Declarații Ludovic Orban, 28.11.2017


 • PNL salută poziția Departmentului de Stat al SUA ref modificarea Legilor Justiției

Ludovic Orban – Salutăm poziția exprimată de Departamentul de Stat privitor la noua tentativă a majorității toxice de a afecta independența Justiției și lupta anticorupție prin propunerile legislative aberante care sunt împotriva democrației și împotriva independenței Justiției.

Poziția Partidului Național Liberal, exprimată constant, de o bună bucată de vreme, coincide în cea mai mare măsură cu poziția exprimată de Departamentul de Stat și de asemenea cu raportul MCV adoptat de Comisia Europeană, care reflectă îngrijorarea oficialilor Uniunii Europene privitor la degradarea practic a reformelor în Justiție și la punerea în pericol a independenței puterii judecătorești și la, practic, afectarea luptei anticorupție.

 • PNL solicită majorității parlamentare să respingă modificările aduce Legilor Justiției de Tăriceanu și Dragnea

Solicităm majorității parlamentare să respingă propunerile legislative introduse de Dragnea și de Tăriceanu pe sub masa Parlamentului, cu largul concurs și complicitatea ministrului Justiției care, până la urmă, nu a avut curajul să-și asume susținerea oficială a acestor propuneri legislative. Respingerea acestor proiecte este singura soluție.

Legile nu mai pot fi retrase și dacă cei zece parlamentari care au semnat proiectul de lege își retrag semnăturile, legile rămân în dezbatere, conform regulamentului.

Din acest motiv nu există decât o singură soluție, respingerea acestor propuneri legislative. Este timpul ca parlamentarii puterii să se trezească, să nu mai accepte să facă jocul unei majorități care urmărește sistematic atacarea Justiției, punerea botniței procurorilor, care urmărește încălcarea autonomiei, a independenței puterii judecătorești în mod sistematic, și să voteze alături de noi pentru respingerea acestor propuneri legislative.

Orice modificare care trebuie făcută la aceste legi, trebuie făcută prin dezbatere democratică, prin participarea organizațiilor profesionale ale magistraților, prin participarea amplă a societății civile în procesul de elaborare a unor modificări, a unor eventuale modificări care sunt necesare la Legile Justiției.

Ceea ce face astăzi Iordache cu Șerban Nicolae și în general cu toți adversarii Justiției independente de o bună bucată de vreme, reprezintă un grav atac împotriva democrației și riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate.

Reacțiile Departamentului de Stat și ale Comisiei Europene sunt foarte clare, foarte limpezi. Ne pare rău că a trebuit să se ajungă până aici, ne pare rău că România este pusă în situația de a se lua astfel de poziții oficiale din partea Comisiei Europene și din partea Administrației Statelor Unite ale Americii dar, din păcate, responsabilii pentru situația în care am fost aduși sunt cei care astăzi formează nucleul dur al majorității parlamentare și care nu au alt gând decât să elimine independența Justiției, să subordoneze politic Justiția, să nu mai fie deranjați pentru fărădelegile pe care le-au comis, să nu mai răspundă în nici un fel pentru ele.

Întrebări

Jurnalist – Dincolo de conținutul mesajului, cum vi se pare tonul comunicatului Departamentului de Stat, este unul prea dur?

Ludovic Orban –  Sub nici o formă! Din păcate s-a ajuns să se emită poziția Administrației Americane printr-un comunicat oficial după ce, sunt convins, s-a făcut uz de toate celelalte canale diplomatice. Știm foarte clar de pozițiile exprimate de-a lungul timpului de Ambasada Americană, de oficialii americani. Faptul că s-a ajuns în acest punct în care s-a considerat necesar ca punctul de vedere al Departamentului de Stat care exprimă punctul de vedere al Administrației Americane, să fie făcut public într-un comunicat, înseamnă că suntem în ceasul al doisprezecelea și că este momentul ca toți aceia care astăzi funcționează ca și complici ai grupului toxic din fruntea majorității parlamentare, să se trezească, să fie alături de noi pentru binele României, pentru refacerea imaginii României pe plan internațional și pentru asigurarea independenței Justiției în România.

Jurnalist – Domnule președinte, Cătălin Predoiu a criticat poziția Departamentului de Stat al SUA și a spus că tonul nu poate fi acceptat având în vedere că România este unul dintre cei mai fideli aliați ai Statelor Unite.

Ludovic Orban –  În calitate de președinte al Partidului Național Liberal,  eu exprim poziția oficială a Partidului Național Liberal. Părerile exprimate de unii dintre colegii mei sunt puncte de vedere individuale care nu corespund poziției oficiale a Partidului Național Liberal.

Jurnalist – Dar este normal să ne spună o altă țară ce să facem?

Ludovic Orban – România este într-un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, de asemenea România este membră NATO, România este membră a Uniunii Europene. Prin Tratatul NATO, evident ne-am angajat să asigurăm independența Justiției, de asemenea prin Tratatul Uniunii Europene la care suntem parte, avem aceeași obligație. Statul de drept, de fapt domnia legii, independența Justiției, funcționarea ca o putere autonomă în afara oricărei imixtiuni politice a Puterii Judecătorești sunt standarde fundamentale ale democrației care permit respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Jurnalist – Cei de la PSD susțin că în tratatul NATO nu există astfel de angajamente. Ei susțin mai mult, de asemenea că președintele României ar trebui să dea instrucțiuni ambasadorului nostru la Washington, să emită o notă oficială de protest față de poziția exprimată de Departamentul de Stat.

Ludovic Orban – Asta mi se pare o copilărie, o umflarea a mușchilor care iese complet din cadrul relațiilor normale și firești pe care le avem cu partenerul nostru strategic, Statele Unite și mai ales cu comisia Europeană.  Uitați-vă și în Raportul MCV și veți vedea puncte de vedere clare, veți vedea o înrăutățire a Raportului MCV, care se datorează doar actualei majorități parlamentare și a tentativelor lor sistematice de a ataca judecătorii și procurorii independenți din România.

Nu cred că trebuie să dăm vina pe ații pentru prostiile și demersurile antidemocratice pe care le săvârșește o majoritate parlamentară.

Jurnalist: Domnul Șerban Nicolae a spus că domnul ambasador Klemm este un personaj bizar, particular.

Ludovic Orban: Atacurile contra ambasadorului Statelor Unite și în general atacurile contra companiilor străine, atacurile contra băncilor, atacurile contra oficialilor europeni sau a altor oficiali americani reflectă primitivismul politic al celor care compun nucleul toxic care împinge majoritatea parlamentară într-o direcție contrară cu lumea civilizată. Ca atare, respingem categoric toate aceste alegații și toate aceste ofense care sunt aduse la adresa unor reprezentanți, ambasadorul este reprezentantul statului respectiv și a jigni ambasadorul reprezintă o jignire la adresa statului care este reprezentat de ambasadorul respectiv.

Jurnalist: Dumneavoastră le cereți să respingă aceste legi, avem deja un răspuns că vor continua cu dezbaterea acestor legi. Ce se va mai poate face și ce riscă România, dacă iată se continuă cu dezbaterea legilor și se merge până la adoptarea lor?

Ludovic Orban: În urma raportului MCV se va adopta o hotărâre la nivelul Consiliului European care în mod evident va afecta România. De asemenea, ne putem aștepta la o anumită poziție publică din partea Departamentului de Stat la o serie de luări de poziții și de decizii care pot să afecteze interesele României și mai ales care să poată să afecteze bunul mers al parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Eu vă spun, lucrurile au ajuns într-un punct în care orice pas înainte făcut de acești indivizi care nu au alt gând decât să își scape pielea și pe care îi doare undeva de țara asta, nu face altceva decât să creeze un imens deserviciu României și să afecteze viața de zi cu zi a românilor în mod negativ.

Jurnalist: Ce va face PNL?

Ludovic Orban: Partidul Național Liberal se va bate în continuare pentru respingere, că tot întrebau ei care sunt articolele care atacă independența Justiției, păi înființarea Direcției Speciale de Investigare a Procurorilor și Judecătorilor, transformarea Președintelui practic într-un Președinte de decor care nu mai are drept să respingă audierea procurorilor și judecătorilor, încălcarea autonomiei procurorilor de caz, lăsarea în aer a Inspecției Judiciare până la elaborarea eventuale unei noi legi care să reglementeze funcționarea unei noi Inspecții Judiciare, ș.a.m.d. Proiectele de legi sunt pline de astfel de articole și de prevederi care reprezintă un atac la independența Justiției și care pot să pună frână activității de luptă împotriva corupției.

2 comentarii pe “Declarații Ludovic Orban, 28.11.2017”

 1. pozeDECAT 29 noiembrie 2017 la 8:57 PM #

  Salutam pozitia … pana si argatul basist Predoiu si-a dat seama ca nu e cazul sa inghita atunci cand e scuipat in gura … dezgustat de atutudinea de sluga prea plecata, pe principiul basist al servirii licuriciului intocmai si la timp. Trist.

  Apreciază

  • Radu Zlati 1 decembrie 2017 la 10:20 AM #

   Predoiu este destul de OK. O minte bună și o bună pozițioanre de multe ori (inclusiv în chestia cu comunicatul ăla).

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: