Însumat din 1990 până astăzi, așa chinuit cum a fost, Produsul Intern Brut al României înseamnă o cifră fantastică: 1.326 miliarde USD, adică aproximativ un miliard de EURO.
Unde s-or fi dus banii ăștia ? Sigur, pot fi de acord că ceva între 35 și 45 % s-au dus pe cheltuielile publice ale statului. Dar ceea ce rămâne este în continuare o cifră enormă: între 500 și 700 de miliarde de Euro. În mod normal, acești bani ar fi trebuit să finanțeze dezvoltarea României, dar nu în cifre pentru Anuarele de Statistică, ci în viața reală: drumuri, sănătate, educație …
Întrebarea mea este legitimă, pentru că timp de douăzeci de ani, nu am văzut vreo lucrare de anvergură pe care statul român să o înceapă și să o termine.
Timp de douăzeci de ani, în România nu s-au făcut autostrăzi, poduri, gări, căi ferate, tuneluri sau porturi. Infrastructura a rămas aproape neschimbată, deși mărfuri sau persoane circulă cu mult mai intens ca oricând.
Nu s-au făcut nici spitale sau policlinici. Nici măcar nu s-au renovat cele existente, clădiri insalubre, focare dovedite de infecție. Aparatura medicală este în majoritatea cazurilor învechită, nefuncțională. Mai nou, bolnavii vin de acasă nu doar cu medicamentele ci și cu pătură, pernă și cearceaf.
Nici școlile, liceele, grădinițele sau universitățile nu stau mai bine. Am văzut – în special în mediul rural – școli igrasioase, neîncălzite, fără material didactic. O sală de sport este încă un deziderat îndepărtat pentru mulți elevi, iar o bibliotecă modernă, așa cum există în universitățile occidentale este încă de neconceput în România.
Și atunci unde sunt banii ? De ce trebuie să ne împrumutăm ? Ce a făcut statul cu aceste sume ? De ce mai plătim impozite ?
Din când în când, guvernul anunță cu multă emfază că am trecut într-o nouă etapă de dezvoltare. Nimic nou ! Asta ne spunea și Ceaușescu, la fiecare Congres al PCR: „am trecut de la o societate în curs de dezvoltare la societatea socialistă multilateral dezvoltată”.
P.S. Ultima gogoriță cu care defilează guvernanții este din sănătate: cică se vor face șase spitale regionale, în Cluj, Craiova, Iași, Tg. Mures, Timișoara și București, iar proiectul ar costa 1,5 miliarde euro. O nimica toată dacă ne gândim la cele peste 500 de miliarde despre care nu știm nimic.
sursa: Horatiu Buzatu Blog
Comentarii recente