Noul statut al PDL a fost adoptat

După discursurile liderilor PDL, CNC a votat în legătură cu modificările la Statut propuse de Colegiul Director întrunit vineri.

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a numărat opţiunile, înregistrându-se trei voturi „împotrivă”, ale lui Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei.

S-au înregistrat, de asemenea, şapte abţineri, astfel optând, printre alţii, Valeriu Tabără şi Teodor Paleologu.

Colegiul Director al PDL a dezbătut, vineri după-amiază, introducerea în statutul partidului a unor criterii de integritate pentru membri, precum şi propunerea ca cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii.

Surse din partid au declarat pentru MEDIAFAX că membrii Colegiul Director al PDL au decis, vineri seară, să respingă propunerea de modificare a statului potrivit căreia membrii PDL trimişi în judecată sunt suspendaţi automat din partid.

Liderul PDL Elena Udrea a declarat, apoi, că în Colegiul Director s-a decis ca suspendarea unui membru să se poată face indiferent dacă se începe urmăririea penală sau dacă existenţă doar o plângere, în funcţie de afectarea imaginii PDL, care va fi stabilită de Comisia de Integritate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, vineri, că membrii Colegiului Director au „optat” pentru prevederile actualului statut în privinţa sancţiunilor, iar, „de principiu”, problema suspendării celor trimişi în judecată va fi reglementată într-un cod etic elaborat de noua conducere.

Pe de altă parte, surse democrat-liberale au declarat pentru MEDIAFAX că membrii Colegiului Director al PDL au decis ca derogarea de la criteriul vechimii necesare în formaţiune pentru cei care candidează la funcţiile de conducere să poată fi făcută la cerere.

De asemenea, Voinescu, a declarat, vineri seară, că liderii PDL au decis ca dacă un membru care vrea să candideze la prima funcţie în partid nu are cinci ani vechime, cum cere statutul, va putea obţine o derogare, aceasta urmând să fie acordată de către Colegiul Director.

Tot Colegiul Director al PDL a decis să propună Consiliului Naţional de Coordonare ca cei patru prim-vicepreşedinţi ai formaţiunii şi secretarul general să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse democrat-liberale.

O modificare propusă la statut este ca membrii care doresc să promoveze o moţiune pentru obţinerea conducerii partidului să depună proiectul cu cel puţin 30 de zile înainte, faţă de 40 de zile , cum este în prezent, însoţit de numele liderului şi semnăturile a 35 de membri care formează grupul de promovare.

Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate din turul 1 sau 2, va deveni preşedinte al partidului, iar cei 35 de semnatari vor deveni membri ai CNC. În textul actual al statutului se prevede că din cei 35 semnatari, primii 4 vor deveni prim-vicepreşedinţi ai partidului, iar al cincilea va fi secretar general. În propunerea de modificare a statutului, adoptată de Colegiu, se prevede că cei 4 prim-vicepreşedinţi, secretarul general se aleg prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi.

De asemenea, Colegiul Director al PDL a decis să propună conducerii democrat-liberale ca pe 14 mai să aibă loc Convenţia Naţională, la ora 11, la Palatul Parlamentului, cu 30 de zile înainte de această dată urmând să expire termenul de depunere a moţiunilor, a declarat Voinescu.

sursa: Mediafax

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: