Dacă UDMR şi UNPR nu-şi primesc drepturile, Boc devine istorie. Angajarea răspunderii de Ziua Femeii, moţiune de Ziua Maghiarilor!!

Zarurile sunt aruncate. Pe 8 martie Guvernul îşi angajează răspunderea pe Codul muncii, iar Opoziţia va răspunde prin moţiune de cenzură. Emil Boc şi-ar putea pierde postul dacă nu va ceda pretenţiilor UDMR şi UNPR

Biroul Permanent comun al celor două Camere a decis luni ca în şedinţa de marţi, 8 martie, Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Codul muncii. Până vineri 4 martie (ora 20.00) senatorii şi deputaţii au posibilitatea de a înainta amendamente. Guvernul poate ţine cont sau nu de aceste amendamente. Marţi, 8 martie, cu începere de la ora 10.00 este programată şedinţa comună a Parlamentului în care va avea loc angajarea propriu-zisă a răspunderii Guvernului. În termen de 3 zile, deci până vineri 11 martie, Opoziţia poate ataca angajarea răspunderii prin moţiune de cenzură. (Deja liderii USL au anunţat că vor uza de această cale de atac). Conform regulamentelor parlamentare, dezbaterile pentru moţiune ar urma să aibă loc pe 15 martie, adică exact de Ziua maghiarilor de pretutindeni. Când, senatorii şi deputaţii UDMR nu sunt prezenţi în Parlament.

Miercuri se joacă, de fapt, soarta lui Boc

Pentru a demite prin moţiune de cenzură Cabinetul Boc, Opoziţia are nevoie de 236 de voturi. La ora actuală dintre cei 216 senatori şi deputaţi PSD şi PNL, doar 214 sunt disponibili: un senator (Cătălin Voicu este în arest preventiv, iar altul este în spital). Drept urmare Opoziţia ca să-şi atingă scopul trebuie să mai beneficieze de minimum 22 de voturi venite din zona Puterii (evident, în situaţia unei prezenţe 100% a parlamentarilor USL disponibili – n.a.). Dacă va beneficia sau nu de aceste voturi, vom afla miercuri 2 martie. Adică în ziua în care ar trebui să se semneze protocolul de colaborare dintre PDL – UDMR – UNPR – Minorităţi. Dacă protocolul nu se va semna, în acest caz, se poate pune sub semnul întrebării supravieţuirea actualului Cabinet Boc la moţiunea de cenzură.

Posturi în Guvern şi Legea minorităţilor, preţul supravieţuirii

În primă instanţă, ideea semnării unui protocol între formaţiunile politice componente ale coaliţiei aflate la guvernare, s-a considerat ca fiind un răspuns la nou formata USL. În realitate, semnarea acestui protocol reprezintă o condiţie pusă (în special) de UDMR şi de UNPR. Liderii maghiari vor să se asigure de faptul că PDL va urgenta adoptarea Legii Minorităţilor. Se ştie, proiectul acestei legi se află în Parlament încă de la începutul anului 2005. Proiectul nu a fost agreat atunci de PRM şi de PSD, dar a fost blocat cu largul sprijin al… PD. Dacă acum PDL nu răspunde prompt acestei condiţii a UDMR, atunci există şansele unei „revolte” a principalului partenere de la guvernare a democrat-liberalilor, care s-ar putea materializa printr-un vot alături de Opoziţie la moţiunea de cenzură. Cu cele 31 de voturi ale UDMR moţiunea poate trece fără probleme. Poate, şi din motive de „securitate proprie”, premierul Boc a stabilit calendarul angajării în aşa fel, încât parlamentarii UDMR să nu fie prezenţi.

Complicată este însă şi relaţia PDL cu UNPR. Conform unor surse parlamentare, gruparea condusă de Gabriel Oprea nu se mai mulţumeşte cu ce a primit până în prezent şi pune noi condiţii pentru sprijinirea actualului Cabinet. “UNPR mai doreşte un portofoliu, două sau trei posturi de secretar de stat şi preluarea unor deconcentrate. Dacă i se refuză, se poate lua în calcul un vot în favoarea moţiunii”, ne-a precizat sursa citată. Cele 26 de voturi ale UNPR, alăturate celor ale Opoziţiei sunt, de asemenea, suficiente pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.

Cristian Pârvulescu: “UNPR se relansează prin căderea Guvernului

Analistul politic Cristian Pârvulescu este aproape convins că mandatul Cabinetului Boc va fi stopat de moţiunea de cenzură. “În situaţia în care preşedintele Traian Băsescu chiar doreşte să îl schimbe pe Emil Boc, atunci moţiunea de cenzură reprezintă cel mai bun prilej. Boc cade fără să fie implicat PDL. Se evită deci unele pierderi la capitolul imagine. UNPR este interesat ca moţiunea să treacă. Este un excelent prilej de ralansare a partidului. Se va crea impresia că UNPR se opune noului Cod al muncii, că este de partea sindicatelor şi ar câştiga astfel puncte la capitolul imagine. În realitate, UNPR vrea să obţină mai multe avantaje de pe urma guvernării. Dacă Guvernul Boc cade, atunci UNPR va negocia la sânge sprijinirea viitorului cabinet. Este unica lor posibilitate de a creşte. Va cere încă două ministere şi alte posturi secundare. Dacă îşi va rezolva problemele, UNPR va susţine noul Guvern inclusiv o nouă angajare a răspunderii pe Codul muncii. În ceea ce priveşte relaţia cu UDMR, nu cred că PDL va risca şi nu va accepta solicitările privind Legea minorităţilor. Numai că UDMR va cere garanţii ferme, ţinând cont de precedentele din 2005 şi 2006 când, de fapt, PD a fost factorul decisive în blocarea legii. Un prim răspuns vom avea miercuri acum, când se spune că se va semna protocolul coaliţiei”, ne-a declarat Cristian Pârvulescu.

sursa: Puterea

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: