Declaraţii Crin Antonescu dupa Şedinta BPC din 20.12.2010

Crin Antonescu, președinte PNL: Biroul Politic Central a adoptat astăzi o rezoluție cu privire la bugetul de stat pentru anul 2011 și în esență,  ceea ce spune această rezoluție, este faptul că acest buget este departe de a fi un instrument politic pentru revigorarea economiei și scoaterea României din criză.

Dimpotrivă, avem de a face în continuare, cu un buget destinat clientelei PDL. Este iancceptabil, așa cum au arătat și colegii prezenți la dezbaterile din comisiile reunite de buget – finanțe, că o pondere fără precedent din acest buget rămâne practic la dispoziția guvernului, ceea ce va permite alocări discreționare destinate clientelei politice și economice.

De asemenea, este inacceptabil faptul că acest buget este lipsit de orice proiecție, de orice idee, de orice măsură care să vină în sprijinul revigorării economiei. În plus, vorbim de un buget categoric nerealist, despre un buget care este mai degraba imaginar, care este construit pe baza unor proiecții mult pre realiste, care nu sunt justificate de date reale ci doar pe declarațiile prea optimiste ale premierului și președintelui.

Noi am făcut câteva amendamente de fond, care încercau să transforme acest proiect de buget într-o șansă pentru economia românească. Este vorba de câteva propuneri foarte clare privitoare la reducerea contribuțiilor sociale, referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și în special la  revenirea TVA la 19% pentru a rămâne competitivi din punct de vedere economic în Europa, la reducerea TVA la 5% pentru locuințe etc.

Toate aceste amendamente au fost respinse în comisii și probabil vor fi respinse și în plen, drept pentru care noi vom vota împotriva acestui buget și avertizăm, încă de pe acum, că proiectul de buget pe care actuala majoritate l-a făcut este semnul foarte clar că dânșii doresc să continue și să accentueze în 2011 politica falimentară și clientelară pe care au practicat-o în anul care se încheie.

Jurnalist: În legătură cu legea salarizării unitare pentru 2011, susțineți planul PSD ca ea să intre în vigoare la începutul anului viitor?

Crin Antonescu: Noi am avut ședința BPC și încă nu am avut timp să aflu ce s-a decis în cadrul Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, dar noi am dat recomandarea politică de a se vota pentru ca moțiunea referitoare la această lege să fie discutată după 1 ianuarie, dar probabil că și în acest caz voința majorității se va impune în plen, Și în această privință, și noi și PSD am avut o poziție unitară, o poziție coerentă, susținând aceleași puncte de vedere.

Jurnalist: Dle președinte cum comentați planul B al guvernului în cazul în care cele 2 legi ale salarizării nu vor fi adoptate, iar FMI nu va mai acorda următoarea tranșă, respectiv împrumuturi bancare cu dobânzi mai mari?

Crin Antonescu: Guvernul încearcă în acest moment să plaseze pe spinarea Opoziției toate dificultățile prin care va trece și în anul viitor economia, populația, sectorul bugetar,  precum și cel privat.  Ori un lucru este foarte, foarte clar: când ai majoritate parlamentară poți impune toâi ceea ce dorești. Dacaă guvernul Boc și majoritatea care îl susține au reușit să modifice un vot la Curtea Constituțională, să adopte legea pensiilor cu numărătoarea pe care aați văzut-o din partea președintei Camerei, dacă au reușit să treacă toate lucrurile la care au ținut cu adevărat, nu au nici un drept să se plângă de Opoziție și să aplice ălanul B, care, vezi Doamne; ar fi mai costisitor. Acestea sunt pur și simplu niște declarații politicianiste cu care dl Boc și colegii săi ne-au obișnuit.

Jurnalist: Dl Iliescu spunea ieri că mai degrabă sunteți un om cu înclinații de stânga, iar dl Ponta spunea că ar vedea la locale o alianță între cele 2 partide de Opoziție.

Crin Antonescu: Da, sunt aprecieri care aparțin amândorura. Eu cred că, atunci când dl Iliescu face aceste aprecieri, face de fapt un compliment pentru că în viziunea domniei sale, așa cum am văzut eu referirea, a fi de stânga înseamnă a fi deschis către problemele sociale, către problemele oamenilor etc. Eu nu sunt de stânga. O să-l contrazic, poate o să-l dezamăgesc pe dl Iliescu. Nu sunt deloc de stânga. Dimpotrivă, am avut și am în continuare o maximă reținere față de stânga pentru simplu motiv că stânga, în afară de a-și declara public sprijinul față de oameni, când a guvernat în România, nu a reușit să le rezolve problemele. De asemenea,  trebuie să spun că spre deosebire de modul în care vede dreapta dl Iliescu, dreapta și liberalismul nu înseamnă politici exclusiviste, nu sunt politici destinate doar celor bogați sau a celor puternici, ci este politici menite să dea șansa fiecărui membru al societății să trăiască mai bine, să-și afirme libertate și să aibă niște drepturi pe care nimeni să nu i le poată pune în discuție.

În legătură cu colaborarea la locale, este prematur să discutăm despre asta. Nu este o ipoteză exclusă, dar nici nu are un grad de probabilitate în acest moment. E de văzut, este foarte important, dacă noi suntem în stare să provocăm acea masă critică, la începutul anului viitor, să schimbăm majoritatea în Parlament, deci o schimbare politică majoră. Sigur, după aceea, în momentul în care vom ajunge în preajma alegerilor locale, vom vedea. Deocamdată, noi ca și cei din PSD, ne pregătim singuri pentru aceste alegeri locale.

Întrebare neinteligibilă:

Crin Antonescu: Da, dat fiind această suprapunere cu moțiunea de cenzură, noi nu vom participa cu toate grupurile parlamentare acolo, voi merge chiar eu, voi fi însoțit de liderii grupurilor parlamentare și vom susține această acțiune comună, așa cum am anunțat.

Întrbare jurnalist: La dezbaterea legii bugetului, parlamentarii PNL vor susține miile de amendamanete pe care le-au propus sau veți lăsa bugetul să meargă pe repede înainte?

Crin Antonescu:  Noi nu facem legi pe repede înainte. Noi am făcut amendamente și așa cum am mai spus înainte, noi nu vom încerca să blocăm adoptarea bugetului pentru că asta nu folosește nimănui. Dar, pe repede înainte, cum știe dl Boc să facă politică și administrație, nu e genul nostru. Mulțumesc.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: