Termen depăşit de filiale / USL bate pasul pe loc în teritoriu. Acordul, neparafat în 19 judeţe

Alianţa dintre PSD, PNL şi PC evoluează cu stângul în teritoriu. Încheierea protocolului Uniunii Social-Liberale nu a fost perfectată în aproape jumătate din judeţele ţării, deşi termenul final prevăzut îl constituia data de 6 martie. Deja, o parte din filialele celor trei partide au primit derogări pentru încă două–trei zile, în timp ce altele au cerut medierea secretarilor generali ai PSD şi PNL, Liviu Dragnea şi Radu Stroe, susţin surse social-democrate. Probleme mari rămân însă în judeţele unde atât social-democraţii, cât, pe ici pe colo, şi liberalii şi conservatorii, nu par a fi de acord cu listele comune de candidaţi pentru CJ-uri, primării de municipii sau parlamentare, cazul Brăilei, Buzăului, Iaşiului sau filialelor din maghiarime.

În 19 judeţe ale ţării, parafarea locală a Protocolului Uniunii Social-Liberale bate pasul pe loc. Potrivit acestui document semnat pe data de 6 februarie, filialele judeţene ale celor trei formaţiuni politice erau obligate ca în termen de maximum 30 de zile să prefecteze şi să transpună prevederii protocolului central şi la nivel local.

Dificultăţile legate de candidaturile comune pentru preşedinţiile Consiliilor Judeţene,  primăriile reşedinţă de judeţ şi mandatele de parlamentari, coroborate cu vechile duşmănii locale dintre social-democraţi şi liberali, sau cu complicaţiile iscate de înţelegerile perfectate de PSD ici şi colo cu PRM, au făcut ca, la capătul acestui termen, doar filialele din 21de judeţe să respecte data stabilită.
În ultimele două săptămâni, liderii PSD şi PNL de la centru au avut mult de furcă cu semnatarii protocolului la nivel de teritoriu. Din cauza neînţelegerilor pe candidaturile comune, cine să aibă candidat la CJ, cine la primăria reşedinţă de judeţ, a fost nevoie de medierea de la centru şi semnarea îneţelegerilor la Bucureşti.
După 30 de zile, se preconizează alte intervenţii ale celor doi secretari generali ai PSD şi PNL în negocierile dintre filialele celor două partide. Presate de timp, mai multe organizaţii judeţene au cerut chiar derogări de la acest termen până pe 7-8 martie. Evoluţia tratativelor ar îndreptăţi însă un termen mai lung în cazurile mai speciale, în timp ce la nivelul unor judeţe precum Harghita şi Covasna există posibilitatea ca PSD şi ACD să meargă separat la viitoarele alegeri, după modelul organizaţiilor de sector din Capitală. 

Social-democraţii moldoveni, refractari faţă de infiltrarea liberală

Cele mai mari probleme le întâmpină semnarea procolului la nivelul Moldovei. Doar în două judeţe această înţelgerea a fost semnată: la Botoşani, încă din data de 19 februarie, după ce legăturile liberalilor cu PDL-ul local au fost rupte, şi la Vaslui, unde a fost parafat în data de 24 februarie.
În cazul ultimului judeţ, noua alianţă funcţionează numai pe hârtie, riscând să anu aibă aplicabilitate. Cunoscut ca un adversar declarat al colaborării cu PNL şi PC, liderul PSD Dumitru Buzatu nu doreşte liste comune la alegeri. Şi are şi motive: liberalii şi conservatorii sunt aproape inexistenţi în judeţ ca reprezentare la nivelul aleşilor locali. Dealtfel, PSD va avea atât candidat la funcţia de preşedinte de CJ, cât şi pentru primãria Vaslui, care vor urma să fie sprijiniţi de partidele semnatare ale USL. Nici PC-ul local nu este adeptul listelor comune, pentru că nu ar avea prea mult de câştigat de pe urma acestei înţelegeri care-i favorizează îndeosebi pe liberali.
În cazul altor şase judeţe moldovene, protocolul nu a fost încă semnat. La Suceava se preconizează parafarea sa în timpul acestei săptămâni, întârzierea fiind cauzată de faptul că Partidul Conservator nu a desemnat o conducere interimară pentru organizaţia sa judeţeană şi prin urmare, nu ar exista cine să semneze înţelegerea din partea acestui partid.
Încă neparafat este protocolul USL şi la Neamţ. Nu toţi membrii PNL şi PSD sunt de acord cu mariajul. Pentru parlamentare PSD ar vrea să ia colegiile uninominale 5, 6, 7 şi 8, unde are şanse reale să învingă, dar PNL nu e deloc fericit să rămână cu colegiile 1, 2, 3 si 4, unde are şanse să nu atingă nici pragul electoral minim. Problemele vor fi soluţionate de Dragnea si Stroe, chemaţi de la centru să rezolve diferendele de viziune, existând totuşi condiţii pentru semnarea înţelegerii săptămâna viitoare.

PC ridică capul şi ştacheta pretenţiilor
La Iaşi, conflictului existent între Fenechiu şi Nichita i se adaugă recentele nemulţumiri ale conservatorilor. Deşi s-a convenit ca principiu să prezinte candidat unic la Primăria Iaşi şi şefia CJ, PC refuză să semneze documentul pe motiv că PNL şi PSD local nu respectă înţelegerea perfectată la nivel central, nu-i consultă în timpul tratativelor şi decide ponderea candidaţilor pentru celelalte primării în funcţie de propriile interese.
Mai la sud, la Galaţi, se estimează că protocolul USL la nivelul judeţului  va fi semnat în maxim două săptămâni la Bucureşti, iar până în iunie trebuie să fie cunoscuţi candidaţii comuni la cele două funcţii importante, în urma unor sondaje care se vor realiza în perioada următoare.
Vrancea lui Marian Oprişan şi Nini Săpunaru nu are protocol local, dar nu din cauza frecuşurilor dintre cei doi politicieni care ]par a fi ajuns în cele din urmă la un compomis, ci mai degrabă pe fondul unor dificultăţi de natură juridică. PC abia şi-a ales conducerea locală. Urmează parafarea protocolului ACD şi apoi cea a USL.
Cel mai mare regres în materie este înregistrat la Bacău. Deocamdată, liderii partidelor care ar trebui să înfiinţeze USL în Bacău – Viorel Hrebenciuc şi Romeo Stavarache – nu au avut nicio întrevedere şi este de aşteptat ca naşterea Uniunii în judeţ să ia mai mult timp decât prevede Protocolul USL. Bine ancoraţi în sondaje, liberalii sunt nemulţumiţi că sunt nevoiţi să cedeze un post de viceprimar al Bacăului social-democraţilor, în ciuda legăturilor excelente dintre Stavarache şi preşedintele social-democrat al CJ, Dragoş Benea, care încearcă să-şi impună omul în această funcţie. 

În Transilvania, regiunea istorică unde PSD pare a avea cele mai puţine interese de ordin electoral, protocolul USL a progresat mult mai uşor la nivel judeţean. Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş sunt zonele unde noii aliaţi au găsit rapid un limbaj comun de colaborare, favorizat şi de vechile colaborări existente între PSD şi PNL la nivelul unor consilii locale şi judeţene. 

Transilvania: Ambiţii liberale în maghiarime, acuzaţii de colaboraţionism cu PDL în Banat

Şi la Alba, protocolul a fost semnat, dar liberalii şi social-democraţi se ceartă pe primăria reşedinţă de judeş, acolo Atanasiu şi Dârzu nu se înteleg care va fi candidatul comun, decizia urmând a fi luată după o serie de sondaje.
Hunedoara este un alt judeţ cu probleme legate de candidaturile pentru alegeriile viitoare. Cele două părţi speră însă să găsească o soluţie de compromis în timpul acestei săptămâni. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul Braşovului.
În maghiarime, lucrurile sunt mai complicate. Dacă la Mureş, social-democraţii şi ACD au bătut palma împotriva PDL, în Harghita şi Covasna liberalii vor să meargă singuri în alegeri, pe motiv că stau mult mai bine în preferinţele electoratului local decât social-democraţii.
În Banat, Caraş-Severin constituie un obstacol pentru liniştea conducerilor de la centru. Protocolul care trebuia semnat încă din data de 2 martie, a fost amânat, pe fondul acuzaţiilor de colaborare cu PDL, lansate la adresa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, liberalul Iulian Georgevici. Social-democraţii îi cer demisia din acest post, invocând relaţiile prea apropiate pe care acesta le-ar avea cu pedelistul Sorin Frunzăverde, dar georgevici nu se grăbeşte să le facă pe plac, deşi, conform unuia dintre articolele Protocolului semnat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, este exclusă orice colaborare între USL şi PD-L.
În Dobrogea nu sunt probleme pentru Ponta şi Antonescu. La Constanţa, protocolul a fost semnat deja pe 2 martie la nivel judeţean, urmând a fi întărit pe 10 martie printr-o înţelegere similară cerută de social-democratul Radu Mazăre şi la nivelul municipiului. În judeţul natal al liderului PNL, Tulcea, cele trei partied au bătut palma încă din 25 februarie. 

Gânduri de candidaturi separate în Muntenia. Vechile înţelegeri cu PDL, prea ispititoare

Muntenia şi Olteania constituie însă o nucă tare plină de orgolii social-democrate şi liberale. Data de încheiere a protocolului USL a fost respectată numai de filialele din judeţele Gorj, Mehedinţi, Olt, Prahova şi Vâlcea. După unele scântei şi interese divergente, o înţelegere similară a fost concretizată şi la Dolj. În următoarele zile se aşteaptă o decizie similară şi la Argeş şi Teleorman.
Nu acelaşi lucruse poate spune în cazul altor judeţe , precum Dâmboviţa, unde tocmai consilierii locali PSD şi PNL constituie principalele obstacole. Ei au avut înţelegeri fructuoase de-a lungul timpului cu primarii PDL, îi susţin în continuare şi nu doresc să creeze noi majorităţi în Cl-uiri pentru a pune beţe în roate reprezentanţilor Puterii.
La nivelul judeţelor Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa, tratativele nu progresează. Părţile angrenate nu se înţeleg pe candidaturile comune la locale şi au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un compromis, în special pe candidaturile pentru şefia Consiliilor Judeţene.
Situaţii particulare se găsesc la Brăila, Bacău şi Ilfov. În primul caz, liberalii brăileni nu vor sa dea judetul pe mâna PSD. Preşedintele PNL, Cătălin Boboc este partizanul candidaturilor separate la locale, el manifestându-şi temerea că în caz contrar organizaţia va rămâne fără membri de partid.La Buză, fostul lider social-democrat de filială, senatorul Ion Vasile, dat cu cântec afară din acest partid pune beţe în roate protocolului din mai noua postură de preşedinte al organizaţiei PC. Lider interimar al acestei filiale , el refuză să semneze protocolul USL înainte de a fi organizate noi negocieri la nivel judeţean între reprezentanţii celor trei partide.
În fine, la Ilfov, liberalul Marian Petrache este mai mult decât opărit de consecinţele îneţelegerii judeţene dintre PSD şi PRM. Cum social-democraţii lui Robert Negoiţă s-au angajat să susţină candidaţi PRM pentru primăriile unor oraşe precum Buftea şi chiar pentru un loc de parlamentar, liberalii vor garanţii că ponderea lor la locale nu va fi ştirbită de acest târg paralel şi cer social-democraţilor să suporte integral costurile acestei înţelegeri.

sursa:  ImpactNews

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: