C. Purice: De ce pierde Blaga susţinătorii: derută sau frica de Traian Băsescu?

De câteva săptămâni bune, frământările din interiorul PDL ţin capul de afiş al actualităţii politice autohtone, de parcă în curând se va produce o mare schimbare la nivelul acestui partid. Dezertări dintr-o parte în alta, declaraţii de dragoste, respectiv de război predomină în mass-media ultimelor zile. În toată această agitaţie puţini se încumetă să puncteze că marea adunare a pedeliştilor va avea loc abia peste două luni, timp în care se pot produce multe evenimente. Dar, dacă s-a început în acest ritm ameţitor, asta înseamă că până pe 14 mai vom vorbi întruna doar despre PDL? Să sperăm că nu. Să sperăm că această agitaţie se va încheia cât de curând după ce, la nivel public, se va bate apa în piuă că cele mai multe filiale din PDL îl susţin pe Boc, iar Blaga nu are nicio şansă.

Până de curând, Emil Boc ajunsese să fie detestat nu doar de către marea parte a românilor, dar şi de către oameni din propriul partid, cu excepţia celor care aveau o legătură directă cu guvernul. În consecinţă, toţi oamenii cu stare din PDL au optat pentru sprijinirea lui Vasile Blaga în cursa pentru fotoliul de preşedinte al formaţiunii, întrezărindu-se la momentul respectiv o victorie clară pentru actualul secretar general. Lucrurile aveau să ia o turnură total diferită după weekend-ul trecut, când liderii din teritoriu au participat la nouă discuţie cu şeful statului, iar efectele au inceput să se vadă imediat după moţiunea de cenzură, când Gheorghe Flutur şi Ioan Oltean, ambii lideri cu greutate, aveau să anunţe că nu îl mai susţin pe Blaga şi merg pe mâna lui Emil Boc.

Mai mult, rănită în amorul propriu pentru faptul că cinci din cele şase sectoare ale Capitalei nu îi împărtăşeau opţiunea pentru Emil Boc, Elena Udrea a acţionat în stilul securisto-comunist indicat de Cotroceni, provocând demiterea nestatutară a liderului de la sectorul 1, Bogdan Cantaragiu, pe motiv că numele său ar fi implicat în dosarul Dan Păsat şi aduce prejudicii partidului. Ministrul cu fustă speră că în acest fel restul filialelor nesupuse din Bucureşti vor înţelege pe-ndelete mesajul şi îşi vor revizui preferinţele. Asta după ce liderul sectorului 5, Ştefan Pirpiliu, a renunţat la susţinerea lui Blaga chiar din timpul şedinţei convocate de Elena Udrea pentru a le cere socoteală pentru viziunea contradictorie faţă de PDL Bucureşti. Următorul pe lista ei pare a fi edilul de la 6, Cristian Poteraş, care nu stă prea bine în dosare şi care dă din ce în ce mai des în ultima vreme cu subsemnatul pe la DNA.

Se joacă deci tare, pentru că dacă Traian Băsescu pierde controlul asupra PDL atunci pierde tot. Nu mai poate impune un premier pe care sa-l jongleze cum vrea el, riscă chiar ca principala sursă de bani a partidului, Ministerul Dezvoltării să nu mai fie în mâna unei fiinţe atât de fidele cum este Elena Udrea. Iar dacă se zburleşte la PDL prea tare, riscă chiar şi o suspendare.
Cu toate astea, modul în care au renunţat nişte „grei” precum Oltean sau Flutur la susţinerea lui Vasile Blaga şi tocmai acum când mai sunt aproape două luni până la Convenţia PDL ridică multe semne de întrebare. Oare au omis ei că Emil Boc ca preşedinte va trage partidul în jos pentru că va fi reţinut de popor drept premierul care a tăiat tot ce a prins în cale? Şi în plus, în asemenea formulă, partidul ar fi în continuare în mâinile lui Traian Băsescu care nu ar ezita niciodată sacrificarea formaţiunii pentru salvarea proprie. Sau poate aceşti „dezertori” sunt convinşi că măsurile lui Boc vor scoate ţara din criză iar electoratul va vota cu două mâini pentru formaţiunea portocalie.

Mai există posibilitatea ca, de frica mâniei cârmaciului de la Cotroceni, la care se adaugă scenariul demisiei în 2012 şi revenirea în fruntea PDL – îmbrăţişat cu frenezie de băsiştii din presă – unii lideri din teritoriu să meargă pe mâna lui Emil Boc, iar ca să nu existe niciun risc la moţiunea de cenzură pe Codul Muncii, dezertările din aripa Blaga au început de joi.

Este greu de crezut că nişte oameni cu o bogată experinţă de partid s-ar da în vânt după asemenea himere. Toţi „greii” ştiu foarte bine că PDL este un partid mort şi îngropat iar realegerea lui Emil Boc şi implicit menţinerea formaţiunii sub îndrumarea lui Traian Băsescu nu ar face decât să grăbească dispariţia acestuia din viaţa politică. De asemenea, cu toţii ştiu că doar Blaga şi Frunzăverde le mai pot salva pielea din calea DNA şi asta în urma unor negocieri dure cu locatarul de la Cotroceni.

Iar dacă adăugăm că asemenea „dezertări” nu au absolut nicio valoare până în săptămâna dinaintea Convenţiei atunci putem înţelege că răzgândirea acestor lideri locali cu 60 de zile înainte de eveniment nu are decât rolul de mai obţine o serie de fonduri alocat de Guvern până la jumătatea lunii mai.

sursa: Pagina Politca

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: