mediocră. Faptele trebuie să fie măsura celor care se revendică ca fiind reformatori și ei există. Trebuie doar să se coaguleze.

4. RECÂȘTIGAREA ÎNCREDERII în PNL

Cum?
A. Fără aroganțe, cu consultări interne dese. Or actuala conducere interimară nu dă astfel de semnale. Comunicarea trebuie întărită cu consistență, sare și piper.
B. Reconfigurarea BPN prin restrângerea numărului de prim-vicepreședinți și vicepreședinți. Acum este mult prea diluată responsabilitatea și autoritatea lor. Atribuția principală a acestei conducerii ar trebui să fie unitatea partidului printr-o nouă strategie de resurse umane și refacerea structurilor locale demobilizate de greșelile tactice politice recente în numirea de persoane nepotrivite pe funcții interimare la nivel local.
C. Refacerea bazei partidului. Alegeri în toate filialele locale și declanșarea procedurilor pentru congresul PNL de jos în sus. Acum majoritatea conducerilor organizațiilor locale sunt interimari, nelegitimi. În județele care au luat sub scorul partidului, conducerea interimară actuală trebuie să-și depună mandatele și demarate urgent alegerile. Demisii? S-a întâmplat în mult prea puține cazuri. Mulți așteaptă salvarea de la un potențial viitor libership politic slab la nivel central.
D. Refacerea comisiilor de specialitate care să alimenteze cu idei credibile partidul și a echipei de comunicatori. Nu mai poti trimite în numele PNL oameni care nu fac acordul între subiect și predicat sau care habar nu au ce realizări și ce bătălii a dus PNL. Azi avem comisii cheie parlamentare neacoperite cu profesioniști. Va trebui să compensăm această lacună din interiorul partidului.
E. Luat țara la arat! Să se înhame la grupul de reformă cei capabili să reia munca facută în anii 2000-2001-2002. Trebuie mers în peste cele 200 de orașe ale României și în miile de comune mari. Nu mai e suficient ca liderii naționali să treacă prin municipiile de județe și să facă câteva emisiuni pe posturile centrale. E o treaba la care cineva trebuie să se înhame. Din păcate, la munca nu e prea mare înghesuială. Dar asta este singura șansă a PNL: munca și unificarea dreptei în jurul PNL.

DE CE acest manifest?
Pentru că PSD face prostiile pe care le fac fudulii când câștigă cu un scor ca al lor și cred că toată lumea e al lor, pentru totodeauna, indiferent de ceea ce ar face. PNL nu reacționează, e ca un mort întins pe masă cu vată în nas și cu mâinile reci pe piept. De ce? Pentru că generația ‘tânără’ crede că dacă i-a pus cineva sau o conjunctură în frunte le-a dat și inteligență, experiență, cunoștințe etc. ca să facă față. Nu întreabă pe nimeni, nimic, deoarece sunt autosuficienti. Nu poți să asiști pasiv, tu liberal, când vezi că la noi se votează delegația care merge la înmormântarea mamei lui Blaga, când alegi conducerea la grupul Camerei Deputaților pe listă, încălcând propriul regulament, când apărăm statul de drept pe care Băsescu recunoaște că l-a creat ca stat mafiot, când i se pune în cârca lui Cioloș eșecul și nu lașitatea colectivă prin care am digerat orice dezicie, când greșelile de ieri și de azi sunt motivate că așa vrea nu știu cine…e pârtie pentru a ajunge în prăpastie!

Etichete:, , , ,

12 comentarii pe “Andreea Paul: Manifest pentru crearea Grupului de Reformă al PNL”

 1. redguy1973 7 ianuarie 2017 la 9:50 AM #

  Si uite asa va incepe ruperea PNL……

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 ianuarie 2017 la 9:57 AM #

   dacă citesc manifestul, nu pot decât să fiu de acord cu el (în mare; sub lupă, aș avea zeci de observații). Dacă va avea nevoie de semnături, o va avea pe a mea.

   Apreciază

   • pozeDECAT 7 ianuarie 2017 la 1:57 PM #

    Lucruri spuse frumos sunt pe toate gardurile, problema este cu cei care le spun. Cate lucruri frumoase scrise pe undeva ne-ar putea incanta daca n-am sti ca ele sunt spuse de Basescu. Doamna asta cu „reforma” din PNL fiind o alta aroganta antipatica si plina de tupeu basist, gata oricand sa-ti demonstreze ca negrul e alb si invers.

    Apreciază

    • Radu Zlati 7 ianuarie 2017 la 5:32 PM #

     este arogantă, și foarte ușor devine antipatică. Adevărat. Iar în cazul analizei și măsurilor propuse, îi dau dreptate mai mult de 75%. Pe de altă parte dintre colegii mei (toți!) din cadrul grupului parlamentar, din punct de vedere economic cu ea mi s-au potrivit opiniile cel mai des.

     Apreciază

 2. redguy1973 7 ianuarie 2017 la 11:21 AM #

  In principiu are dreptate(chiar daca provine din PDL) dar i i aduce aminte de tot felul de grupuri liberale din anii 90 si chiar de faimoasa platforma liberala a lui T.Stolojan ,transformata in PLD….

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 ianuarie 2017 la 5:29 PM #

   eu trebuie să încerc să văd cine are dreptate, în primul rând. Paul este (cel puțin de când o știu eu, în grupul parlamentar) una dintre foarte puținele gândiri cu adevărat liberale din partid, din punct de vedere economic.

   Apreciază

 3. Doina 7 ianuarie 2017 la 4:42 PM #

  Daca nu faceti curatenie in partid, sa nu mai apara Blaga si toti ceilalti de la PDL, precum si oamenii PNL cu probleme penale nu veti avea succces la public. Eu nu mai votez PNL de cand v-ati unit cu PDL, si chiar la PNL sunt oameni cu care nu puteti defila, acest Predoiu pe care unii il vedeau premier nu e convingator. Daca curatati partidul si il dati pe mana lui Ciolos poate mai aveti o sansa, credibilitatea lui e inca mare, totul e sa nu devina politician si sa uite de modestia si sinceritatea cu care ne-a cucerit.

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 ianuarie 2017 la 5:33 PM #

   propunerea cu Cioloș merită o replică mai lungă decât încape aici. De câteva zile tot amân un articol în care să îmi precizez poziția față de idea Cioloș – Președinte PNL.

   Apreciază

 4. VIOREL MERLUSCA 7 ianuarie 2017 la 9:49 PM #

  URGENT… orice zi trecuta e o pierdere pt. noi.Analiza D-nei Paul corecta ,trebuie trecut la ”arat” intreaga tara si reconstruite solid toate organizatiile de baza.Puterea vine de jos,”’DE LA TALPA TARII”.

  Apreciază

 5. Gheorghe Mihalcea 8 ianuarie 2017 la 9:25 AM #

  Da totul corect. Eu sunt liberal de când ma știu. Am incercat să mă inscriu in partid am facut și cererea dar nimeni n-a băgat-o in seamă. Asta ce înseamnă aroganță sau dezinteres?

  Apreciază

  • Radu Zlati 8 ianuarie 2017 la 10:04 AM #

   inseamna lipsa de organizare. Si oarece prostie din partea organizatiei locale.

   Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Andreea Paul: Manifest pentru crearea Grupului de Reformă al PNL | Radupress's Weblog - 7 ianuarie 2017

  […] Sursă: Andreea Paul: Manifest pentru crearea Grupului de Reformă al PNL […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: