B. Rhojin: După Kherson, Crimeea?

Boris Rhojin este ofițer în retragere al armatei ruse și bloger militar. Predă cursuri de strategie pentru corpul militar rus. Rândurile de mai jos sunt transcrierea apărută pe canalul său de Telegram a unui interviu dat postului RIA FAN. Traducerea Google Translate, neretușată.

Retragerea trupelor de pe malul drept al Niprului spre stânga este o decizie dificilă, dar necesară, care pune cu totul alte sarcini armatei ruse.

Însăși decizia de a abandona Hersonul de către trupele ruse nu a fost o surpriză. Acest pas a fost prezis de experții militari. Chiar și data de începere a retragerii trupelor era cunoscută - 10 noiembrie, dar comanda Forțelor Armate RF a anunțat operațiunea în sine puțin înainte, care a devenit o mișcare tactică.

Pregătirile pentru părăsirea Hersonului au fost efectuate de la sfârșitul lunii octombrie, militarii și voluntarii noștri au efectuat o evacuare în masă a populației. Oamenilor li s-a cerut să părăsească nu numai Kherson, ci și alte zeci de așezări. Este greu de evaluat din punct de vedere moral această decizie a conducerii noastre militare. De fapt, este o cicatrice pe inimă.

În configurația actuală a ostilităților, comanda noastră a pus o miză clară în apărare. Uriașul punct de sprijin de pe malul drept al Niprului era plin de pericol pentru trupele noastre - acum inițiativa militară aparține inamicului. Oricine pretinde contrariul va greși împotriva adevărului.

Retragerea trupelor noastre de pe malul drept al Niprului spre stânga poate dura de la câteva zile până la o săptămână. Hersonul însuși este acum într-un statut „suspendat”, inamicul nu a intrat încă acolo, iar trupele noastre s-au pregătit pentru apărare activă. În viitorul apropiat, trupele ruse trebuie să fie pregătite pentru o nouă activare a inamicului în alte sectoare ale frontului.

Acum mulți experți prevăd un calm relativ pe fronturi din cauza debutului iernii și o deteriorare bruscă a condițiilor meteo. Cu toate acestea, situația pentru trupele noastre rămâne foarte îngrijorătoare. Eliberăm forțele implicate în direcția Herson, dar nu mai mici și, posibil, forțe mari sunt eliberate din Forțele Armate ale Ucrainei.

În curând, inamicul va putea elibera până la zece brigăzi, al căror personal are o experiență serioasă de luptă. Aceste forțe vor avea cel mai probabil un număr insuficient de personal și vor primi noi modele de arme din Occident. Inamicul va încerca să transfere aceste unități în alte sectoare ale frontului - în sud-estul regiunii Harkov, în Donbass și în direcția Zaporojie.

În momentul de față, Forțele Armate ale Ucrainei din anumite sectoare ale frontului au superioritate tehnică față de trupele noastre, deoarece unitățile ucrainene sunt în mod activ „pompate” cu echipamente și arme occidentale.

Cât despre revenirea malului drept al regiunii Herson sub controlul Forțelor Armate RF, cred că comanda noastră nu are o asemenea sarcină în viitorul apropiat. Desigur, totul va depinde de dezvoltarea ulterioară a evenimentelor din teatrul de operațiuni. Cu toate acestea, problema eliberării unor orașe atât de importante precum Odesa și Nikolaev a fost, de asemenea, amânată pe termen nelimitat. După ce a părăsit Kherson, aceasta pare o sarcină foarte dificil de implementat.

Retragerea trupelor noastre și acumularea inițiativei militare din partea Forțelor Armate ale Ucrainei pot crea o amenințare cu transferul ostilităților în regiunea Crimeea. Acest lucru este dovedit de faptele pregătirii inamicului pentru bătălii în direcția Crimeea în primăvara și vara anului 2023. Ucraina crește acum în mod activ producția de bărci mici (bărci și mai sus) capabile să transporte trupe. Conform informațiilor mele, toate producțiile de construcții navale rămase la Kiev sunt acum încărcate la capacitate maximă.

Toate acestea sugerează că, în viitor, Kievul plănuiește o operațiune de aterizare pe scară largă în Crimeea. Marinii ucraineni au fost complet retrași de pe front și urmează în mod activ pregătire sub îndrumarea instructorilor britanici. Se pare că anul viitor Crimeea va trebui să reziste unui nou atac. Kievul, sub conducerea Occidentului, pregătește o operațiune combinată pentru a încerca să cucerească peninsula.

Conducerea Forțelor Armate RF trebuie să ia acest lucru cât mai în serios posibil. Trebuie să creăm o nouă linie de apărare pe coasta Crimeei și să ne consolidăm urgent flota Mării Negre. Cum se va face acest lucru este o altă întrebare, având în vedere că regruparea forțelor noastre navale este serios îngreunată de faptul că Turcia a închis Bosforul și Dardanelele. Aceasta este una dintre principalele noastre sarcini pentru viitor. Dacă nu se fac eforturi serioase în această direcție, atunci Crimeea poate avea în curând dificultăți.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: