USL va fi câştigătorul următoarelor alegeri parlamentare. În cel mai pesimist scenariu, USL va obţine cel puţin 45 % din voturile electoratului şi, implicit, alături de minorităţi şi UDMR va putea să îşi asigure majoritatea parlamentară confortabilă pentru guvernare.
E drept, nu trebuie să fim pesimişti ci realişti: USL are forţa de a obţine relativ uşor majoritatea parlamentară.
Însă USL va avea o sarcină mare: reforma Statului şi a sistemului bugetar. Căci este clar: România nu mai poate continua astfel iar felul de a face politică şi economie cu care ne-am obişnuit din 1990 încoace este depăşit de realitate.
Nu mai putem continua să ţinem în spate un sistem bugetar corupt, o birocraţie sufocantă, o economie care, deşi privată, prosperă mai ales din contracte cu Statul.
Nu mai putem să facem investiţii inutile, nu ne mai putem permite să plătim cel mai scump kilometru de autostradă din Europa, să menţinem o companie de căi ferate falimentară şi ineficientă, modernizând gările.
USL va trebui să depolitizeze instituţiile Statului. Dar va trebui să le şi restructureze. Va trebui să continue să dea afară mii de funcţionari inutili, să desfiinţeze nu şcoli şi spitale ci ministere, agenţii şi instituţii.
Emil Boc se lăuda la ultimul discurs că a scăpat ţara de al doilea subprefect. Îmi doresc ca USL să ne scape complet de instituţia inutilă a subprefectului (şi chiar şi de cea a prefectului- că tot dorim descentralizare).
Guvernul Boc desfiinţează spitale. Eu mi-aş dori ca USL să le redeschidă, dar să desfiinţeze Casele Asigurărilor de Sănătate, făcând ca taxele de sănătate să nu ajungă la minister sau la CAS ci direct la spitale, medici de familie şi farmacii.
Guvernul Boc a desfiinţat peste 60 de posturi de secretar de stat. Sper din toată inima ca USL să desfiinţeze neconstituţionalele: CNA, CNSAS, CNCD, ANI şi să ne scape astfel de alţi 40 de secretari de stat inutili…
Guvernul Boc a dorit să reducă numărul parlamentarilor. USL trebuie să păstreze (sau chiar să mărească!) Parlamentul bicameral dar trebuie să taie subvenţiile parlamentarilor pentru birourile parlamentare şi plimbările prin teritoriu, căci parlamentarii noştri sunt parlamentarii României, nu ai circumscripţiilor în care au fost aleşi.
Aş vrea să văd cum dispar multe agenţii şi structuri cu (in)activităţi paralele. Aş vrea să văd cum se termină cu absurdul situaţiei în care plătim mai mult pentru un câine vagabond decât pentru un bătrân sau un orfan.
Aş vrea să văd cum USL convinge cultele religioase din România să se apuce, prin resurse proprii, să preia mare parte din responsabilităţile sociale ale Statului.
Deocamdată, nici măcar la nivel de promisiuni nu văd lucrurile acestea…. În schimb, vâd cum un personaj fetid, baron universitar, precum Andrei Marga, “filosof” cu o operă a cărei profunzime este bătută calitativ de Wikipedia (şi îmi asum afirmaţia!) dar cunoscut pentru felul în care a “implementat” procesul Bologna şi pentru felul în care a transformat o Universitate de stat în feudă personală, dă lecţii de morală şi se pregăteşte să îşi ia cariera politică de la capăt….
sursa: Noul Conservatorism
Bine spus despre Marga!
ApreciazăApreciază